rozmiar opony simex?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

David111
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

rozmiar opony simex?

Post autor: David111 » pt sie 30, 2013 8:59 pm

Chcialem kupic opony terenowe, patrze na allegro 1000zl komple o to te beda fajne, ale poczytalem na forum w wziale opony troche tez na suzuki i juz nie jest tak fajnie :cry: teraz zglupialem na dobre.
Chcialbym kopie simex, doczytalem ze warto brac firmy kaiman, wiec znalazlem

Obrazek

Sklep
http://www.janpol4x4.pl/produkt/?id=179

W tej chwili posiadam goodrich z tylu at z porzodu pewnosci nie mam co to. Rozmiar 205/75 r15 felgi od suzuki. Opony nie obcieraja zawieszenie standard. Powiedzcie mi koledzy czy rozmiar tego simexa 205/75 r15 jest identyczny czy to troche inaczej sie liczy dla opon mt?? A moze warto jakis inny rozmiar?? Propozycje jakies?? :lol:

Jeszcze myslalem nad sahara jakies kopie yokohamy, ale chyba sobie odpuszcze. W prawdzie troche po asfalcie tez jezdze ale niech bedzie simex :D

A na koniec znalazlem cos takiego w mojej oklicy, mial ktos z tym doczynienia?? Jakas firma maxi rider, komplet za 999zl
Obrazek

Link do sklepu
http://tablica.pl/i/oferta/nowe-opony-b ... d7f6c4507b

Awatar użytkownika
escorciarz
Kontaktowanie:

Re: rozmiar opony simex?

Post autor: escorciarz » pt sie 30, 2013 9:18 pm

Ja mam kopię Simexa i bardzo sobie chwalę, chociaż w innym rozmiarze, bo na 16-tkach. Weź pod uwagę, że to nalewki, więc rozmiar będzie większy od nowej opony. Trzeba tylko uważać, bo ta opona potrafi ukręcić półoś. To drugie zdjęcie, to właśnie kopia Yokohamy.

Dondi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dondi » pt sie 30, 2013 10:11 pm

Kolego kopia simexa na czarnym będzie bardzo głośna, kopia yokohamy w miarę ok. Simex dobry jest w duże błoto, w piachu zakręcisz 2 razy i już jesteś zakopany :) w zime zero hamowania i jazdy zresztą też. Obecnie mam kopie yokohamy i jestem zadowolony, nie wiem jak bedzie w zimę :P jak założyłem do ferozy kopie simexa 235/75/15 to tarły o zderzaki (samochód podniesiony 5 cm) teraz mam 225/75/15 kopie yokohamy i jest ok, nic nie obciera.

David111
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: David111 » sob sie 31, 2013 12:57 am

escorciarz pisze:Ja mam kopię Simexa i bardzo sobie chwalę, chociaż w innym rozmiarze, bo na 16-tkach. Weź pod uwagę, że to nalewki, więc rozmiar będzie większy od nowej opony. Trzeba tylko uważać, bo ta opona potrafi ukręcić półoś. To drugie zdjęcie, to właśnie kopia Yokohamy.
No wlasnie tego sie obawiam. Dlatego glowne pytanie czy jezeli przy standardowym zawieszniu na felgach od suzuki mam 205/75/15 to czy nalewka w takim samym rozmiarze tez bedzie ok?? :roll:

A te kopie sahary to troche mniejsze bo 195/80 no i jakas nieznana ta firma, nic o niej nie znalazlem Maxi Rider

Tylko tak sie caly czas zastanawiam czy mi napewno tak agresywne opony jak simex potrzebne. Jednak po asfalcie tez sporo jezdze :roll:

David111
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: David111 » sob sie 31, 2013 1:00 am

