sprężyny ironmann +2"
Moderator: Albert_N
sprężyny ironmann +2"
ktoś miał doświadczenie z tymi sprężynkami? myślę na przód założyć bo obciążyłem nivkę na zderzaku ok 60kg i padła na pysk ok3/4cm .Na nadkolach jest to widoczne,ale tragedii niema jednak wolałbym wyżej:) 520zł za dwie sprężynki to dosyć dużo,a może ktoś eksperymentował z dłuższymi sprężynami?może wymontuję jedną i w sobotę się bujnę na giełdę coś dobrać dłuższego.Muszę zmierzyć tylne na śednicy czy są takie same(tak wpadłem na to:) ) może by weszły po skróceniu na przód? wolałbym ironmeny...ale jak ukryć w budżecie domowym 520zł....
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Re: sprężyny ironmann +2"
Napisałeś wcześniej, że zrobiłeś kangura z rur i płytę pod wyciągarkę? To znaczy w tych 60 kilogramach wliczona jest widna, czy sama metaloplastka

- dejwid1
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
,,... jak ukryć w budżecie domowym 520 zł...''
To ja odpowiem pytająco.
Jak zgubić 60 kg tłuszczu?
Wziąć rozwód!
To ja odpowiem pytająco.
Jak zgubić 60 kg tłuszczu?
Wziąć rozwód!

Niva - moje prywatne miejsce brudu -była
http://picasaweb.google.com/100002071854880445281/NIVA#
sama winda ktora mam wazy 40 kg, podnosilem zderzak ktory wyspawalem z malym kangurem i szacuje go na ok.20 kg nie wazylem go, wrzucilem juz kolo na dach z tylu zeby go odciazyc na przodzie niebardzo pomoglo.ale do tematu panowie mial ktos takie sprezyny pomoga?czy nie oplacalne to jest i lepiej poszukac zamiennika od jakiejs ciezszej osobowki?
Mam. Też mam wyciągarkę ale z tymi właśnie sprężynami prześwit został ludzki
Przy założeniu na przód i na tył, tył będzie nieco w górę (bo one przeca i tył podnoszą) ale jeżdzi się normalnie (byleby światła wyregulować na nowo). BTW te sprężyny nie są dłuższe tylko twardsze (amory pasują oryginalne)
pzdr
\Seb

Przy założeniu na przód i na tył, tył będzie nieco w górę (bo one przeca i tył podnoszą) ale jeżdzi się normalnie (byleby światła wyregulować na nowo). BTW te sprężyny nie są dłuższe tylko twardsze (amory pasują oryginalne)
pzdr
\Seb
to one sa dluzsze czy nie?pisza +2" jak twardsze to ok.mi pasuje,ale po co ludzi robia w h.
Długość jest ta sama, ale wieksza twardość sprężyny powoduje podniesienie się samochodu (pod warunkiem że waga jest ta sama). Dłuższa, bardziej miękka sprężyna nie spowoduje że auto pójdzie w górę. 

Sprężyny są ściskane. Ugiąć możesz resor. 

sprężyny się uginają, ściskają, rozciągają oraz pękają
resory możesz sobie wsadzić w ...

resory możesz sobie wsadzić w ...

A nie zawszeDłuższa, bardziej miękka sprężyna nie spowoduje że auto pójdzie w górę.

Russian Panzer Łada Niva....
zamówiłem sprężyny ironman na przód,sprzedawca mówił że dlugość mają taką samą,ale są twardsze.
sprężyny od Gaz 24 Wołgi, obciąć 1,5 obrotu
dzięki za info,ale już stoją u mnie żółciutkie ajronmeny;) w poniedziałek zakładam
- dejwid1
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
1) I jak stoi na IRONMENACH?
2) Dużo wyżej?
3) Jak się ugina w terenie?
4) Skacze?
5) Jak na chopach?
6) Ma kolega fotkę?
ZDRÓWA!
2) Dużo wyżej?
3) Jak się ugina w terenie?
4) Skacze?
5) Jak na chopach?
6) Ma kolega fotkę?
ZDRÓWA!
nie założyłem jeszcze mróz nie odpuszcza i klucze kleją się do łap
jak się zrobi cieplej zmienię,garaż mam nie ogrzewany i niechce mi się marznąć

