Jak kupić podzespoły w Rosji?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

babuj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Jak kupić podzespoły w Rosji?

Post autor: babuj » czw sty 19, 2012 12:28 pm

Witam wszystkich w Nivie pobratymców!
Od jakiegoś czasu przeglądam oferty rosyjskich sklepów z częściami do Nivy. Niektóre nader fajne są no i ceny też. Zastanawiam się zatem jak najłatwiej dokonać zakupu. Internetowo chyba ciężko bo koszty dostawy wysokie. Macie jakieś doświadczenia w tej mierze?
Może ktoś z naszych ;-)) tam sobie pomieszkuje i mógłby coś do Polski wysłać? Jakie są wtedy koszty przesyłki?
pzdr
Babuj
Ni-va 1,7i zagazowana - fajowa całkiem

Awatar użytkownika
cerber67

Re: Jak kupić podzespoły w Rosji?

Post autor: cerber67 » czw sty 19, 2012 12:34 pm

Pogadaj z kb-autostyle on w tym siedzi.
Niva `88 1.6 zagazowana

watażka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: watażka » wt sty 24, 2012 8:20 pm

ja najpierw dowiedział bym się o jakości tych części, zdaje mi się że w Rosji są produkowane części na rynek lokalny (Rosja i i kraje byłych republik) i na import, mam doświadczenie z częściami kupowanym na Ukrainie - niektóre dużo tańsze, ale jakość fatalna (może miałem pecha), więc od jakiegoś czasu znowu kupuję w naszych sklepach

LOSMARCELOS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LOSMARCELOS » śr sty 25, 2012 10:48 am

Chyba na eksport. :) Być, może na kraje Unijne części są wyższe jakości. Tak jak kiedyś np. FSO Polonez czy Fiat126p był lepszej jakości do Niemiec niż do Polski...

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » czw mar 01, 2012 4:37 pm

LOSMARCELOS pisze:Chyba na eksport. :) Być, może na kraje Unijne części są wyższe jakości. Tak jak kiedyś np. FSO Polonez czy Fiat126p był lepszej jakości do Niemiec niż do Polski...
Taki podział nie występuje. Rządzi komercja i ceny rynkowe, kto chce więcej zarobić sprowadza do polski tańsze części a kto chce lepiej sprowadza droższe.
Sami sprzedawcy w Rosji dbają o wysoki poziom jakości części zamiennych, bo logiczne że sami nie chcą mieć problemów z reklamacjami, zwrotami i narzekaniem/ utratą klientów.
Do polski niestety trafia wszystko i nie zawsze dobrej jakości. Jest kilku importerów, którzy potem zaopatrują małe punkty. Jak już coś wjechało do polski to powrotem nie wróci do producenta ze względu na złą jakość bo reimport jest nieopłacalny i trudny logistycznie - zwłaszcza po stronie rosyjskiej.
Reasumując części w miastach rosyjskich, gdzie konkurencja jest wysoka są wysokiej jakości (oczywiście zdarzają się anomalie), ale w małych miejscowościach gdzie sprzedawców jest kilku i nie muszą się martwić o przypływ klientów sprzedaje się wszystko tak aby najlepiej zarobić.

Z czystym sumieniem polecić mogę http://www.tuningsport.ru - sprzedają , montują również na miejscu i dbają o wysoki poziom. Chyba najbardziej znany w internecie sklep z częściami i akcesoriami dla АВТОВАЗ.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pt mar 02, 2012 8:20 am

Dokładnie jest tak jak napisał Kb-autostyle.Ja zaopatruje sie w części do Nivy od naszych allegrowiczów i powiem szczerze ,że się nie zawiodłem.Kb-autostyle napisz co sądzisz o firmie MS Germany.Oni też mają duży asortyment do Nivy i według mnie to nie są złej jakości części.Kiedyś szukałem krzyżaka do Nivy i miałem oferte kupna krzyżaka SCT,nie kupiłem bo nazwa tej firmy nic mi nie mówi.SCT-firma Made in Europa?

Awatar użytkownika
majus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: majus » pt mar 02, 2012 9:53 am

Sam używałem krzyżaków SCT, na których nawet było wybite "made in France" i przy odpowiednim smarowaniu przyznam, że całkiem dobrze się sprawowały jak na części do Nivy. Tylko ogólnie z krzyżakami na allegro (przynajmniej ja tak miałem), że na aukcji były pokazane fotki opakowań jednej firmy a przyszły inne więc trzeba uważać.
Niva 1,7 MPI, 2002.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”