Wymiana zewnętrznego przegubu
Moderator: Albert_N
Wymiana zewnętrznego przegubu
Szanowni Użytkownicy Wspaniałych Nivojazdów!
Otóż w moim pojeździe żywot kończy prawy zewnętrzny przegub. Jako ze jeszcze nie miałem okazji ( a opcja szukam niespecjalnie działa) proszę bardziej doświadczonych ode mnie o rade co po kolei zdjąć i rozkręcić coby rzeczony szpej wymienić.
Kwestię ilości frezów znam. Polecacie oryginał radziecki czy jakieś zamienniki?
Wdzięcznym dozgonnie będę za rady
pzdr
Babuj
Otóż w moim pojeździe żywot kończy prawy zewnętrzny przegub. Jako ze jeszcze nie miałem okazji ( a opcja szukam niespecjalnie działa) proszę bardziej doświadczonych ode mnie o rade co po kolei zdjąć i rozkręcić coby rzeczony szpej wymienić.
Kwestię ilości frezów znam. Polecacie oryginał radziecki czy jakieś zamienniki?
Wdzięcznym dozgonnie będę za rady
pzdr
Babuj
Ni-va 1,7i zagazowana - fajowa całkiem
Re: Wymiana zewnętrznego przegubu
ja w mojej ładzie wymieniłem prawie wszystko prócz łady i wiem że większość zamienników jest taka se. ale wszystko kwestia kasy
Podam ci w jaki sposób ja wymieniam przegub zewnętrzny choć zastrzegam z góry nie jestem mechanikiem i mam nie konwencjonalne metody naprawy NIVY
1 poluzuj śruby koła
2 zdejmij dekielek zakrywający śrubę trzymającą przegób
3 poluzuj śrubę przegubu
4 podnieś nivkę (najlepiej za jeden bok i wysoko unikniesz wycieku oleju z mostu przy szybszej wymianie przegubu) i zdejmij koło
5 podstaw lewarek pod dolny wahacz i odkręć końcówkę (najlepiej te trzy małe śrubeczki, szybciej i wygodniej niż śrubę sworznia)
6 odkręć dwie śruby wąsa do którego jest przymocowana końcówka kierownicza
7 odkręć do końca śrubę przegubu i odchyl w bok piastę z tarczą hamulcową
8 masz przegub jak na dłoni
9 aby zdjąć przegub masz dwa wyjścia pierwsze dla cierpliwych bez wyciągania półosi , lub szybsze i łatwiejsze rozwiązania - wyrywasz półoś z mostu w niesprawny przegub dajesz dwa młotki lub jeden duży, nakładasz nowe zabezpieczenie na półoś delikatnie wbijasz nowy przegub i gotowe.
10 resztę rzeczy robisz jak poprzednio tylko w odwrotnej kolejności .
11 czas wymiany 40 minut
Jeśli chodzi o części polecam zamienniki zazwyczaj są troszkę droższe od oryginałów (ruski paradoks) ale dłużej pochodzą a przynajmniej nie są zardzewiałe jak oryginalne. Ceny - zamiennik 80 dyszek w zestawie smar guma pierścień zabezpieczający, przegub, rękawiczki, co by się nie pobrudzić. Ruski oryginał 50 zł, wszystko jak wyżej ale bez rękawiczek
.
1 poluzuj śruby koła
2 zdejmij dekielek zakrywający śrubę trzymającą przegób
3 poluzuj śrubę przegubu
4 podnieś nivkę (najlepiej za jeden bok i wysoko unikniesz wycieku oleju z mostu przy szybszej wymianie przegubu) i zdejmij koło
5 podstaw lewarek pod dolny wahacz i odkręć końcówkę (najlepiej te trzy małe śrubeczki, szybciej i wygodniej niż śrubę sworznia)
6 odkręć dwie śruby wąsa do którego jest przymocowana końcówka kierownicza
7 odkręć do końca śrubę przegubu i odchyl w bok piastę z tarczą hamulcową
8 masz przegub jak na dłoni
9 aby zdjąć przegub masz dwa wyjścia pierwsze dla cierpliwych bez wyciągania półosi , lub szybsze i łatwiejsze rozwiązania - wyrywasz półoś z mostu w niesprawny przegub dajesz dwa młotki lub jeden duży, nakładasz nowe zabezpieczenie na półoś delikatnie wbijasz nowy przegub i gotowe.
10 resztę rzeczy robisz jak poprzednio tylko w odwrotnej kolejności .
11 czas wymiany 40 minut
Jeśli chodzi o części polecam zamienniki zazwyczaj są troszkę droższe od oryginałów (ruski paradoks) ale dłużej pochodzą a przynajmniej nie są zardzewiałe jak oryginalne. Ceny - zamiennik 80 dyszek w zestawie smar guma pierścień zabezpieczający, przegub, rękawiczki, co by się nie pobrudzić. Ruski oryginał 50 zł, wszystko jak wyżej ale bez rękawiczek