- wycior_2007
- jestem tu nowy...
Od żuka (nysy) też pasują tylko trzeba podciąć a kosztują 20 zł na złomie za sztukę i nie pękają a są o wiele twardsze. Jeszcze będę patrzył polonezowskie tylko trzeba je utwardzić bo bardzo miękie są.
NIVA 1.6 1990r. jeszcze CCCP 

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Nowe, oryginalne do NIVY, niewiele droższe i jakoś nie zauważyłem podwyższonej podatności na pękaniewycior_2007 pisze:Od żuka (nysy) też pasują tylko trzeba podciąć a kosztują 20 zł na złomie za sztukę i nie pękają a są o wiele twardsze. Jeszcze będę patrzył polonezowskie tylko trzeba je utwardzić bo bardzo miękie są.

W jakim celu, chciałbyś włożyć sprężyny od NYSY / Żuka, bo brzmi już na starcie jak S-F

Efekt taki, jakbyś zespawał wszystko na sztywno, jak w furmance .
Bo.. terenówka bez implantów z żukensa to nie terenówkaKrzysiek-74 pisze: W jakim celu, chciałbyś włożyć sprężyny od NYSY / Żuka,

oraz "historia kołem się toczy" czy jakoś tak...

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Na dodatek kolega wycior_2007 nawet się nie przywitał a już przepisem na "tjuning" zawieszenia forum ubogaca2Kółka pisze:Bo.. terenówka bez implantów z żukensa to nie terenówkaKrzysiek-74 pisze: W jakim celu, chciałbyś włożyć sprężyny od NYSY / Żuka,![]()
![]()
![]()
oraz "historia kołem się toczy" czy jakoś tak...![]()

wycior_2007 pisze:Od żuka (nysy) też pasują tylko trzeba podciąć a kosztują 20 zł na złomie za sztukę i nie pękają a są o wiele twardsze. Jeszcze będę patrzył polonezowskie tylko trzeba je utwardzić bo bardzo miękie są.

po jakiego grzyba

- Marek D.
-
się właśnie zastanawiam - ostatnio nowe sprężyny kupiłem za puszki po piwie co mi się po garażu plątały. A przepis na lifta z teflonem i podkładkami pod zwrotnice jest cool2Kółka pisze:Bo.. terenówka bez implantów z żukensa to nie terenówkaKrzysiek-74 pisze: W jakim celu, chciałbyś włożyć sprężyny od NYSY / Żuka,![]()
![]()
![]()
oraz "historia kołem się toczy" czy jakoś tak...![]()

- wycior_2007
- jestem tu nowy...
Witam. Ile osób tyle opinii. Moje pękły. Widziadłem Nive z wyciągarka ze sprężynami od żuka. Właściciel miał ją już jakiś czas i zachwalał. Co prawda była sztywniejsza.
NIVA 1.6 1990r. jeszcze CCCP 

- dejwid1
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ni w dziób nie czaje po kiego te ironmanny.
Długość ta sama ale twardsze? To chyba lepiej lifta zapodać do oryginalnych nowych spiralek. I niech sobie osiądą do tych ironowych. No chyba, że Pany na dachu słonie wożą a nowe rosjanki nie namagają i przeistaczają się w rurkę.
Wyprowadzić mnie z błędu proszę bo z wieczora coś mnie chyba zaorało i bania jakaś mało sprytna.
Długość ta sama ale twardsze? To chyba lepiej lifta zapodać do oryginalnych nowych spiralek. I niech sobie osiądą do tych ironowych. No chyba, że Pany na dachu słonie wożą a nowe rosjanki nie namagają i przeistaczają się w rurkę.
Wyprowadzić mnie z błędu proszę bo z wieczora coś mnie chyba zaorało i bania jakaś mało sprytna.