Miękki pedał sprzęgła
Moderator: Albert_N
Miękki pedał sprzęgła
Witam - co to się mogło stać w Nivce ( 1.7 MPi) - od jakigoś czasu pedał sprzęgła po wciśnięciu za pierwszym razem wpadał do podłogi za kolejnym było już normalnie - pozatym nie czułem jakiegoś poślizgu sprzęgła czy innych niedomagań. Teraz po kilkudniowym postoju chcę rano odjechać a tu ... pedał wpada bez oporu w podłogę i tylko tyle. Czy to tylko zapowietrzony układ pompa - wysprzęglnik ( czy da radę to oblukać - obejrzeć i ew, odpowietrzyć bez kanału ? ) - dodam że w zbiorniczku jest płyn . Czy też druga ewntuallność że zdechł docisk i tarcza ( 120000 km ) . Ewentualnie inne propozycję . Nie miałem wcześniej styczności z tematem sprzęgła hydraulicznego więc wybaczcie niewiedzę. 

Re: Miękki pedał sprzęgła
Mi to wskazuje że pompa sprzęgła sie skonczyła.Odpowietrzyć bez kanału jest ciężko bo siłownik sprzegła jest przy skrzyni.Można tez położyć sie pod samochód.Możliwe tez że siłownik strzelił ale zazwyczaj wtedy to z niego wycieka płyn.
Wymień pompę, jakieś grosze to kosztuje.
Może potomnym się przyda - płyn owszem w zbiorniczku był ale ledwie na dnie - i się pompka truszkę przypowietrzyła - wystarczyła dolewka płynu - pomajdrowanie góra - dół pedałem - lekkie odpowietrzenie na siłowniku i wszystko jest ok. 

Jak nie ma się zbyt dużego brzucha to bez problemu da radę bez kanału, a im mniej klapnięte sprężyny tym łatwiej. Zawsze można sobie wjechać przednimi kołami na jakiś krawężnik i wtedy to już każdy się zmieści.Janusz73 pisze:Można tez położyć sie pod samochód.Możliwe tez że siłownik strzelił ale zazwyczaj wtedy to z niego wycieka płyn.
Aha sprawdź też dlaczego tego płynu tak mało było. (Czytaj którędy zwiał)landeus pisze:Może potomnym się przyda - płyn owszem w zbiorniczku był ale ledwie na dnie - i się pompka truszkę przypowietrzyła - wystarczyła dolewka płynu - pomajdrowanie góra - dół pedałem - lekkie odpowietrzenie na siłowniku i wszystko jest ok.
Лада Нива 84r., 1,6B
Układ hydrauliczny sprzęgła,ani tym bardziej układu hamulcowy nie może miec żadnych wycieków.Jak znam życie to w 1.7MPi pęka wyjście od zbiorniczka płynu sprzęgła bo w fabryce oszczędzają na przewodach.U mnie już jest chyba trzeci zbiorniczek sprzęgła i zmieniłem na dłuższy przewód łączący zbiorniczek z pompą.Landeus,a jak zaczyna się lekko pocić siłownik w miejscu gdzie wychodzi trzpień to się nie zastanawiaj i wymień go na nowy,bo strzeli w najmniej odpowiednim momencie.