Lewy fotel

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

j09s12
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Lewy fotel

Post autor: j09s12 » pn lut 18, 2013 9:19 am

Witam kolegów, gdzie dostanę sprawny lewy fotel do niwki, może ktoś pomoże? Z góry dziękuję za info.
Łada Nivka 1.7i 1996

kamiloskop

Re: Lewy fotel

Post autor: kamiloskop » pn lut 18, 2013 11:14 am

napisz do Wojt@sa on ma chyba zbędne.

j09s12
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: j09s12 » pn lut 18, 2013 12:18 pm

Dzięki za podpowiedź. Właśnie wysłałem pytanie na priv.
Łada Nivka 1.7i 1996

j09s12
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: j09s12 » pn lut 18, 2013 1:00 pm

może jeszcze inne namiary? Kolega Wojt@s niestety nie posiada fotela. :(
Łada Nivka 1.7i 1996

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » czw lut 21, 2013 12:30 am

Podepnę się do tematu.

Istnieją pasujące fotele do Nivy, bez modzenia i przekładania ze starych? Fakt uchylania jako drzwi nawet pominę.

W internecie piszą, że pasują od CC/SC po delikatnych przeróbkach; czyli po czym konkretnie?

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » czw lut 21, 2013 7:27 am

od samary, ale nie z każdej i nie do każdej nivki (trzeba by to rozkminić)

Awatar użytkownika
majus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: majus » czw lut 21, 2013 9:34 am

Odnośnie foteli z CC/SC mają one inny rozstaw prowadnic więc trzeba zrobić nowe mocowanie prowadnic. Ogólnie montując te fotele na ich oryginalnych prowadnicach (tylko z przesunięciem) siedzi się wyżej niż na fotelach Nivy. Ostatnia sprawa to szerokość samego fotela. Jest trochę szerszy więc przesuwa się dalej w stronę drzwi - ma się bliżej podłokietnik. Wszystko do zrobienia ale wbrew różnym opinią tak idealne w montażu nie są ;)
Niva 1,7 MPI, 2002.

Awatar użytkownika
GENDOR
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GENDOR » pt lut 22, 2013 12:58 pm

Witam,
osobiście jeszcze nie sprawdzałem, ale troszkę rozpisali się tu:
http://forum.wterenie.pl/f,jakie-fotele ... 056,0.html

Na wiosnę czeka mnie weryfikacja, oryginalne fotele nie wytrzymały "dmc" załogantów :D
Niva 1,7i 2000r. Biodegradowalna w każdym calu

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » wt lut 26, 2013 7:48 am

W najbliższych dniach będę coś kombinowal ze swoimi, na bieżąco będę raportowal o stanie prac.

Ale mam ochotę wstawić zupełnie co innego- fotel z Passata, Sharana. Dlaczego? Ma wbudowany podlokietnik.... Nawet kosztem spawania ;)

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » wt mar 05, 2013 10:13 am

Fotelowego problemu nie koniec.
Parenascie foteli przemierzone, całkiem zbliżony jest fotel ze starszego Scudo.

Foteli od CC/SC nie mierzylem, ale dostałem wymiar od znajomego
Obrazek
I wszystko wzkazuje, że CC ma parę centymetrów szerzej prowadnice....

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt mar 05, 2013 11:30 am

Widzę, że problem foteli na wiosnę, niczym klucze ptactwa, powrócił !! :)21

Jeśli którys z kolegów, chce sobie fajnie i niedrogo zaaranżować wnętrze, to mam dwa fotele z Poloneza / kubełki / firmy Inter Groclin.

Takie jak tu: http://forumowisko.pl/topic/161574-fote ... ane-marki/

Tapicerka nowa, trzeba by sobie dorobić szyny pod NIVĘ i cieszyć super fotelami :)2 . Miałem je zakładać, ale nie zdążyłem :)21

Awatar użytkownika
Kotusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kotusz » pn kwie 15, 2013 7:11 pm

górni$ pisze:Fotelowego problemu nie koniec.