Dondi pisze:Kolego kopia simexa na czarnym będzie bardzo głośna, kopia yokohamy w miarę ok. Simex dobry jest w duże błoto, w piachu zakręcisz 2 razy i już jesteś zakopany :) w zime zero hamowania i jazdy zresztą też. Obecnie mam kopie yokohamy i jestem zadowolony, nie wiem jak bedzie w zimę :P jak założyłem do ferozy kopie simexa 235/75/15 to tarły o zderzaki (samochód podniesiony 5 cm) teraz mam 225/75/15 kopie yokohamy i jest ok, nic nie obciera.
No wlasnie widze ze kolega ma podobne zdanie jak duzo osob, ze jak asfalt i teren to sahara a jak tylko teren to simex. I wlasnie dlatego sie zakrecilem i nie mam pojecia co bedzie lepsze. No i ta obawa ze opona nie wejdzie.
Ale tego co napisales to jeszcze nie wyczytalem nigdzie ze na zime odpadaja te simexy :(
Kurcze teraz to rozbiles moj plan :P a juz bylem pewny simexow a moze jednak teraz sahary

Maciej-Niva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maciej-Niva » sob sie 31, 2013 4:39 pm

David111 pisze:
escorciarz pisze:Ja mam kopię Simexa i bardzo sobie chwalę, chociaż w innym rozmiarze, bo na 16-tkach. Weź pod uwagę, że to nalewki, więc rozmiar będzie większy od nowej opony. Trzeba tylko uważać, bo ta opona potrafi ukręcić półoś. To drugie zdjęcie, to właśnie kopia Yokohamy.
No wlasnie tego sie obawiam. Dlatego glowne pytanie czy jezeli przy standardowym zawieszniu na felgach od suzuki mam 205/75/15 to czy nalewka w takim samym rozmiarze tez bedzie ok?? :roll:

A te kopie sahary to troche mniejsze bo 195/80 no i jakas nieznana ta firma, nic o niej nie znalazlem Maxi Rider

Tylko tak sie caly czas zastanawiam czy mi napewno tak agresywne opony jak simex potrzebne. Jednak po asfalcie tez sporo jezdze :roll:
Najpierw porządnie się zastanów jak będziesz użytkował swoją Nivkę.
Dopiero wtedy będziesz wiedział jakie opony będą Ci potrzebne.
Ja przy wyborze swoich zastanawiałem się dość długo co można wybrać choć w moim przypadku dla oryginalnych felg 16" nie ma za dużego wyboru.
Wybrałem z racji tego że nie użytkuję Nivy jakoś bardzo ciężko opony AT Yokohama o których już pisałem na forum.
Ty dla felg 15" masz łatwiejszy wybór.Np.Kuhmo.
Także według mnie najpierw należy wybrać sposób użytkowania a dopiero później opony.
Pozdrawiam.

Dondi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dondi » ndz wrz 01, 2013 9:54 am

Tych kopi yokohamy jest dużo np. GEOTRACKER GLOB-GUM ja kupiłem te - Trakker Macho, Insa Turbo - Sahara, Malatesta-Kobra TRAC NT są w Janpolu te oponki także jest dużo tych zamienników i niby są to oponki całoroczne ale to się okaże :)

didiego
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: didiego » wt wrz 03, 2013 11:02 am

simex w malych rozmiarach szalu nie robi z tego co widzialem na poligonie to minimum 32" musi byc zeby ten bierznik zaczal dobrze robic a nie kopac dziury pod autem, kup sahary czy tam pumy( oczywiscie chodzi o maly rozmiar >30") na piachu 600%lepiej niz simex a na blocie przy dobrej technice jazdy zbytnio nie odbiegaja od simexow tylko trzeba dobrze pizdowac zeby oponki mialy mozliwosc sie oczyszczac
lift 4"
MT Sahara

Sprocket
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sprocket » pt wrz 06, 2013 11:38 pm

Malatesta-Kobra TRAC NT 175/80/16 - przejechałem na nich cały rok, zimą radziły sobie naprawdę dobrze, niwa (bez liftu) szła nawet tam gdzie ciągniki wymiękały, no oprócz tych wielkich z napędem 4x4 i pół metra prześwitu. Na czarnym też da się jechać, uszu nie urywa, ale trochę zmrożonego śniegu na asfalcie i adrenalina rośnie.

David111
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: David111 » sob wrz 07, 2013 12:35 am

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi, nie wiem czy dobrego wyboru dokonalem bo caly czas tej pewnosci nie mam :lol: ale zakupilem kopie simex firmy kaiman w rozmiarze 205/75 r15

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”