Niva z silnikiem 1,7TD isuzu
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Niva z silnikiem 1,7TD isuzu
Witam kolegów i koleżanki,
od kilku dni szukam rozwiązania do mojej łady niwy. Motam do niej silnik z opla vectry 1,7 TD ISUZU jednak nie wiem jaka skrzynia biegów podpasuje. Wyczytałem, że najlepsze są skrzynie z polonezów 1,9 D. WIem, że czekają mnie przeróbki. Jednak prosiłbym o potwierdzenie czy ta skrzynia odpowiada a jak nie to którą by koledzy polecali.
Pozdrawiam
od kilku dni szukam rozwiązania do mojej łady niwy. Motam do niej silnik z opla vectry 1,7 TD ISUZU jednak nie wiem jaka skrzynia biegów podpasuje. Wyczytałem, że najlepsze są skrzynie z polonezów 1,9 D. WIem, że czekają mnie przeróbki. Jednak prosiłbym o potwierdzenie czy ta skrzynia odpowiada a jak nie to którą by koledzy polecali.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr kwie 18, 2012 5:41 pm przez mario-wojt, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: jaka skrzynia biegów
Najlepiej "pogoń" komuś tego Isuzu i poszukaj Peugeota 1.9 XUD. Polonezy były właśnie z takimi silnikami.
Niva `88 1.6 zagazowana
Re: jaka skrzynia biegów
najpierw zmień tytuł na np.
Niva z silnikiem 1.7TD ISUZU
lepiej bedzie znalesć na przyszłość ...
skrzynie z polda i z łady są niemal identyczne , a fakt montowania do 1.9 wynika z tego że silniki 1.9 są z PSA
Niva z silnikiem 1.7TD ISUZU
lepiej bedzie znalesć na przyszłość ...
skrzynie z polda i z łady są niemal identyczne , a fakt montowania do 1.9 wynika z tego że silniki 1.9 są z PSA
-
- jestem tu nowy...
Re: Niva z silnikiem 1,7TD isuzu
Koledzy ale ja nie chce kupować silnika, gdyż mam dwa isuzu. W vectrze ładnie śmigał ten silnik i jestem bardzo z niego zadowolony. I dlatego chce przerzucić go do Łady. W terenie napewno da rade. Tylko nie wiem jaką skrzynie do niego spasować. Ta standardowa jest za słaba (obecnie 1,7 MPI). Pomoże ktoś? 

- Marek D.
-
w vectrach te silniki siedziały poprzecznie. Jak opylisz te dwa za garść drobnych to se kupisz 1,9D, 1,9TD, 2,1 TD PSA. Z zatartego 1,9D z traka za 20 pln wytargasz koło zamachowe, kołnierz i dzwon a wtedy całość z bez problemu spinasz ze skrzynią z poldka albo łady. Wszystkie przeróbki masz opisane i rozrysowane w fabrycznym katalogu i nic sam kminić nie musisz. Skrzynie zmielisz raz na kwartał, ale za 100pln leży ich po 10 na każdym szrocie, wymiana to 3 godziny w warunkach polowych i to wliczając kopanie pełnowymiarowego kanału. 

-
- jestem tu nowy...
Tak, wszystko ładnie, pięknie....tylko,że na silniki nie ma takiego popytu, a szkoda.Gdybym miał jak to bym sprzedał od razu i się nie bawił w przeróbki. Nieraz wystawiałem na alledrogo. Kilka telefonów było ale tylko po konkretne części. Całości jakoś nikt nie chciał kupić...Nie mówię już o dwóch silnikach 

- Marek D.
-
oki - ale zamontować wzdłużnie silnik, który był montowany tylko i wyłącznie poprzecznie jest praktycznie nie wykonalnemario-wojt pisze:Tak, wszystko ładnie, pięknie....tylko,że na silniki nie ma takiego popytu, a szkoda.Gdybym miał jak to bym sprzedał od razu i się nie bawił w przeróbki. Nieraz wystawiałem na alledrogo. Kilka telefonów było ale tylko po konkretne części. Całości jakoś nikt nie chciał kupić...Nie mówię już o dwóch silnikach

