Ciśnienie oleju/ pompa oleju/ kontrolka-czujnik?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
szary11

Ciśnienie oleju/ pompa oleju/ kontrolka-czujnik?

Post autor: szary11 » pn cze 20, 2011 8:49 am

Szukajka zwariowała jak chciałem znaleźć coś o cisnieniu oleju więc pytam.

Moje dziwadło ostatnio zaczęło mi świecić kontrolką oleju. Jak silnik jest zimny wszystko jest ok, jak nabierze temperatury to kontrolka świeci do około 1800 obrotów później przygasa by przy 2200 się nie palić. Obstawiałbym na awarię pompy oleju. Do wymiany, czy to coś innego może być?

wieprzowina

Re: Ciśnienie oleju/ pompa oleju/ kontrolka-czujnik?

Post autor: wieprzowina » pn cze 20, 2011 10:00 am

na pewno czujnik ciśnienia oleju jest do dupy bo nie powinna przygasać - świeci albo nie. I może tylko czujnik.

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » pn cze 20, 2011 11:20 am

No na 100% czujnika bym nie obstawiał. Dlaczego? Na gazie czasem obroty spadają do 200-300 i wtedy zaczynała żażyć się kontrolka. Lekkie dodanie gazu i gasła. Wydaje mi się płynne działanie czujnika. Za niskie obroty - ledwie świeci. Dostaje ciśnienia - gaśnie.

Chyba że tak nie jest... :-?

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » wt cze 21, 2011 10:51 am

nooo, oby był to czujnik :wink:
A panewki już nie grają?
aaa,
może chcesz olej "gęstszy" kupić? w piwnicy mi się poniewiera Midland 20 w 50, co to go do swojej Nivki nie zdążyłem zalać...tanio oddam.
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

dandan

Post autor: dandan » wt cze 21, 2011 4:22 pm

Wkręcic zegar mechaniczny w blok,obsrewowac zmiany ciśnienia oleju na zimnym,ciepłym,wysokich i niskich obrotach.
Zrobisz sam w garażu,jak masz zegar a jak nie masz,to jechac do warsztatu.
Teraz można tylko gdybac: albo czujnik albo silnik.
Olej oczywiście jak należy,poziom nie rośnie?

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » wt cze 21, 2011 9:34 pm

Tomek, panewki wydają się cicho. Klawiatura troche łomocze. Silnik oleju wogóle :o nie bierze. 4tys. od wymiany i ani trochę nie potrzebował dolewki. Jeżdże na 15W40. I jak dobrzę kojarzę to też midlanda. Coś na "M" :) Więc tymczasem dzięki za propozycję z olejem :)

Dziś problem sam się rozwiązał. Chyba... Łada dostała nieco w zadek, popracowała na wyższych obrotach i wszystko wrócilo do normy. Może coś się przytkało? Tak czy siak narazie nieprawidłowości nie widzę... jeśli problem wróci - ja też do tematu powróce ;)

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » śr cze 22, 2011 2:19 pm

szary11 pisze:Tomek, panewki wydają się cicho. Klawiatura troche łomocze. Silnik oleju wogóle :o nie bierze. 4tys. od wymiany i ani trochę nie potrzebował dolewki. Jeżdże na 15W40. I jak dobrzę kojarzę to też midlanda. Coś na "M" :) Więc tymczasem dzięki za propozycję z olejem :)

Dziś problem sam się rozwiązał. Chyba... Łada dostała nieco w zadek, popracowała na wyższych obrotach i wszystko wrócilo do normy. Może coś się przytkało? Tak czy siak narazie nieprawidłowości nie widzę... jeśli problem wróci - ja też do tematu powróce ;)

IMHO dla spokoju kolego zmierz ciśnienie oleju na zimnym i na ciepłym.. i będziesz spał spokojnie, a to jak problem wróci to może obciążyć kieszeń.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”