Mam połamany fotel kierowcy w mojej Nivce 21214 i przymierzyłem 2 fotele od Seicento: normalnego i Sportinga oraz Punto. Prowadnice obu foteli Seicento są szerzej rozstawione od foteli Nivy. Pasują jednak do przednich mocowań foteli - tzn otwory w prowadnicach pasują do niewykorzystywanej pary otworów w mocowaniach - tych najszerzej rozstawionych. Natomiast tył prowadnic wisi w powietrzu - trzeba dospawać mocowania po bokach oryginalnych. To nie powinien być problem. Problem jednak polega na tym, że fotel nie jest wtedy w osi kierownicy - jest przesunięty w lewo - siedzi się na nim przesunięty w stronę drzwi. Prowadnice są rozstawione na tyle szeroko, że idealnie zajmują całą szerokość pomiędzy progami a tunelem wału - nie da się więc tego fotela przesunąć na tych prowadnicach. Okazuje się, że prowadnice w oryginalnych fotelach nie są symetryczne rozstawione względem środka siedziska tylko prawa prowadnica jest bardziej schowana pod siedzisko. Jeśli montuje się fotel z prowadnicami rozmieszczonymi symetrycznie - w równej odległości od środka siedziska to montując na oryginalnych otworach zawsze będzie się siedziało przesunięty w stronę drzwi - w lewo w stosunku do kierownicy. Trzeba więc przerobić fotel - przesunąć prowadnice prawą pod siedzisko. Czy ktoś to robił - tzn. przesuwał prowadnice w fotelu ? Aha - fotel od Punto pasuje na oryginalne otwory ale - tak samo jak w przypadku foteli Seicento - jest wtedy przesunięty w lewo. Siedziska są za nisko i one razem z gałką regulacji i plastikami uniemożliwia przesunięcie w prawo.
Niva 21214 1.7 SPI 1996

Awatar użytkownika
Radvarin

Post autor: Radvarin » pn kwie 15, 2013 10:03 pm

Kotusz pisze:Problem jednak polega na tym, że fotel nie jest wtedy w osi kierownicy - jest przesunięty w lewo - siedzi się na nim przesunięty w stronę drzwi.
Oryginalnie w nivach 1.6 jest fotel tak przesunięty. Kiedyś ktoś poruszał ten temat na forum.
Niva 1978 1.6D VW ;]

2Kółka

Post autor: 2Kółka » pn kwie 15, 2013 10:41 pm

Kotusz pisze:
górni$ pisze:Fotelowego problemu nie koniec.

Mam połamany fotel kierowcy w mojej Nivce 21214 i przymierzyłem 2 fotele od Seicento: normalnego i Sportinga oraz Punto. Prowadnice obu foteli Seicento są szerzej rozstawione od foteli Nivy. Pasują jednak do przednich mocowań foteli - tzn otwory w prowadnicach pasują do niewykorzystywanej pary otworów w mocowaniach - tych najszerzej rozstawionych. Natomiast tył prowadnic wisi w powietrzu - trzeba dospawać mocowania po bokach oryginalnych. To nie powinien być problem. Problem jednak polega na tym, że fotel nie jest wtedy w osi kierownicy - jest przesunięty w lewo - siedzi się na nim przesunięty w stronę drzwi. Prowadnice są rozstawione na tyle szeroko, że idealnie zajmują całą szerokość pomiędzy progami a tunelem wału - nie da się więc tego fotela przesunąć na tych prowadnicach. Okazuje się, że prowadnice w oryginalnych fotelach nie są symetryczne rozstawione względem środka siedziska tylko prawa prowadnica jest bardziej schowana pod siedzisko. Jeśli montuje się fotel z prowadnicami rozmieszczonymi symetrycznie - w równej odległości od środka siedziska to montując na oryginalnych otworach zawsze będzie się siedziało przesunięty w stronę drzwi - w lewo w stosunku do kierownicy. Trzeba więc przerobić fotel - przesunąć prowadnice prawą pod siedzisko. Czy ktoś to robił - tzn. przesuwał prowadnice w fotelu ? Aha - fotel od Punto pasuje na oryginalne otwory ale - tak samo jak w przypadku foteli Seicento - jest wtedy przesunięty w lewo. Siedziska są za nisko i one razem z gałką regulacji i plastikami uniemożliwia przesunięcie w prawo.

