jak zdiagnozować check engine
Moderator: Albert_N
jak zdiagnozować check engine
przeglądałem szukajką całe forum,ale nie znalazłem jak zdiagnozować prosto bez dodatkowego sprzętu nivke,mam kabel ELM327,ale moja dziwa ma złącze VAZowskie,jest jakiś sposób na liczenie np mignięć kontrolki itp?czasami różne pojazdy mają coś takiego w przybliżeniu.Moja nivka jest z 2000r na jednopunkcie.
Re: jak zdiagnozować check engine
Zazwyczaj w samochodach mignięcia checka oznaczają usterki np.
Jeep Cherokee -> kluczykowanie ( kluczykiem kręcisz " ON - OFF " ) i mignięciami sygnalizuje błędy
W Ładzie natomiast jest prościej
ŚWIECI -> coś sie popsuło
NIE ŚWIECI -> zaraz coś sie zepsuje lub padła żarówka
Obecnie mam w dziwce z 1993 roku jednego z najprostszych ropoli i jestem szczęśliwy , a wcześniej miałem 1.6 na gaźniku z komputerem, sondą lambda, czujnikiem wysokościowym , milionem podciśnień i kontrolką Check Engine zaraz obok kontrolki niezapiętych pasów .
Wracając do twojego pytania
Jeździ wiec jest OK , nie jeździ to check raczej Ci ładzianki nie uleczy
Jeep Cherokee -> kluczykowanie ( kluczykiem kręcisz " ON - OFF " ) i mignięciami sygnalizuje błędy
W Ładzie natomiast jest prościej

ŚWIECI -> coś sie popsuło
NIE ŚWIECI -> zaraz coś sie zepsuje lub padła żarówka

Obecnie mam w dziwce z 1993 roku jednego z najprostszych ropoli i jestem szczęśliwy , a wcześniej miałem 1.6 na gaźniku z komputerem, sondą lambda, czujnikiem wysokościowym , milionem podciśnień i kontrolką Check Engine zaraz obok kontrolki niezapiętych pasów .

Wracając do twojego pytania

Jeździ wiec jest OK , nie jeździ to check raczej Ci ładzianki nie uleczy
OLEJ TO
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jak było mroźno to cholera jeździła i było ok,ale wtedy chyba dłużęj na ssaniu chodziła,teraz jak sie zagrzeje,a grzeje sie dużo szybciej to spada z obrotów do momentu aż zacznie gasnąć silnik i wtedy do głosu dochodzi silnik krokowy i podbija mi obroty na ok1000 i niby ok. Ale,niestety zapala się równocześnie czek angine i auto słabnie,żeby go bujnąć na prostej i użyć 4-biegu to cud. Zimą tych objawów nie miałem tylko jak się cieplej zrobiło,albo nie ma to nic wspólnego z porą roku i coś teraz nawaliło... też się zastanawiam nad rechotem jakimś bo zaczynam mieć dość...
- GENDOR
- jestem tu nowy...
U mnie świeciło, nie świeciło, zapalało się i gasło samo bez wyraźnych czy jakichkolwiek innych objawów. Wykręciłem żarówkę od "check engine" bo wkurrr*** oko i już rok czasu śmigam bez tej lampki. Jeśli jesteś uparty, to wykaz kodów tutaj: http://www.autolada.hg.pl/kody_niva.htm
PS. W Ładzie funkcję "check engine" sprawdzasz na ucho. Jeśli słyszysz, że silnik pracuje, znaczy, że wszystko z nim ok.
PS. W Ładzie funkcję "check engine" sprawdzasz na ucho. Jeśli słyszysz, że silnik pracuje, znaczy, że wszystko z nim ok.

Niva 1,7i 2000r. Biodegradowalna w każdym calu
wcześniej też się zapalała czasami i śmigałem,ale teraz mocy nie mam,jak jadę cały czas i się rozgrzeje podczas trasy że nie muszę zwalniać i czek się nie zaświeci (bo nie spada z obrotów) to wszystko jest git.maszyna zap...dala jak ta lala. Jak się zatrzymam i obroty spadną do momentu przygasania silnika, to zapala się czek i silniczek krokowy podbije mi obroty,ale wtedy już dupa blada i mocy niema
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
ŻNIVA - Tutaj masz linka, do jakiegoś starego wątku, w którym opisałem metodę (na spinacza) diagnostyki w 1.7 na monowtrysku. Wraz z kodami.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... z#p2282712
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... z#p2282712
dzięki 
mam trzy razy 12 i później trzy szybkie mignięcia powtarzające się trzy razy, co to może być

mam trzy razy 12 i później trzy szybkie mignięcia powtarzające się trzy razy, co to może być