Wymiana łożysk kół przednich.
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Wymiana łożysk kół przednich.
Witam.
Potrzebuję informacji odnośnie wymiany łożysk kół przednich.Czy można to zrobić bez nadmiernego rozkręcania,czy też trzeba odkręcić zwrotnicę i użyć prasy.Nie chciałbym ustawiać po tej naprawie zbieżności.
W książce opisana jest tylko regulacja łożysk.
Może ktoś z Was kto wymieniał łożyska podpowie jak to zrobić?
Potrzebuję informacji odnośnie wymiany łożysk kół przednich.Czy można to zrobić bez nadmiernego rozkręcania,czy też trzeba odkręcić zwrotnicę i użyć prasy.Nie chciałbym ustawiać po tej naprawie zbieżności.
W książce opisana jest tylko regulacja łożysk.
Może ktoś z Was kto wymieniał łożyska podpowie jak to zrobić?
Re: Wymiana łożysk kół przednich.
Witaj ja przy wymianie łożysk robię tak:
wiadomo ściągam koło
demontuję zacisk hamulcowy(2 śruby 17)
odkręcam górny i dolny sworzeń wahacza (kluczem 13),
potem odkręcam "łącznik" (kluczem19) od gałki układu kierowniczego,
potem nakrętka na przegubie zewnętrznym(podajże klucz 24) i wyciągam całą piastę.
wywalam uszczelniacze i delikatnie wybijam bieżnię łożysk z piasty.
potem czyszczenie ze starego smaru sprawdzenie wizualne jak wyglądają gniazda w pieście wbijam bieżnię nowych łożysk z wykorzystaniem starej bieżni i składam w odwrotnej kolejności.
Podkreślając dokręcenie nakrętki na przegubie z odpowiednią siła, która jest opisana w książce. Na tą chwilę nie pamiętam z jaką
I to by było na tyle.
Gdyby co to daj znać to pomogę
wiadomo ściągam koło

demontuję zacisk hamulcowy(2 śruby 17)
odkręcam górny i dolny sworzeń wahacza (kluczem 13),
potem odkręcam "łącznik" (kluczem19) od gałki układu kierowniczego,
potem nakrętka na przegubie zewnętrznym(podajże klucz 24) i wyciągam całą piastę.
wywalam uszczelniacze i delikatnie wybijam bieżnię łożysk z piasty.
potem czyszczenie ze starego smaru sprawdzenie wizualne jak wyglądają gniazda w pieście wbijam bieżnię nowych łożysk z wykorzystaniem starej bieżni i składam w odwrotnej kolejności.
Podkreślając dokręcenie nakrętki na przegubie z odpowiednią siła, która jest opisana w książce. Na tą chwilę nie pamiętam z jaką

I to by było na tyle.
Gdyby co to daj znać to pomogę

Tomaszpi
Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było
)
Teraz Kia Sportage

Teraz Kia Sportage
Dokładnie tak jak pisze Tomaszpi.A ja dodam,że w trakcie odkręcania śrub sworzni zwrotnicy trzeba mieć podlewarowany dolny wachacz i trzeba jeszcze odkrecić nakretke górnego sworznia pod którą są mocowane przewody hamulcowe.
-
- jestem tu nowy...
Dzięki wszystkim za pomoc.A proszę napiszcie jeszcze czy cała ta operacja ma wpływ na zbieżność.Czy trzeba będzie ustawiać od nowa.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- GENDOR
- jestem tu nowy...
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... k#p2435049 zajrzyj tu, warto zwrócić uwagę na momenty dokręcania. Moi dzielni mechanicy zrobili to po swojemu, autko zrobiło 2km i zblokowało koła
Po zrobieniu "kak prawilno" autko śmiga już rok i nic się nie dzieje.

Po zrobieniu "kak prawilno" autko śmiga już rok i nic się nie dzieje.
Niva 1,7i 2000r. Biodegradowalna w każdym calu
Wymiana nie zmienia zbieżnościMaciej-Niva pisze:Dzięki wszystkim za pomoc.A proszę napiszcie jeszcze czy cała ta operacja ma wpływ na zbieżność.Czy trzeba będzie ustawiać od nowa.
Pozdrawiam.

Tomaszpi
)
Teraz Kia Sportage

Teraz Kia Sportage
tak, zapomniałem napisać o podłożeniu lewarka a górnej nakrętki nie odkręcam, tylko rozchylam blaszki trzymające przewody hamulcoweJanusz73 pisze:Dokładnie tak jak pisze Tomaszpi.A ja dodam,że w trakcie odkręcania śrub sworzni zwrotnicy trzeba mieć podlewarowany dolny wachacz i trzeba jeszcze odkrecić nakretke górnego sworznia pod którą są mocowane przewody hamulcowe.

Tomaszpi
)
Teraz Kia Sportage

Teraz Kia Sportage
-
- jestem tu nowy...
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Bardzo dużo mi to pomogło.Na chwilę obecną delikatnie dokręciłem śruby od piasty i skasowałem luzy.Łożyska już kupione i jak tylko będzie więcej czasu to będę działał.
Pozdrawiam.
Bardzo dużo mi to pomogło.Na chwilę obecną delikatnie dokręciłem śruby od piasty i skasowałem luzy.Łożyska już kupione i jak tylko będzie więcej czasu to będę działał.
Pozdrawiam.