Że się nie da? no pewnie, że da się

piolicie jak nie wiem co
normalne są konwersje w jeepach z osranym 2,1 czy jeszcze bardziej osranym 2,5 na 1,9 z WV
więc masz tak samo, auto bez ramy i silnik z poprzecznego na wzdłużny,
samo zamontowanie silnika to prosta sprawa, wystarczy łapy mieć i zrobić flansze między skrzynie a silnik (możesz sobie zostawić skrzynie z nivy nawet),
problem zwykle jest tylko taki że silniki montowane poprzecznie są wysokie i może być mało miejsca, dlatego są lekko pochylone w osobówkach
problemem będzie nie włożenie tego silnia a zmiana wszystkiego co masz w aucie żeby to chodziło z tym silnikiem jak powinno
czyli od wlewu paliwa przez elektryke na wskaźnikach kończąc

normalne są konwersje w jeepach z osranym 2,1 czy jeszcze bardziej osranym 2,5 na 1,9 z WV
więc masz tak samo, auto bez ramy i silnik z poprzecznego na wzdłużny,
samo zamontowanie silnika to prosta sprawa, wystarczy łapy mieć i zrobić flansze między skrzynie a silnik (możesz sobie zostawić skrzynie z nivy nawet),
problem zwykle jest tylko taki że silniki montowane poprzecznie są wysokie i może być mało miejsca, dlatego są lekko pochylone w osobówkach
problemem będzie nie włożenie tego silnia a zmiana wszystkiego co masz w aucie żeby to chodziło z tym silnikiem jak powinno
czyli od wlewu paliwa przez elektryke na wskaźnikach kończąc

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- Marek D.
-
ale mu tu podpowiadamy jak problemów uniknąć, a nie jak ich sobie napytać
Jak chciałbym świat zmieniać to bym se wstawił 2litową, 120konną benzynę tak jak ernest i cieszył się fajnym wozidełkiem - do starów na 1/4 mili
Widzieliśmy nawet 1,9 w patrolu - jak klient maskę podniósł to silnika komisyjnie szukaliśmy - sukinkot za rozrusznikiem się schował

Widzieliśmy nawet 1,9 w patrolu - jak klient maskę podniósł to silnika komisyjnie szukaliśmy - sukinkot za rozrusznikiem się schował

-
- jestem tu nowy...
Panowie ja tylko chciałem wiedziec jaka skrzynia bedzie najlepsza. Można zostawic tę od łady ale jako,że jest to skrzynia przeznaczona do benzyny to w dieslu dużych obciążeń nie wytrzyma za długo. A z takimi obciążeniami będą związane moje wyjazdy nivką. Szukam kompromisu. Polonezowskie skrzynie podobną najłatwiej podchodzą pod reduktor, między silnikiem a skrzynią - o tu trochę zabawy będzie. Podobno ktos montował taki silnik do łady - właśnie 1,7 TD ISUZU, które były w oplach. To, że był on wcześniej poprzecznie nie znaczy że nie może teraz być wzdłuż. Nie takie rzeczy ludzie robią... 

- Marek D.
-
najlepsza skrzynia to taka co kosztuje tyle co pojedyncze łożysko i wymienia się szybciej niż pojedyncze łożysko i jest bardziej dostępna niż pojedyncze łożysko - w alternatorze

nie wiem jak z tym poprzecznym isuzu (nie widzę tego za bardzo), ale najlepsza skrzynia do nivki jest z poldolota trucka. coś tam jest powzmacniane i w nivie robi bez zająknięcia
-
- jestem tu nowy...
właśnie slyszałem o tych skrzyniach z polonezów trucków. 1,9 diesel. podobno łądnie podchodzi i bardzo wytrzymała...to kto ma takową na sprzedaż 

