Parę pytań początkującego

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

jawor71
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Parę pytań początkującego

Post autor: jawor71 » sob kwie 14, 2012 2:12 pm

Wtam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki.

Jako że dziś dokonałem zakupu pierwszej w życiu nivy, mam kilka pytań odnośnie tego wspaniałego pojazdu :) byłbym niezwykle wdzięczńy za pomoc, bo wybieram sie w poniedziałek na przegłąd do serwisu, i chciałym już co nieco wiedzieć :)

1. Podczas jazdy słychać metaliczny dżwięk cały czas - czy mogą to być napinacze łańcucha rozrządu? Czy może to normalne?

2. Gdy w czasie jazdy zdejmę nogę z gazu, słychać dźwięk jakby szuranie, bardzo głośne, trochę jakby dwie płyty chodnikowe. Czy to normalne?

3. Podczas jazdy strasznie trzęsą się lusterka - boczne i wsteczne, czy można z tym coś zrobić czy może to normalne ?:)

4. Nie mogę wyczaić do czego są dwa knefle po lewej stronie od kierownicy - jeden z ńich włacza chyba podswietlenie deski rozdzielczej, a drugi?

Na razie to tyle spostrzeżen, poza tym jezdzi się super.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
Svenson

Re: Parę pytań początkującego

Post autor: Svenson » ndz kwie 15, 2012 10:32 am

Cześć

Kolego pisz dokładniej ( bardziej opisowo ) wiecej szczegółów ( dobrze tez kozystac z szukajki )

czyli

1. przy jakiej predkosci , czy moze cały czas , z jakiego miejsca samochodu itd itp

2. z jakiego miejsca samochodu itd itp

4. wiecej szzczegółów , zawsze możesz wstawić foto

Ważne jest podanie pojemnosci silnika i rocznika oraz zasilanie silnika , nikt nie wie co masz i jakie wyposazenie .
Najlepiej jest pisać w watku " szybkie pytanie-szybka odpowiedz "
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=13&t=42383
z takimi pytaniami ( zakładanie nowych robi bałagan )

Co do pytania 3 to :
3. może tak być

:)21
Ostatnio zmieniony ndz kwie 15, 2012 10:54 am przez Svenson, łącznie zmieniany 2 razy.

ttr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ttr » ndz kwie 15, 2012 11:09 am

jawor71 pisze: 4. Nie mogę wyczaić do czego są dwa knefle po lewej stronie od kierownicy - jeden z ńich włacza chyba podswietlenie deski rozdzielczej, a drugi?
Jedno pokrętło jest od regulacji podświetlenia deski rozdzielczej a drugie podobno do regulacji świateł
Niva 1.7i '96

jawor71
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jawor71 » ndz kwie 15, 2012 5:04 pm

Dzięki wielkie za pomoc, co do pytania pierwszego, przede wszystkim słychać to przy niskich prędkościach, później już nie.

Co tarcia po odjęciu gazu, to słychac je jakby z pod auta, bardziej z tyłu samochodu i przy dużych prędkościach, powyźej 80 km/h.

A poza tym to mam Lade Nive '06, 1.7 ze wspomaganiem, tyle wiem na jej temat :) w dowodzie ma Lada 2121 -40 -u Lada 4x4.

Jeszcz raz dzieki za pomoc;)

Awatar użytkownika
igor69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: igor69 » pt kwie 20, 2012 6:35 pm

1. Jeśli ten metaliczny dźwięk to bardziej klekot i wydostaje się spod maski to na pewno łańcuch rozrządu jest luźny, z tym że Ty masz, jeśli dobrze mi się wydaje, silnik MPI, a tam jest inaczej niż w starych i tu moje doświadczenie się kończy.

2. Co do szurania, to ciężko powiedzieć nie słysząc tego zjawiska.

3. Co do wibracji lusterek, to pewnie cała buda się trzęsie na określonym zakresie obrotów (mam to samo), a jeśli tak jest to na pewno nie jest nacentrowany reduktor względem skrzyni głównej, wówczas w rezonans wpada krótki wał, który powinien być prosto ustawiony a nie jest. dokładniej to widać tu http://www.youtube.com/watch?v=C9N0a3Ml8qI

4. Jeśli chodzi o pokrętła, to tak, okrągłe to ściemniacz podświetlenia deski, natomiast to spłaszczone pokrętło to regulacja wysokości reflektorów, u mnie działa wyśmienicie :) Włącz zapłon, nich ktoś kręci, w lewo - w prawo, a Ty zobacz czy przednie lampy chodzą góra dół, po ciemku zobaczysz po snopie światła.

dandan

Post autor: dandan » ndz kwie 22, 2012 10:30 am

Wibracje- na początek sprawdzić wyważenie kół,wałów napędowych,stan krzyżaków i poprawność złożenia wałów.
To tak na początek :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”