Znikający płyn hamulcowy .

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Znikający płyn hamulcowy .

Post autor: landeus » sob lut 25, 2012 4:48 pm

Dzień dobry wszystkim. Zwykłem nie narzekać :D na swą Nivę i tak też jest tym razem jednak od pewnego czasu czytaj ok 2-3 mieś zaobserwowałem takie oto zjawisko : ze zbiorniczka znika płyn hamulcowy w ilości ok 0,5 litra na rzeczone 2-3 mieś przy czym nie zauważa się znacznego spadku siły hamowania czy też innych nieprawidłowości ( sprawdzone na stacji diagnostycznej ) nie ma też żadnych widocznych wycieków na przewodach czy zaciskach. Pewne niewielkie " zapocenie " jest na uszczelce pomiędzy hamulcową pompą a serwem. Jest tam taka gumowa uszczelka - dystans - czy on tylko jest dystansem montażowym pomiędzy wspomnianymi elementami czy też usczelnia obwody pompy i niejako trzyma płyn w układzie. Czy wymiana w/w uszczelki powoduję w rezultacie potrzebę odpowietrzenia układu - a tak w ogóle to :)21 gdzie ten płyn spie.... ??

Janusz73

Re: Znikający płyn hamulcowy .

Post autor: Janusz73 » sob lut 25, 2012 5:09 pm

Przerabiałem to niedawno wiec służe radą.Miedzy serwem,a pompą nie ma żadnej gumowej uszczelki (przynajmniej w 1.7MPi).To uszczelniacz przecieka i płyn sączy sie po serwie.Ten uszczelniacz nie ma wpływu na efektywność hamulców ale płyn bedzie w zbiorniczku ubywał.Naprawa jest prosta;wykręcasz pompe i ją rozbierasz,na tłoczku,na tórego trzpień serwa wywiera siłe znajduje sie ten uszczelniacz i możesz całą pompe wymienić lub w zależności od stanu jej cylindra same uszczelnienia.Musisz potem układ odpowietrzyć.Ja miałem poteżny kłopot ze szczelnością przewodów przy pompie po ich dokręceniu,ale zmieniłem na miedziane i jest ok.

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: landeus » sob lut 25, 2012 5:35 pm

Dzięki za radę - a czy odpowietrzenie po wymianie / demontażu pompy robi się przy pompie - służą do tego te śrubki z boku pompy czy też przy zaciskach hamulcowych. Skoro temat przerabiany to pewnie ten uszczelniacz. Chyba najrozsądniejszym będzie wymiana całej pompy. A może by tak ktoś małą ściągawkę napisał ? :)2

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob lut 25, 2012 6:13 pm

Te śrubki od dołu pompy nie służa do odpowietrzania.One blokuja poszczególne sekcje.I jakbyś chciał pompe rozbierać to wszystko wychodzi w kierunku serwa po wcześniejszym odkręceniu tych śrub.Nie gwintowanym korkiem który jest na początku pompy-mam na mysli oryginalną pompe rosyjską.Ogólnie to jest bardzo prosta naprawa o ile odpowietrzniki dały sie poluzowac i przewody przy pompie uzyskały szczelność po dokręceniu.Landeus jak kupisz oryginalną,identyczną pompe to nie musisz sprawdzać luzu pomiędzy trzpieniem serwa,a tłokiem pompy,w innym przypadku zwróć na to uwage bo tam musi być niewielki luz.Nie może być tak,że przykręcasz pompe i popychacz już naciska na tłok.

dandan

Post autor: dandan » sob lut 25, 2012 6:31 pm

Z odpowietrzeniem nieraz jednak bywa gorzej,lata jakiś bąbel po układzie i wtedy nerwy.

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: landeus » ndz lut 26, 2012 12:51 pm

Dzięki za rozjaśnienie sytuacji - pozdrawiam

lapajl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lapajl » pt mar 16, 2012 12:56 am

nie wiem czy nie za późno - ale sprawdź czy nie masz powycieranej wewnątrz powierzchni pompy hamulcowej - u mnie tak było - po prostu się zużyła i płyn znikał jak samochód stał na górce, a na płaskim nie ... wymiana na nową pomogła
Nikt Ci tyle szczęścia nie da co pijany ortopeda ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”