No bo zaraz szybko kupisz skrzynię i położysz w garażu obok tych dwóch isuzu.
A problem dalej pozostanie,jak to powsadzać i połączyć.
Ja dawno temu wsadziłem skrzynię z poldzia i 1.9d PSA z lenistwa,dla jak najmniejszych kombinacji,nie z powodu jakiejś legendarnej trwałości skrzyni,o której zaczynam tu czytać.
Kiedyś dużo ludzi robiło różne przeróbki.
Metodą często stosowaną były dystanse/przejściówki między silnik a skrzynię.
Gdzieś w Trójmieście był człowiek,który odlewał dzwony do skrzyń na zamówienie...
Sprawdź na początek,czy gabarytowo ten isuzu w ogóle Ci wejdzie.
Żebyś z nivy poloneza nie skonstruował,co to napęd tylko na tył będzie miał.
A problem dalej pozostanie,jak to powsadzać i połączyć.
Ja dawno temu wsadziłem skrzynię z poldzia i 1.9d PSA z lenistwa,dla jak najmniejszych kombinacji,nie z powodu jakiejś legendarnej trwałości skrzyni,o której zaczynam tu czytać.
Kiedyś dużo ludzi robiło różne przeróbki.
Metodą często stosowaną były dystanse/przejściówki między silnik a skrzynię.
Gdzieś w Trójmieście był człowiek,który odlewał dzwony do skrzyń na zamówienie...
Sprawdź na początek,czy gabarytowo ten isuzu w ogóle Ci wejdzie.
Żebyś z nivy poloneza nie skonstruował,co to napęd tylko na tył będzie miał.
A czym różni się skrzynia poldzia benzyny od diesla,masz np. tu:

Obudową sprzęgła i wałkiem sprzęgłowym
A różnica między skrzynią caro a trucka ? - pierwszą miałem od trucka,samochód był wołem roboczym.Teraz mam od caro-mniej wyeksploatowana.I tyle.

Obudową sprzęgła i wałkiem sprzęgłowym

A różnica między skrzynią caro a trucka ? - pierwszą miałem od trucka,samochód był wołem roboczym.Teraz mam od caro-mniej wyeksploatowana.I tyle.
tak marudzićie nad tym że tu silnik wzdłużnie tam poprzecznie ale przeca i 1,9 i 2,1 z renufków też są wkładane w poprzek i w zdłuż, tak jak 1,9 z WV i 1.7 z Isuzu
flansza łącząca silnik ze skrzynią to koszt w granicach 350-400PLN na gotowo
dobranie sprzęgła wielkościowo to nie jest znowu taki problem,
poldolotowa skrzynia wcale nie jest krótsza od Nivy do tego dochodzi kombinowanie z reduktorem, ale wystarczy policzyć przełożenia czy się zgodzą i będzie OK
więcej problemów będzie przystosowaniem elektryki i przydasiek do silnika niż samym włożeniem silnika do auta

flansza łącząca silnik ze skrzynią to koszt w granicach 350-400PLN na gotowo
dobranie sprzęgła wielkościowo to nie jest znowu taki problem,
poldolotowa skrzynia wcale nie jest krótsza od Nivy do tego dochodzi kombinowanie z reduktorem, ale wystarczy policzyć przełożenia czy się zgodzą i będzie OK

więcej problemów będzie przystosowaniem elektryki i przydasiek do silnika niż samym włożeniem silnika do auta

- Marek D.
-
się uczepiliśmy, jak ślepy płotu bo:
1,9D PSA i 1,9D renault to zupełnie inne silniki
Bloki 1,9D. 1,9TD, 2,1TD PSA są identyczne,
Na każdym szrocie leżą manele potrzebne do przeszczepu (polonezy 1,9D) - pewnie nawet łąpy silnika mogłyby spasować do nivoskich podłużnic
przy pompie boscha z całej elektryki to do zrobienia jest instalka od grzania świec i kabelek po zapłonie na zawór w pompie.
1,9D PSA był wstawiany fabrycznie i robił.
przy 1,9TD i 2,1TD będzie miał gość zabawy z wydechem - więcej niż mu nie trzeba

1,9D PSA i 1,9D renault to zupełnie inne silniki
Bloki 1,9D. 1,9TD, 2,1TD PSA są identyczne,
Na każdym szrocie leżą manele potrzebne do przeszczepu (polonezy 1,9D) - pewnie nawet łąpy silnika mogłyby spasować do nivoskich podłużnic

przy pompie boscha z całej elektryki to do zrobienia jest instalka od grzania świec i kabelek po zapłonie na zawór w pompie.
1,9D PSA był wstawiany fabrycznie i robił.
przy 1,9TD i 2,1TD będzie miał gość zabawy z wydechem - więcej niż mu nie trzeba

1.9 ze szrotu wart mniej niż to 1,7 które ma
w piżotach też były wkładane poprzecznie
1,7 jet mniejszy gabarytowo (deczko), jest mocniejszy, części niesą drogie, i jest w zasadzie bezawaryjny, łapy i tak sobie dorobi jaki mu będą pasować to akurat najmniejszy problem jest,
dalej będe uważał że silnik sam w sobie nie ma znaczenia jaki będzie, bo roboty przy wsadzeniu będzie tyle samo
ogarnięcie reszty będzie gorsze od silnika

w piżotach też były wkładane poprzecznie

1,7 jet mniejszy gabarytowo (deczko), jest mocniejszy, części niesą drogie, i jest w zasadzie bezawaryjny, łapy i tak sobie dorobi jaki mu będą pasować to akurat najmniejszy problem jest,
dalej będe uważał że silnik sam w sobie nie ma znaczenia jaki będzie, bo roboty przy wsadzeniu będzie tyle samo

Witam,
swojego czasu rozglądałem się za silnikiem isuzu, bo chciałem zrobić swap do samuraia. Z tego co udało mi się ustalić, skrzynia pasuje z omegi benzynowej 2.0 i z manty, ale tę skrzynie trudniej znaleźć.
Tu jest trochę więcej http://retrorides.proboards.com/index.c ... ead=114674
swojego czasu rozglądałem się za silnikiem isuzu, bo chciałem zrobić swap do samuraia. Z tego co udało mi się ustalić, skrzynia pasuje z omegi benzynowej 2.0 i z manty, ale tę skrzynie trudniej znaleźć.
Tu jest trochę więcej http://retrorides.proboards.com/index.c ... ead=114674
Samurai 1,6td, 31'Silverstone
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
1.7 Isuzu nie był montowany wzdłużnie i zapewne nie będzie nie będzie do czego łap przykręcić.
UAZ 469B 80'
- Misiek Cypr
-
Jak nie bedzie do czego lap przykrecic
A w poprzek to niby taki silnik to lewituje
Skrzynia Omegi 2.0 ma szanse podejsc pod ten wynalazek.
Silnik Isuzu 1.7 td byl montowany wzdluznie w:
1 Wozkach widlowych
2 Bobcatach
3 Malych koparkach
4 Kompresorach sprezonego powietrza mobilnych
5 Jako Yanmar na jachtach, motorowkach czy innych srakophajach

A w poprzek to niby taki silnik to lewituje

Skrzynia Omegi 2.0 ma szanse podejsc pod ten wynalazek.
Silnik Isuzu 1.7 td byl montowany wzdluznie w:
1 Wozkach widlowych
2 Bobcatach
3 Malych koparkach
4 Kompresorach sprezonego powietrza mobilnych
5 Jako Yanmar na jachtach, motorowkach czy innych srakophajach

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Przy poprzecznym montażu jedna poduszka jest przy osłonie napędu rozrządu a pozostałe dwie są przy skrzyni biegów. Przy wzdłużnym łapy są montowane z dwóch boków kadłuba. Jak z boku bloku nie ma miejsca ani otworów ani nadlewek to do czego przykręci?
UAZ 469B 80'
- Misiek Cypr
-
Sa silniki tak montowane, ale wzdluznie. Vide Aldi stare
Ale ten silnik byl montowany wzdluznie, patrz opis wyzej
Jednak problem dalej istnieje, jak go umocowac.

Ale ten silnik byl montowany wzdluznie, patrz opis wyzej

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Misiek Cypr pisze:Sa silniki tak montowane, ale wzdluznie. Vide Aldi stare![]()
Ale ten silnik byl montowany wzdluznie, patrz opis wyzej![]()
W tym samuraiu się udało http://www.youtube.com/watch?v=7GXrT8MHsmU
Samurai 1,6td, 31'Silverstone
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
- Marek D.
-
Panowie - litości
Co? poco? komu? za ile?
Taki podjazd robi niwa z 1,6 na zdezelowanym gazie z kierownikiem który ma nie palec ale całą rękę w dupie a samochód ma wszystkie koła wyżej dachu
- pieszczoszki - jobtwojumać

Co? poco? komu? za ile?
Taki podjazd robi niwa z 1,6 na zdezelowanym gazie z kierownikiem który ma nie palec ale całą rękę w dupie a samochód ma wszystkie koła wyżej dachu