Miękki pedał sprzęgła

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Miękki pedał sprzęgła

Post autor: landeus » sob lip 07, 2012 5:07 pm

Witam - co to się mogło stać w Nivce ( 1.7 MPi) - od jakigoś czasu pedał sprzęgła po wciśnięciu za pierwszym razem wpadał do podłogi za kolejnym było już normalnie - pozatym nie czułem jakiegoś poślizgu sprzęgła czy innych niedomagań. Teraz po kilkudniowym postoju chcę rano odjechać a tu ... pedał wpada bez oporu w podłogę i tylko tyle. Czy to tylko zapowietrzony układ pompa - wysprzęglnik ( czy da radę to oblukać - obejrzeć i ew, odpowietrzyć bez kanału ? ) - dodam że w zbiorniczku jest płyn . Czy też druga ewntuallność że zdechł docisk i tarcza ( 120000 km ) . Ewentualnie inne propozycję . Nie miałem wcześniej styczności z tematem sprzęgła hydraulicznego więc wybaczcie niewiedzę. :)11

Janusz73

Re: Miękki pedał sprzęgła

Post autor: Janusz73 » ndz lip 08, 2012 6:29 am

Mi to wskazuje że pompa sprzęgła sie skonczyła.Odpowietrzyć bez kanału jest ciężko bo siłownik sprzegła jest przy skrzyni.Można tez położyć sie pod samochód.Możliwe tez że siłownik strzelił ale zazwyczaj wtedy to z niego wycieka płyn.

2Kółka

Post autor: 2Kółka » ndz lip 08, 2012 7:39 am

Wymień pompę, jakieś grosze to kosztuje.

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: landeus » czw lip 12, 2012 8:54 pm

Może potomnym się przyda - płyn owszem w zbiorniczku był ale ledwie na dnie - i się pompka truszkę przypowietrzyła - wystarczyła dolewka płynu - pomajdrowanie góra - dół pedałem - lekkie odpowietrzenie na siłowniku i wszystko jest ok. :)2

Awatar użytkownika
Feynman2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Feynman2 » ndz lip 22, 2012 10:29 pm

Janusz73 pisze:Można tez położyć sie pod samochód.Możliwe tez że siłownik strzelił ale zazwyczaj wtedy to z niego wycieka płyn.
Jak nie ma się zbyt dużego brzucha to bez problemu da radę bez kanału, a im mniej klapnięte sprężyny tym łatwiej. Zawsze można sobie wjechać przednimi kołami na jakiś krawężnik i wtedy to już każdy się zmieści.
landeus pisze:Może potomnym się przyda - płyn owszem w zbiorniczku był ale ledwie na dnie - i się pompka truszkę przypowietrzyła - wystarczyła dolewka płynu - pomajdrowanie góra - dół pedałem - lekkie odpowietrzenie na siłowniku i wszystko jest ok. :)2
Aha sprawdź też dlaczego tego płynu tak mało było. (Czytaj którędy zwiał)
Лада Нива 84r., 1,6B

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt lip 24, 2012 11:47 am

Układ hydrauliczny sprzęgła,ani tym bardziej układu hamulcowy nie może miec żadnych wycieków.Jak znam życie to w 1.7MPi pęka wyjście od zbiorniczka płynu sprzęgła bo w fabryce oszczędzają na przewodach.U mnie już jest chyba trzeci zbiorniczek sprzęgła i zmieniłem na dłuższy przewód łączący zbiorniczek z pompą.Landeus,a jak zaczyna się lekko pocić siłownik w miejscu gdzie wychodzi trzpień to się nie zastanawiaj i wymień go na nowy,bo strzeli w najmniej odpowiednim momencie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”