ISLANDIA 2011

Moderator: Misiek Bielsko

przemas987
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: ISLANDIA 2011

Post autor: przemas987 » sob sty 22, 2011 12:18 pm

NIe ma to jak szbkie dzialania Miska :-)
Nasza wyprawa dociera do masywu Kerlingarfjoll tak wiec miejmy nadzieje ze uczestnicy beda mieli okazje zobaczyc te bajeczne widoczki, oraz wiele innych.
Swoja droga moze dolaczylbys sie w tym roku?
pozdr

icelander

Kontaktowanie:

Post autor: icelander » sob sty 22, 2011 1:13 pm

W tym roku jadę tylko do Rumunii, na Islandię wybiorę się jak skompletuję i wytestuję sprzęt. Mam zamiar popstrykać Isl z powietrza, wody, oraz z pod wody (tej gorącej). Jest to zabawa raczej dla osób, którzy już Islandię znają (omijam kilka mniej interesujących mnie atrakcji jak Rejkjavik czy Blue Laguna) albo dla osób mających świra na podobnym punkcie.
Osoby będące pierwszy raz na Islandii mogły by byćmoim programem znudzone.
Przykład:
Nad Mvatan instaluję się na 4 dni. Zawsze nocuję na kempingu Bjarg (wszystko jest tam all inclusive). Rozpakowuję auto tak, aby mieć bagażnik wolny na helikite. Pompuję "gruchę" zużywając niecały metr sześcienny helu i potem dobijam po ok 0,1 metra na każdy start. Tak więc mam komfort pracy z najbardziej stabilną platformą do zdjęć z góry równocześnie - nie wypuszczając za dużo gazu bez sensu.
Operację taką chcę powtórzyć koło Geysir i Hveravellir, czyli najatrakcyjniejszych miejsc do zdjęć z pułapu c.a. 100 m. Liczę też że do roku będę mieć do dyspozycji kamerę termowizyjną 250 gramową.

Para buch, gejsir w ruch!
Obrazek

tu np zdjęcie które chcę koniecznie powtórzyć, ale nie z parą ale pióropuszem gorącej wody.

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » sob sty 22, 2011 1:18 pm

O Kerlingarfjoll to piękne miejsce warto odwiedzić bo widoki są przednie :)2 http://www.national-geographic.pl/foto/ ... bec5f2558/ .
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia

icelander

Kontaktowanie:

Post autor: icelander » sob sty 22, 2011 1:28 pm

Mieciu1 pisze:O Kerlingarfjoll to piękne miejsce warto odwiedzić bo widoki są przednie :)2 http://www.national-geographic.pl/foto/ ... bec5f2558/ .
Oraz zarezerwować więcej niż 2 godziny, bo my za bardzo sprężaliśmy się, a na prawdę warto!

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob sty 22, 2011 1:29 pm

W miarę możliwości i wolnego czasu będę segregował tematy w nowych działach. Na teraz proszę
Was o reklamowanie swoich imprez w SWOICH topikach, skoro jest już taka możliwość.

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » sob sty 22, 2011 1:31 pm

No my zawsze na noc albo w nocy jedziemy i słońce zawsze wschodzi nad górami i chmurami (niezłe inwersje się tworzą :)2 ) a 2 godziny to fakt bardzo mało jak na ten obszar i jego piękno.
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia

icelander

Kontaktowanie:

Post autor: icelander » sob sty 22, 2011 1:41 pm

Rozumiem, że osoby znające choć troszkę Islandię mogą tu umieszczać swoje doświadczenia, tak aby planujący wyjazd do tego kraju mogli zorientować się co jest godne zobaczenia a czu nie warto poświęcać czasu?
Stąd moje uwagi o Kerlingarfjoll, bo to teren mało znany a naprawdę - rewelacyjny.

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob sty 22, 2011 1:51 pm

Oczywiście! :)2
Chodziło mi raczej o Przemka i Mariusza.

Awatar użytkownika
grzehoo

Post autor: grzehoo » pn mar 14, 2011 9:49 am

pragne poinformowac ze dopielismy pewne sprawy organizacyjne i mamy juz jakis tam plan na tegoroczna islandie o nazwie ISLANDIA 4x4 SELF DRIVE PROJECT, czyli mozliwosc poprowadzenia sobie samochodu 4x4 po islandzkim interiorze. turnusy beda trwaly ok tygodnia i obejmowaly chetnych ktorzy chca doleciec na wyspe samolotem jak i zabrac sie z nami z polski i po drodze odwiedzic wyspy owcze. jakby ktos byl zainteresowany to zapraszam na priv.
lr-lr-lr-xtz-e350

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy zorganizowane”