hamulce

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
sawyer505
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

hamulce

Post autor: sawyer505 » śr wrz 07, 2011 4:19 pm

witam problem taki na piaskowej drodze podczas wcisniecia na maxa hamulca jest w stanie sie zablokowac jedynie prawe tylne kolo ( na asfalcie one tez nie daje rady), reszta nic nie blokuje sie ,zrobiony pozadek z tloczkami przednich hamulcow (wymienione uszczelnienia + wyczyszczone) praktycznie tloczki da sie wcisnac palcami , zrobione zostalo odpowietrzanie ukladu ale nic to nie pomoglo, co do nedzy moze byc ? a wciskajac pedal hamulca czuc tak jakby uklad byl zapowietrzony ale nie jest bo przeciesz odpowietrzalem (jak to jakas roznica to rok '85 czyli stary typ pompki)
niva '85 1,8(vw,) lpg, wspomaganie el. , lift byl i sie zmyl, 215r15

dandan

Re: hamulce

Post autor: dandan » śr wrz 07, 2011 6:26 pm

Po odpowietrzeniu bywa,że za 2 dni znowu wypada odpowietrzyć i na drugi lub trzeci znowu.
Dopiero pedał pozostaje twardy. Jednak bywa,że jest miękki. :(
Przewody elastyczne-mogą przy hamowaniu pęcznieć,dając objaw,jak przy zapowietrzeniu.
A bywa,że odpowietrzanie trzeba zaczynać już od pompy hamulcowej a kończyć dopiero na zaciskach i cylinderkach.
Jakby było za mało,bywa,że aby dobrze odpowietrzyć,trzeba dać niewielkie nadciśnienie do zbiorniczka płynu hamulcowego. :x
Pompa nie puszcza?
A przed rozbiórką hamulców co za objawy były?

Awatar użytkownika
sawyer505
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sawyer505 » śr wrz 07, 2011 6:56 pm

objawy ? nie wiem od kiedy kupiłem ja zawsze miała takie hamulce, ale wyczaiłem teraz być może jeden feler w układzie , chyba poprzedni właściciel pomieszał w przewodach , bo według mnie jak mam stara pompę czyli na 3'ch przewodach to dwa pierwsze(licząc od serwa) idą odpowiednio na lewy przedni zacisk i prawy na przewód który wypycha dwa tłoczki a trzecie miejsce na pompie idzie na pozostały 3ci tłoczek w zaciskach i hamulce tylne , czyli pojemność 4'rech cylinderków przednich jest równa 2'och cylinderków przednich +2 tylnych.
poniżej opis do załączonego zdjęcia
1.pojedynczy tloczek przedniego prawego kola (od pasazera strony)
2.pojedynczy tloczek przedniego lewego kola
3.trzecie wyjscie na pompie hamulcowej (liczac od serwa)
4.piersze wyjscie z pompy hamulcowej
5. wyjscie na hamulce tylne
6. podwujny tloczek przod prawa strona
7. 2'gie wyjscie z pompy hamulcowej lewy podwojny tloczek przedniego kola

http://jpghost.pl/Inne-Zdj%C4%99cie0022_1315412210/
niva '85 1,8(vw,) lpg, wspomaganie el. , lift byl i sie zmyl, 215r15

dandan

Post autor: dandan » wt wrz 13, 2011 6:57 pm

Nie ruszaj przewodów metalowych.
Masz z przodu, przy zwrotnicach odwrotnie połączone przewody gumowe.To,co idzie u Ciebie na podwójne tłoczki,powinno iść na pojedyncze.
Podłącz inaczej,odpowietrz,powinno się poprawić.
Ale kup nowe gumowe i zamontuj.Na tył też kup.
(Przód ma 2 różne długości,żebyś nie kupił 2 krótkich)

Do tyłu,żeby równo brał,musisz zajrzeć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”