brak wolnych obrotów

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Mariusz S100
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

brak wolnych obrotów

Post autor: Mariusz S100 » wt lis 30, 2004 10:36 am

Wczoraj w mojej Nivce "zgubiły" się wolne obroty. Stało się to obok garażu w czasie postoju kiedy podgazowywałem silnik dla sprawdzenia napięcia ładowania . Zapaliła się lampka cheeck engine a obroty silnika stanęły ok.3000/min. Po wyłączeniu samochodu i ponowym uruchomieniu lampka zgasła ale wysokie obroty pozostały. Dzisiaj zjawisko nie znikło. Słyszałem że powinienem zrobić tzw. reset komputera poprzez chwilowe odłączenie akumulatora. Niva jest z 1999r. 1,7 z wtryskiem. Co Wy na to ???

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

odp

Post autor: bilans » wt lis 30, 2004 10:50 am

silniczek krokowy sterujący dyszą niskich obrotów najpierw wyczyść - dysze . dla sprawdzenia odłącz kostkę od silniczka i odpal maszinen .... powinien mieć bardzo niskie obroty . jak czyszczenie nic nie da to wymiana ustrojstwa . o tej porze roku to bardzo częsta przypadłość .
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

Gorbi

Post autor: Gorbi » czw gru 02, 2004 9:06 am

probuj jak kolega wyzej proponuje chociarz możesz odłaczyc akumulator ale watpie czy to cos da >>>u mnie faluje obrotami hmmmm i sie zastanawiam czy to normalne albo ktos zmienił silniczek na nieorginalny :)
rekreacja<Miska>
polowanie<NIVA>

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw gru 02, 2004 9:11 am

Dobrze chlopaki prawia. Silniki krokowe wolnych obrotow lubia sie pieprzyc i to nie tylko w Ladach.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » ndz gru 05, 2004 4:17 pm

Bart03 pisze: Silniki krokowe wolnych obrotow lubia sie pieprzyc i to nie tylko w Ladach.

Racja racja.... (niestety),niezależnie od produkcji i montażu aut w wielu z nich silnik krokowy jest najczęstszą przyczyną nietrzymania wolnych obrotów...
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Mariusz S100
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mariusz S100 » pn gru 06, 2004 9:58 am

Dzięki za podpowiedź - to była ta przyczyna + jeszcze regulacja naciągu linki gazu. A tak w ogóle te czynności spowodowały że samochód jest żwawszy i ciszej "chodzi" niby brak logiki ale takie mam odczucia. :)2
I jeszcze jedna uwaga którą usłyszałem ; reset komputera należy wykonać w ten sposób , że należy odłączyć plus od akumulatora , przyłożyć do minusa i potrzymać tak około 30 sek. :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”