Rozrusznik - dwa pytania

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

babuj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Rozrusznik - dwa pytania

Post autor: babuj » ndz mar 25, 2012 10:10 am

Witam wszystkich fanów Niffki!
Właśnie zacząłem remont silnika mojej maszyny (silnik 1,7 na monowtrysku). Podczas demontażu wyposażenia zauważyłem brak osłony termicznej rozrusznika.
Pytania:
1.Czy w 1,7 monowtrysk takowa była stosowana (na serwisówce starszego modelu Niwki, silnik 1,6 ma ten kawałek blachy)?
2. W tej chwili w Jac...e i na all...ro są rozruszniki do Niwki w cenie ok 230 zł. Co o nich sądzicie? Chciałem kupić model z przekładnia planetarną ale sprzedawca odradził mi mówiąc ze tryby są z tworzywa i szybko lecą (ten model kosztuje ok 350 zł wiec szkoda byłoby tej kasy).

Czekam na wieści i pozdrawiam wszystkich!
Babuj
Ni-va 1,7i zagazowana - fajowa całkiem

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Re: Rozrusznik - dwa pytania

Post autor: Krzysiek-74 » ndz mar 25, 2012 10:19 am

Hej

1-Osłony w 1.7 występują, choć przy poluzowaniu się jakiegoś kabla, mocno ograniczają dostęp.
2-Dwa lata lub trzy lata temu, w tęgie mrozy, stary rozrusznik ducha do walki, zaczął tracić. Przed wyjazdem w Bieszczady ( na początku stycznia) wymieniłem na rozrusznik, również z przekładnią. Do dzisiaj kręci jakby z ciężarówki był przeszczepiony :)2 :)21

babuj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: babuj » ndz mar 25, 2012 10:34 am

THX
A sądzicie że ta osłona rzeczywiście jest potrzebna?

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » ndz mar 25, 2012 9:18 pm

Skoro radzieccy wymyślili a są oni minimalistami, to pewnie jest potrzebna choć ja jej nie mam od 4 lat i wszystko jest ok. Gorący kolektor jest chłodzony przez alternator.
Niva `88 1.6 zagazowana

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn mar 26, 2012 5:47 am

Babuj w oryginalnym rozruszniku z przekładnią planetarną tylko wieniec o uzębieniu wewnetrznym jest z tworzywa,a kółeczka zębate są metalowe.Mało tego,posiadają malutkie łożyska igiełkowe.U mnie rozrusznik pracował z odgłosami jakby metal o metal obcierał.Rozebrałem,przesmarowałem przekładnie i rozrusznik pracuje cichuteńko.Po prostu w fabryce żałują smaru.Wracając do osłony to ona powinna być ale bez niej świat się nie zawali.Jednak ta osłona bardzo utrudnia wyjęcie rozrusznika.

babuj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: babuj » pn mar 26, 2012 6:42 am

Jasne, dziękuje za pomoc, wiem już co i jak!
Pozdrówka
Babuj

Awatar użytkownika
igor69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: igor69 » pn mar 26, 2012 10:31 am

Ja także jeżdżę bez osłony (ten sam silnik) od jakiegoś roku i nic się nie dzieje ale skoro jest, to pewnie ją w końcu założę. Podejrzewam że to jest patent na najcieplejsze zakątki świata - mi jeszcze stopiony plastik i guma nie kapią ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”