SKRZYNIA BIEGÓW LADA NIVA

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

godles
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

SKRZYNIA BIEGÓW LADA NIVA

Post autor: godles » wt lut 21, 2012 6:22 pm

WITAM JESTEM OD KILKU DNI POSIADACZEM LADY NIWY 1.7 KUPIŁEM JĄ Z USZKODZONĄ SKRZYNIĄ PRZYMIERZAM SIĘ DO ZMIANY ALE MAM MAŁY PROBLEM;PODOBNO PASUJE OD POLONEZA TRZEBA TYLKO PRZEŁOŻYĆ OBUDOWĘ SPRZĘGŁA ALE NIE WIEM CZY TO PRAWDA MOŻE KTOŚ MÓGŁ BY POMÓC W TEJ SPRAWIE ..CZEKAM NA JAKIEŚ INFORMACJE

Janusz73

Re: SKRZYNIA BIEGÓW LADA NIVA

Post autor: Janusz73 » śr lut 22, 2012 5:16 am

Godles mnóstwo jest postów na ten temat na forum.Obudowa sprzegła tzw."dzwon" musisz przełożyc bo w Polonezie sprzęgło jest na linke,a w Ładzie hydrauliczne,chociaż i w Ładzie przerabiają na linke.Mi sie wydaje,że "dzwon" to nie problem,większym problemem jest tylna obudowa skrzyni biegów,to w niej są różnice.O ile dobrze pamiętam mocowania są inne.

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » śr lut 22, 2012 11:07 am

Tak jak pisał Janusz73, najpierw poczytaj inne posty na forum. Ja mam u siebie skrzynię "5" Poloneza i poza dzwonem musiałem przerobić zawieszenie tylne. Zanim rozkręcisz wszystko wymierz położenie mocowania homokinetyka bo możesz mieć kłopoty z wycentrowaniem reduktora. Przyda się też delikatne podcięcie otworu w tunelu /Polonez ma prostokątne "wejście" lewarka a Niva małe okrągłe/.
Niva `88 1.6 zagazowana

Janusz73

Post autor: Janusz73 » śr lut 22, 2012 5:09 pm

Godles wniosek jest prosty.Lepiej naprawić ładowską skrzynie biegów i wiedzieć na czym sie jezdzi niż kombinować.Naprawa tych skrzyń nie jest trudna.

godles
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godles » śr lut 22, 2012 6:43 pm

wielkie dzięki za informacje jutro wyciągam skrzynię ,jeszcze nie wiem co będzie dalej ,naprawiać raczej się nie opłaci bo poza tym że nie mam dwójki to jest jeszcze dziura w obudowie,może wiecie jaki jest koszt zakupu używki a może ktoś posiada na zbyciu...pozdrawiam.

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » pt lut 24, 2012 1:02 am

Janusz73 pisze:Mi sie wydaje,że "dzwon" to nie problem
Źle Ci się wydaje. Oprócz podpory łapy sprzęgła po przeciwnej stronie osi ( to akurat można łatwo przerobić, bo jest nadlew w miejscu odpowiednim dla sprzęgła hydraulicznego) dzwon ma zupełnie inne mocowanie do silnika, diupa... :wink:
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » pt lut 24, 2012 7:38 am

silverstone pisze:
Janusz73 pisze:Mi sie wydaje,że "dzwon" to nie problem
Źle Ci się wydaje. Oprócz podpory łapy sprzęgła po przeciwnej stronie osi ( to akurat można łatwo przerobić, bo jest nadlew w miejscu odpowiednim dla sprzęgła hydraulicznego) dzwon ma zupełnie inne mocowanie do silnika, diupa... :wink:
ale dzwona z łady to on chyba nie zajeździł? a ten, od dupy strony, pasuje do skrzyni poldka i z pyska do ładoskiego bloku :wink: no i długość pasuje :)21
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob lut 25, 2012 9:36 am

Zaraz,bo sie pogubiłem.Dzwon od Poloneza jest inny niż od Łady?Nie ten rozstaw śrub mocujących do silnika?Nie wiedziałem o tym.

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » ndz lut 26, 2012 3:44 pm

dzwon w opcji silnik łada kontra skrzynia poldek:
przy dzwonie z poldolota rozstaw śrub taki sam, długość dobra tylko wysprzęglik wcurwia :evil:
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn lut 27, 2012 12:10 pm

Zgadza się.Załapałem,a sam miałem przez 10 lat peefke 1500 z 1988r.Ostatnia wersja z silnikiem Fiata i skrzynia polonezowska ale czwórka.Przecież linka łape sprzęgła ciągnie,a siłownik odpycha.Ale od starej wersji Fiata125p jeszcze z hydraulicznym sprzęgłem dzwon powinien pasować idealnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”