Dzięki wielkie!
Chętnie bym się piffem zrewanżował.
A tak przy okazji jeszcze chciałem pytanko o liczbę ząbków zadać. Niestety nie wiem jaki wieloklin jest u mnie. Mam nivkę z 1997 - na ile zębów byście ją wyceniali 22 czy 24? (mimo świadomości że Iwan brał co było w magazynie w danym dniu).
I dlaczego na wiodącym portalu aukcyjnym przeguby z 24 ząbkami są dwa razy droższe od tych z 22
????
pzdr
Babuj
A tak przy okazji jeszcze chciałem pytanko o liczbę ząbków zadać. Niestety nie wiem jaki wieloklin jest u mnie. Mam nivkę z 1997 - na ile zębów byście ją wyceniali 22 czy 24? (mimo świadomości że Iwan brał co było w magazynie w danym dniu).
I dlaczego na wiodącym portalu aukcyjnym przeguby z 24 ząbkami są dwa razy droższe od tych z 22

pzdr
Babuj
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
22 ząbki
. Możesz się rewanżować piwem

Dziękować!
Masz to u mnie i to niejedno - lepiej smakuje
Babuj
Masz to u mnie i to niejedno - lepiej smakuje

Babuj
babuj pisze:Dzięki wielkie!
I dlaczego na wiodącym portalu aukcyjnym przeguby z 24 ząbkami są dwa razy droższe od tych z 22????
pzdr
Babuj
22 ząbki a ceny na wiodącym portalu są z kosmosu, ja biorę części bezpośrednio z hurtowni importującej części za wschodniej granicy i do puki owa hurtownia będzie istnieć to ja będę jeździć NIVĄ

A jakieś na miarki na ową hurtownię można poprosić na prva?
Dziękować, dziękować
babuj
Dziękować, dziękować
babuj
- PIOTRek NIVA
-
babuj pisze:A jakieś na miarki na ową hurtownię można poprosić na prva?
Dziękować, dziękować
babuj
tez poproszę jeśli można
POZDRO
Niva 1,6 '82
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
-
- jestem tu nowy...
i ja poprosze
Czy Tyskie Kolega lubi ? może Okocim, może Żywiec, jeśli bedziesz na południu PL to zapraszam,
a adres tej hurtowni tak przy okazji
a adres tej hurtowni tak przy okazji
Adres hurtowni BIAŁYSTOK LESZCZYNOWA 25 nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej
Jeśli to blisko Ciebie to może sam kupisz i wyślesz.
Mam zapotrzebowanie na kilka rzeczy np; przeguby zwenętrzne, tłumik końcowy, i takie tam różności napisz
jakie są ceny tych przegubów, dla porównania z innymi na rynku
Mam zapotrzebowanie na kilka rzeczy np; przeguby zwenętrzne, tłumik końcowy, i takie tam różności napisz
jakie są ceny tych przegubów, dla porównania z innymi na rynku
Ok, jutro jadę do chłopaków po graty do swojej łajzy więc się zapytam co i za ile.
Pamiętałeś
? podaj swój tel i napisz na priv

A jak przegub nie chce wyjść z mostu , to należy go puknąć zdecydowanie , czy jest jakiś inny haczyk ?
A trzy śrubki odkręciłeś? Przegub razem z klapką tj. pokrywą łożyska wychodzi.
Niva 1978 1.6D VW ;]
Dzięki , już widzę , skorupa błota.
bez tych trzech śrubek też wyjdzie , wystarczy dobrze się zaprzeć
- Marek D.
-
łajdaczka pisze:bez tych trzech śrubek też wyjdzie , wystarczy dobrze się zaprzeć

ktoś, gdzieś, kiedyś... zapomniał Ci łożysko, to co to pod tym dekielkiem na trzy śruby siedzi, siegierem zabezpieczyć

Marek D. pisze:łajdaczka pisze:bez tych trzech śrubek też wyjdzie , wystarczy dobrze się zaprzeć![]()
ktoś, gdzieś, kiedyś... zapomniał Ci łożysko, to co to pod tym dekielkiem na trzy śruby siedzi, siegierem zabezpieczyć
Siegier jak najbardziej jest (ten na końcu przegubu ) , ba nawet przy składaniu wkładam nowy, a przy demontażu nie potrzeba rozbierać pół mostu czytaj wyjmować łożyska żeby zrobić głupi przegub spróbuj a zobaczysz jak mówi reklama

- Marek D.
-
ruskie technologie pamieniali?łajdaczka pisze:Marek D. pisze:łajdaczka pisze:bez tych trzech śrubek też wyjdzie , wystarczy dobrze się zaprzeć![]()
Siegier jak najbardziej jest (ten na końcu przegubu ) , ba nawet przy składaniu wkładam nowy, a przy demontażu nie potrzeba rozbierać pół mostu czytaj wyjmować łożyska żeby zrobić głupi przegub spróbuj a zobaczysz jak mówi reklama
jae z pamięci:
- przegób wewnętrzny (to ten uj co w moście siedzi)
na tego uja w kolejności nawlekamy
wieszak przedniego mostu
obudowę łożyska (na trzy szpilki 8 i sylikon z papierem to idzie)
uszczelniacz
łożysko z zewnętrzym pierścieniem osadczym,
podkładka dystansowa i sieger zewnętrzny na półoś
Choć, jaby z siegiera zrezygnować to człowiek z wymianą przegubu w półtorapiwa by się wyrabiał

znam takiego jednego co ostatnio sie nie odzywa
sam mu przegub wyjechał

sam mu przegub wyjechał