Odpowietrzenie zbiornika paliwa Niva 1.7i 4x4 EURO 3

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Janusz73

Odpowietrzenie zbiornika paliwa Niva 1.7i 4x4 EURO 3

Post autor: Janusz73 » sob sty 07, 2012 6:02 am

Problem w mojej Nivie polegał na tym,że zatankować zbiornik do pełna z dystrybutora to trzeba było mieć cierpliwość.Jak było bardzo mało paliwa to jeszcze pół biedy ale w miarę napełniania zbiornika to przysłowiowym pistoletem od dystrybutora trzeba było po prostu "cykać" lub lać bardzo powolutku.Rozwiązałem ten problem-wymontowałem z bagażnika wszystko i okazało się że zaworek zapobiegający wylewaniu się paliwa w razie wywrócenia samochodu jest zapchany.Znajduje się on na przewodzie odpowietrzającym zbiornika i go wyrzuciłem.Teraz można normalnie auto tankować.Ale teraz inna sprawa mnie zastanawia;w trakcie odkręcania korka paliwa jest syk zasysanego powietrza czyli w zbiorniku powstaje podciśnienie.Czy tak powinno być?Korek mam oryginalny z grzechotką jak w amerykańskich autach i posiada on zaworek który działa.Druga moja prośba i pytanie jak działa ten system pochłaniania oparów w tym modelu Nivy?Co to jest za pojemnik nad zbiornikiem paliwa który jest połączony z przewodem który biegnie aż do komory silnika i do puszki filtra chyba z węglem aktywnym.Prosze mi opisać jak ten system działa.Tak w skrócie na chłopski rozum.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”