jak zdiagnozować check engine

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

ŻNIVA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

jak zdiagnozować check engine

Post autor: ŻNIVA » pt mar 04, 2011 8:42 pm

przeglądałem szukajką całe forum,ale nie znalazłem jak zdiagnozować prosto bez dodatkowego sprzętu nivke,mam kabel ELM327,ale moja dziwa ma złącze VAZowskie,jest jakiś sposób na liczenie np mignięć kontrolki itp?czasami różne pojazdy mają coś takiego w przybliżeniu.Moja nivka jest z 2000r na jednopunkcie.

Awatar użytkownika
Svenson

Re: jak zdiagnozować check engine

Post autor: Svenson » pt mar 04, 2011 9:00 pm

Zazwyczaj w samochodach mignięcia checka oznaczają usterki np.
Jeep Cherokee -> kluczykowanie ( kluczykiem kręcisz " ON - OFF " ) i mignięciami sygnalizuje błędy

W Ładzie natomiast jest prościej :)21

ŚWIECI -> coś sie popsuło

NIE ŚWIECI -> zaraz coś sie zepsuje lub padła żarówka

:)13

Obecnie mam w dziwce z 1993 roku jednego z najprostszych ropoli i jestem szczęśliwy , a wcześniej miałem 1.6 na gaźniku z komputerem, sondą lambda, czujnikiem wysokościowym , milionem podciśnień i kontrolką Check Engine zaraz obok kontrolki niezapiętych pasów . :)13

Wracając do twojego pytania :)21

Jeździ wiec jest OK , nie jeździ to check raczej Ci ładzianki nie uleczy

Awatar użytkownika
łajdaczka

Post autor: łajdaczka » sob mar 05, 2011 9:26 am

OLEJ TO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ŻNIVA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ŻNIVA » sob mar 05, 2011 9:37 am

jak było mroźno to cholera jeździła i było ok,ale wtedy chyba dłużęj na ssaniu chodziła,teraz jak sie zagrzeje,a grzeje sie dużo szybciej to spada z obrotów do momentu aż zacznie gasnąć silnik i wtedy do głosu dochodzi silnik krokowy i podbija mi obroty na ok1000 i niby ok. Ale,niestety zapala się równocześnie czek angine i auto słabnie,żeby go bujnąć na prostej i użyć 4-biegu to cud. Zimą tych objawów nie miałem tylko jak się cieplej zrobiło,albo nie ma to nic wspólnego z porą roku i coś teraz nawaliło... też się zastanawiam nad rechotem jakimś bo zaczynam mieć dość...

Awatar użytkownika
GENDOR
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GENDOR » sob mar 05, 2011 9:42 am

U mnie świeciło, nie świeciło, zapalało się i gasło samo bez wyraźnych czy jakichkolwiek innych objawów. Wykręciłem żarówkę od "check engine" bo wkurrr*** oko i już rok czasu śmigam bez tej lampki. Jeśli jesteś uparty, to wykaz kodów tutaj: http://www.autolada.hg.pl/kody_niva.htm

PS. W Ładzie funkcję "check engine" sprawdzasz na ucho. Jeśli słyszysz, że silnik pracuje, znaczy, że wszystko z nim ok. :lol:
Niva 1,7i 2000r. Biodegradowalna w każdym calu

ŻNIVA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ŻNIVA » sob mar 05, 2011 10:23 am

wcześniej też się zapalała czasami i śmigałem,ale teraz mocy nie mam,jak jadę cały czas i się rozgrzeje podczas trasy że nie muszę zwalniać i czek się nie zaświeci (bo nie spada z obrotów) to wszystko jest git.maszyna zap...dala jak ta lala. Jak się zatrzymam i obroty spadną do momentu przygasania silnika, to zapala się czek i silniczek krokowy podbije mi obroty,ale wtedy już dupa blada i mocy niema

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » sob mar 05, 2011 12:15 pm

ŻNIVA - Tutaj masz linka, do jakiegoś starego wątku, w którym opisałem metodę (na spinacza) diagnostyki w 1.7 na monowtrysku. Wraz z kodami.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... z#p2282712

ŻNIVA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ŻNIVA » sob mar 05, 2011 5:21 pm

dzięki :D

mam trzy razy 12 i później trzy szybkie mignięcia powtarzające się trzy razy, co to może być ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”