Napisz, kolego, do @Silverstone, on przerabiał z jakiegoś ciento fotele. Chwali se je nawet :o :)21

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » wt kwie 16, 2013 6:32 am

Myślę, że Silverstone poczynił by krok milowy w rozwoju tego tematu gdyby wypowiedział się tutaj, dla ogółu forumowiczów ;)

Awatar użytkownika
Kotusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kotusz » wt kwie 16, 2013 9:59 am

górni$ pisze:Myślę, że Silverstone poczynił by krok milowy w rozwoju tego tematu gdyby wypowiedział się tutaj, dla ogółu forumowiczów ;)
Napisałem do niego na priva, ale jeśli coś wiecie a on się nie odezwie to byłbym zobowiązany za jakieś wskazówki:))
Niva 21214 1.7 SPI 1996

Awatar użytkownika
Kotusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kotusz » wt kwie 16, 2013 8:00 pm

górni$ pisze:Myślę, że Silverstone poczynił by krok milowy w rozwoju tego tematu gdyby wypowiedział się tutaj, dla ogółu forumowiczów ;)
Górni$ napisałeś, że przymierzyłeś już miliard foteli :P . Czy coś z tego wynikło - zamontowałeś któryś z nich?
Niva 21214 1.7 SPI 1996

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » wt kwie 16, 2013 8:48 pm

Miliard to może nie, ale ile się nalatałem po szrotach z miarką i kartką z wymiarami to nie liczę :D

Temat foteli w moim wypadku rozwija sie dwutorowo- pospawałem połamany prawy, lewy jeszcze żyje, a w między czasie kupiłem komplet Recaro od Wojt@sa :D
Ponoć ori z Tajgi, ale po dokładniejszych oględzinach okazało się, że na 90% są to zaadaptowane fotele z czegoś zupełnie innego...
Fot nawet nie mam, bo prosto z Tajgi poszły do tapicera :D

Jeśli będą chętni to najprawdopodobniej oryginalny komplet będzie szukał nowego właściciela.

A co do wstawienia innych foteli to cóż... Na nic pasującego nie trafiłem.
Na kilkanaście aut jakie badałem dość podobne wydały się fotele z chyba starego Scudo i Nexi.
Jako, że Scudo jest z przodu 3 miejscowe rozważamy tylko fotel kierowcy. Nie pamiętam co tam dokładnie nie pasowało, ale chyba długość mocowania na szynie była trochę krótsza niż w Nivce. Coś tam było nie tak, ale wydało się to być nie trudne do zmotania.

Foteli z Nexi nie miałem okazji dokładnie zwymiarować, ale wstępnie szerokość szyn wydaje się być taka sama.
Ciężki to temat.

A ma ktoś informacje jak wygląda montaż foteli z CC/SC? Na Allegro nawet ktoś sprzedaje takie, już przerobione.

Awatar użytkownika
Kotusz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kotusz » śr kwie 17, 2013 10:09 am

górni$ pisze: A ma ktoś informacje jak wygląda montaż foteli z CC/SC? Na Allegro nawet ktoś sprzedaje takie, już przerobione.
Jeśli chodzi Ci o to ogłoszenie: http://allegro.pl/fotel-fotele-przod-pr ... 61051.html to są to fotele z seicento. Byłem na tym szrocie by je przymierzyć . Nie są przerobione - według właścicieli szrotu sprzedali już kilka takich kompletów do Nivy i pasowały bez przeróbek. Nawet ktoś przyjechał i na ich oczach je zamontował. Jeśli tak - to być może sprawdza się to w przypadku fotela pasażera. Zmienili zdanie gdy przyjechałem, wyjąłem swój fotel kierowcy i przymierzyłem ich. Pasuje tak jak opisałem w poście powyżej - tył wisi w powietrzu i siedzi się przesunięty w lewo. Radvarin sugeruje, że tylko w starych Nivach mocowania foteli są przesunięte względem kierownicy. Ja mam Nivę 1.7 SPI (monowtrysk) 21214 z 96 r i są przesunięte - a Krzysiek - 74 napisał mi, że też tak miał.
Niva 21214 1.7 SPI 1996

Awatar użytkownika
Radvarin

Post autor: Radvarin » śr kwie 17, 2013 10:36 am

Nie sugeruję, że "tylko" w starych. Po prostu wiem, że w starych tak jest, a z nowymi nie miałem do czynienia. Powodzenia w motaniu, osobiście zostaję przy starym dobrym radzieckim skóropodobnym wyrobie :)21
Niva 1978 1.6D VW ;]

