Przedni most Łada Niva
Moderator: Albert_N
Przedni most Łada Niva
Witam od dłuższego czasu szukałem łady nivy nareszcie od 09.05 jestem posiadaczem owej maszyny.Autko jest super na dzień dzisiejszy do wymiany przedni most poszło główne kolo zębate.Czy da radę dokupić to koło oddzielnie?Czy trzeba wstawić cały most?
Re: Przedni most Łada Niva
niva '85 1,8(vw,) lpg, wspomaganie el. , lift byl i sie zmyl, 215r15
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Z tym przełożeniem to chodzi o ilość zębów na kole tak?W którymś z ogłoszeń czytałem że jest jeden rodzaj pasujący do każdej niwy,
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
masz chyba na myśli przełożenie seryjne z jakim wyszła niva z fabryki, ale generlanei chodzi o to że w przednim i tylnym moście muszą sięzgadzac.lukaszb8 pisze:Z tym przełożeniem to chodzi o ilość zębów na kole tak?W którymś z ogłoszeń czytałem że jest jeden rodzaj pasujący do każdej niwy,
A były różne przełozenia i dobrze policz jaki masz u siebie. Tak jak pisał escorciarz
Są różne przełożenia , na przykład:
http://tuningsport.ru/market/niva-c-17_75.html
3,91 (43/11)
4,10 (41/10)
4,30 (43/10)
4,44 (40/9)
4,78 (43/9)
5,38 (43/8)
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Dzięki Panowie zaraz śmigam do garażu zobaczę jak to wszystko wygląda.
Właśnie sprawdziłem to przełożenie dokładny symbol to BA3-2103-10/41 już teraz wiem czego szukać.Jeśli ktoś ma namiary na taką część proszę dać znać.lukaszb8 pisze:Dzięki Panowie zaraz śmigam do garażu zobaczę jak to wszystko wygląda.
Kolego(kb-autostyle)czy zamawiałeś już coś z tego sklepu z Twojego linku?Widzę że jest tam ta część której potrzebuje.lukaszb8 pisze:Właśnie sprawdziłem to przełożenie dokładny symbol to BA3-2103-10/41 już teraz wiem czego szukać.Jeśli ktoś ma namiary na taką część proszę dać znać.lukaszb8 pisze:Dzięki Panowie zaraz śmigam do garażu zobaczę jak to wszystko wygląda.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Przecież Sawyer505 dał Ci link do Jacars - dźwoń tel.kom : 505-025-179
ponadto na allegro znajdziesz więcej handlarzy z częściami do Łady klasyki i Nivy.
Chcesz to mam cały tylny most z 2103
Co do części z www.tuningsport.ru, to nie wysyłają oni do Polski.
Masz takie przełożenie w kraju.
Jeśli będziesz potrzebował czegoś, czego nie znajdziesz w kraju lub zechcesz modyfikować nivę to pisz.
W Rosji jest mnóstwo różnych gotowych rozwiązań dedykowanych do Łady Nivy.
ponadto na allegro znajdziesz więcej handlarzy z częściami do Łady klasyki i Nivy.
Chcesz to mam cały tylny most z 2103

Co do części z www.tuningsport.ru, to nie wysyłają oni do Polski.
Masz takie przełożenie w kraju.
Jeśli będziesz potrzebował czegoś, czego nie znajdziesz w kraju lub zechcesz modyfikować nivę to pisz.
W Rosji jest mnóstwo różnych gotowych rozwiązań dedykowanych do Łady Nivy.
Jeszcze raz wielkie podziękowania
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
proszę, powodzenia w naprawach i w terenie.
Jeszcze jedno pytanie.Obecnie w tylnym moście mam przełożenie koła talerzowego 10/41 to musi się zgrywać z mostem przednim z tym samym przełożeniem 10/41.Czy jest możliwość zmiany tyłu i przodu na 11/43?
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
możesz założyć dowolne przełożenie, ale zawsze takie samo w oba mosty.lukaszb8 pisze:Jeszcze jedno pytanie.Obecnie w tylnym moście mam przełożenie koła talerzowego 10/41 to musi się zgrywać z mostem przednim z tym samym przełożeniem 10/41.Czy jest możliwość zmiany tyłu i przodu na 11/43?
Pamiętam o takim samym ciśnieniu w oponach , o rozmiare ty chyab nie muszę pisać .. żużycie opon też ma zanaczenie przy jeździe z zapiętym (zablokowanym) centralnym. Dobrze jes zamienaić opony "na krzyz" co 10 tys. km aby zyżucie było takie samo.
Chodzi tutaj o naprężenia - różnicę w prędkościach obrotowych przód / tył.
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Chciałbym zostać przy przełożeniu 4.1 tylko nie wiem czy dostanę gdzieś takie przełożenie,jak narazie jestem w trakcie poszukiwań 4.1
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Szkoda, że nie pisałeś wcześniej, to bym Ci załatwił nawet 4.3 lub 4.44 

Czy to przełożenie przód tył jest tej samej wielkości?Chodzi mi o to czy do przedniego mostu można wstawić przełożenie z mostu tylnego?
Przełożenia powinny być takie same bo inaczej zamęczysz dyfer między osiowy.
Niva `88 1.6 zagazowana