Głośna praca reduktora
Moderator: Albert_N
Głośna praca reduktora
Mam problem z reduktorem, przy jeździe pod górę dzwoni. Czy może to być spowodowane klapnięciem tylnych sprężyn? Czy da się zajrzeć do reduktora bez wyjmowania go z nivki?
Лада Нива 84r., 1,6B
Re: Głośna praca reduktora
Zajrzyj na początek,czy takie blaszane flansze-osłony znajdujące się na wyprowadzeniach napędu z reduktora (3 miejsca) nie są luzne.Tak samo wyjście ze skrzyni biegów.Jeżeli tak,to tylko kosmetyka.
Oglądać oczywiście bez wymontowywania.
Oglądać oczywiście bez wymontowywania.

Chodziło mi czy da się do samego reduktora zajrzeć, wczoraj odkręciłem osłonę lewarków i chyba sobie odpowiedziałem na pytanie. Bo o ile pooglądałem reduktor to do środka nie da rady zajrzeć, no chyba że kątówką sobie zrobię dojściedandan pisze:Oglądać oczywiście bez wymontowywania.

Dzięki za trop z tą osłoną, jak zerkałem to między przegubem (od skrzyni) a reduktorem jest dość luźna i możliwe, że to ona lata. Jak ją dokręcić/usunąć luz?
Лада Нива 84r., 1,6B
Jeżeli chodzi o osłonę /odrzutnik/ flanszy to jak jest luźna to trzeba ją "skleić" spawarką bo zgrzew puścił.
Niva `88 1.6 zagazowana
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Stresujące dzwięki zokolic reduktora, mogą również pochodzić od samych drążków blokady i redukcji.
Seryjne blaszki z czasem się wyrabiają i drążek luźno w zamku lata
.
Ja na końcówki "wajch" założyłem kawałki gumowego wężyka i jest cisza
Przynajmniej w tamtym rejonie

Seryjne blaszki z czasem się wyrabiają i drążek luźno w zamku lata

Ja na końcówki "wajch" założyłem kawałki gumowego wężyka i jest cisza

Przynajmniej w tamtym rejonie