2Kółka

Post autor: 2Kółka » śr kwie 17, 2013 11:19 am

Kotusz pisze:Jeśli chodzi Ci o to ogłoszenie: http://allegro.pl/fotel-fotele-przod-pr ... 61051.html to są to fotele z seicento. Byłem na tym szrocie by je przymierzyć . Nie są przerobione - według właścicieli szrotu sprzedali już kilka takich kompletów do Nivy i pasowały bez przeróbek. Nawet ktoś przyjechał i na ich oczach je zamontował. Jeśli tak - to być może sprawdza się to w przypadku fotela pasażera. Zmienili zdanie gdy przyjechałem, wyjąłem swój fotel kierowcy i przymierzyłem ich. Pasuje tak jak opisałem w poście powyżej - tył wisi w powietrzu i siedzi się przesunięty w lewo. Radvarin sugeruje, że tylko w starych Nivach mocowania foteli są przesunięte względem kierownicy. Ja mam Nivę 1.7 SPI (monowtrysk) 21214 z 96 r i są przesunięte - a Krzysiek - 74 napisał mi, że też tak miał.

Czy stara, czy nowa NIva - tunel jest taki sam. Wyciągnij fotele i przyjrzyj się bez nich wnętrzu, umieszczeniu kierownicy i wszystko będzie jasne :wink:

A goście z ogłoszenia, pomijając ignorancję, to się chyba na głowy pomieniali - za tyle to idzie całe to p.iździczento kupić
:D

afedor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: afedor » pn kwie 22, 2013 9:03 am

Witam
Mam na zbyciu kubełki do Nivy. Jeżeli jest ktoś chętny do zapraszam na priv.
Kilka zdjęć https://plus.google.com/u/0/photos/1149 ... 3082678929

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob kwie 27, 2013 4:38 pm

Ja juz swoją Nive postawiłenm na kołki do garażu bo używam jej tylko w okresie zimowym,ale na sam koniec jeszcze odstawiła mi niespodzianke.Fotel kierowcy mam jak nowy,a w miejscu gdzie w czasie jazdy spoczywaja moje jojka wyskoczyła ostra sprężyna przez materiał.Tak sie przyglądałem jak to naprawić to skomplikowana sprawa,bo całe obicie trzeba sciągnąć a tych szwów troche jest.W przyszłym sezonie będe musiał jezdzic z poduszką.Są jakiekolwiek części zamienne do foteli przednich w Nivie,np właśnie sprężyny?Czy nikt w to sie nie bawi?

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » sob kwie 27, 2013 6:00 pm

Janusz73 pisze:Ja juz swoją Nive postawiłenm na kołki do garażu bo używam jej tylko w okresie zimowym,ale na sam koniec jeszcze odstawiła mi niespodzianke.Fotel kierowcy mam jak nowy,a w miejscu gdzie w czasie jazdy spoczywaja moje jojka wyskoczyła ostra sprężyna przez materiał.Tak sie przyglądałem jak to naprawić to skomplikowana sprawa,bo całe obicie trzeba sciągnąć a tych szwów troche jest.W przyszłym sezonie będe musiał jezdzic z poduszką.Są jakiekolwiek części zamienne do foteli przednich w Nivie,np właśnie sprężyny?Czy nikt w to sie nie bawi?
W Rosji oczywiście mają :D

W jednym internetowym sklepie widziałem różne części do wnętrzności fotela, ale nie przyglądałem się co tam dokładnie mają.

O, znalazłem link do tego sklepu http://www.nivashop.ru/

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » śr maja 01, 2013 12:12 am

2Kółka pisze:Napisz, kolego, do @Silverstone, on przerabiał z jakiegoś ciento fotele. Chwali se je nawet :o :)21
Dementując pogłoski i bezpodstawne oskarżenia - mam fotele z malucha. Jest przesunięty w stronę zimnego łokcia. Montował poprzedni właściciel dość bylejak, ale mocno na tyle że jeszcze nie odpadły.
Jedno jest prawdą, chwalę je sobie :)21 :)21 :)21
1,6 '92, 1,7i '98.....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”