Wyprawa: Diesel czy może Benzyna (LPG)
Moderator: Misiek Bielsko
Wyprawa: Diesel czy może Benzyna (LPG)
Witam ja z zapytaniem jakie auto najlepiej kupić na wyprawę za granice czy diesel czy benzyna, za wszelkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuje. 

- Misiek Cypr
-
Re: Wyprawa: Diesel czy może Benzyna (LPG)
Fajnie ale jak to wygląda finansowo i z dostępnościami stacji paliwowych oraz dystansu na gazie bo na wyprawach raczej liczy się dystans bez tankowania a raczej na gazie nie ma co liczyć na 400 km bez tankowania 

Lpg - co 200 300 km szukamy stacji, bagaznika jakby mniej, brodzenie jest bardziej emocjonujace.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Ale ... LPG plus bena zwiększa zasięg o 50-70%. Poza tym ciut taniej wychodzi.jradek pisze:Lpg - co 200 300 km szukamy stacji, bagaznika jakby mniej, brodzenie jest bardziej emocjonujace.
Jak mawiał klasyk; są plusy dodatnie tego rozwiązania, są plus ujemne.
Sam musisz zrobić bilans co Ci się opłaci. ( to do założyciela wątku ).
***** USA
- Misiek Cypr
-
Jezu kolczasty, a Wy tak zawsze merytorycznie musicie? Ja bylem na wyprawie za granice z obwodem 39 po fajki, paliwa starczylo, ba nawet sie sporo dotankowalo.
Moze cos wiecej o kierunku tych wypraw? Jaki sposob noclegu?
We Wloszech nie ma problem z LPG, ale w Rosji albo Wenezueli juz jest...
Jakie auto, jaki zbiornik, czasem zbiornik LPG moze miec 300 litrow...
Moze cos wiecej o kierunku tych wypraw? Jaki sposob noclegu?
We Wloszech nie ma problem z LPG, ale w Rosji albo Wenezueli juz jest...
Jakie auto, jaki zbiornik, czasem zbiornik LPG moze miec 300 litrow...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Chodzi mi o wyprawy typu Rumunia, Gruzja, Rosja raczej typowo terenowe noclegi dzikie namiot ognisko a nad autem to myślę Jeep xj 4.0
Jak pojedziesz starym Jeepem to paliwo nie będzie największym problemmajka1890 pisze:Chodzi mi o wyprawy typu Rumunia, Gruzja, Rosja raczej typowo terenowe noclegi dzikie namiot ognisko a nad autem to myślę Jeep xj 4.0

To jakie auto wybrać?
Misiek Cypr pisze:Sprawne
tylko diesel, wszędzie zawsze zajdziesz to paliwo, ot choćby z ciężarówki w krytycznym momencie ktoś da pociągnąć.majka1890 pisze:Chodzi mi o wyprawy typu Rumunia, Gruzja, Rosja raczej typowo terenowe noclegi dzikie namiot ognisko a nad autem to myślę Jeep xj 4.0
Co do zwiększonego zasięgu LPG i Bena (o czym pisał "ZbychoS") to jestem ciekaw ile w tym jeepie swoim zrobi na benzynie i ile na gazie (łącznie)w górach ryrając na reduktorze? 600?
prosty przykład na bazie LR Disco SI (w trudnym terenie, doładowanym wyprawowo autem)
wersja benzyna 18-22 l na setkę, gaz 25-32. Zbiornik paliwa/beny 80 l zbiornik gazu ca 60 l jakieś w porywach 600 km z czego 150 zmarnowane na zjazd z trasy i szukanie LPG
wersja diesel 9-11. Zbiornik paliwa ca 80 l 800 km
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
W górach na reduktorze? Chyba Cię trochę poniosłobert pisze: wersja diesel 9-11. Zbiornik paliwa ca 80 l 800 km

Dzięki wielkie
a Nissan Patrol GR 2.8 t

Pół prawdy napisałAdamo pisze:W górach na reduktorze? Chyba Cię trochę poniosłobert pisze: wersja diesel 9-11. Zbiornik paliwa ca 80 l 800 km

Szukanie LPG na północy Rumunii potrafi być stresujące i zajmuje duuużo czasu.
Zakładając że ktoś upiera się się by tylko na gazie jeździć, lub jest dzieckiem specjalnej troski montującym zbiornik gazu kosztem baku benzynowego pomniejszając go do minimum.
Ja mam jedno i drugie LPG 65L ( wchodzi )+ bak fabryczny. 700km z palcem w d** w cyklu mieszanym ( teren-czarne ). Plus, minus 100km dla bardziej ekstremalnych wyzwań.
***** USA
- Misiek Cypr
-
Bo w LPG ograniczeniem zasiegu jest bariera psychologiczna. Nie bede jechal na benzynie bo to kosztuje kosmos 

513549044
513549044
Jak się nie chce korzystać często ze stacji to diesel i butla gazowa przerobiona na drugi zbiornik paliwa. To da jakieś 150 l ropy 

- lesio jeep
-
tylko toyota roczniki 94-2002 albo dużo kaszu na naprawymajka1890 pisze:Dzięki wielkiea Nissan Patrol GR 2.8 t

ewentualnie duster z pełnym assistance
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
to nie jeep tylko stary dobry najzwyklejszy ropniak na drucie, tak Zbycho 11l na 100 w górach na rduktorze to zwykły wynik (zwróć uwagę, że piszę o 200/300 tdi nie TD5)Adamo pisze:W górach na reduktorze? Chyba Cię trochę poniosłobert pisze: wersja diesel 9-11. Zbiornik paliwa ca 80 l 800 km
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Lpg nie da sie przyniesc w kanistrze.
Ale się da wykręcić zbiornik i póść po gaz.
Poza tym droga Majka, na wyprawy to jeździł Thor Heyerdahl, Amundsen czy Tony Halik.
W XXI wieku to nawet w tej dzikiej Rumunii tubylcy samochodami jeżdżą i te samochody tankują paliwem.
Tak więc kup auto najbardziej sprawne a czy diesel czy benzyna to nie ma znaczenia.

Poza tym droga Majka, na wyprawy to jeździł Thor Heyerdahl, Amundsen czy Tony Halik.
W XXI wieku to nawet w tej dzikiej Rumunii tubylcy samochodami jeżdżą i te samochody tankują paliwem.
Tak więc kup auto najbardziej sprawne a czy diesel czy benzyna to nie ma znaczenia.

- Misiek Cypr
-
Ale benzyne juz tak. Czysty butan, da rade przytargac nawet w otwrtym wiadrzejradek pisze:Lpg nie da sie przyniesc w kanistrze.

513549044
513549044
...lub kwestia preferencji.
Najfajniejsze wyprawy to robił Bering.
Najfajniejsze wyprawy to robił Bering.
- Misiek Cypr
-
Najlepsza zrobil Cook, ale go zjedli na Filipinach
513549044
513549044
Piotrek M pisze:Ale się da wykręcić zbiornik i póść po gaz.
tak da zasady...
bzdura

U mnie diesel → zasięg średnio 600km, średnie spalanie ok. 11.
W trasie przy 140 potrafi łyknąć i 15
W terenie na reduktorze 11-13.
Trasa 110 - 9-11...
W trasie przy 140 potrafi łyknąć i 15

W terenie na reduktorze 11-13.
Trasa 110 - 9-11...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie