Zwrotnik Raka 2013 - Maroko i Sahara Zachodnia 2-10.11

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
nomad-ka

Kontaktowanie:

Zwrotnik Raka 2013 - Maroko i Sahara Zachodnia 2-10.11

Post autor: nomad-ka » sob paź 05, 2013 1:51 pm

Z ostatniej chwili, Wrzucam na szybko - bo jest miejsce dla 2 samochodów z Polski, a akurat długi weekend listopadowy przed Wami :). Trasa - bajka, Sahara w najczystszej, niecywilizowanej postaci. 5 dni po totalnych pustkowiach, noce na dzikich biwakach pod gwiazdami.
Wyprawa hiszpańska - max. 8 samochodów + autko organizatorów. Organizują Jota i Fran z Madrytu czyli Atar Expedicions (organizatorzy zeszłorocznej Europarts4x4 TransAfrica West z Madrytu do Kapsztadu). Jazda w grupach po 3 samochody - tereny częściowo zmilitaryzowane, w pobliżu muru. Nie ma stacji benzynowych (najdłuższy odcinek bez możliwości zatankowania to 900 km - w terenie, ale za to na Saharze Zachodniej olej po 0,6e/litr, więc dodatkowe kanistry przydadzą się bardzo). Wyprawa dociera do szer. geograficznej Zwrotnika Raka, powrót - w grupie albo na własną rękę (każdy swoim rytmem - można jeszcze pozwiedzać to i owo).

Cena - 200 euro od osoby + 280 euro za samochód. W cenie bilety na prom w 2 strony, (samochód + 2 osoby, powrót "open") i "powitalny" nocleg w hotelu w Agadirze.

Trasa (trochę asfaltu i szutrówek, reszta to trasy off o różnym stopniu trudności i odcinki, gdzie drogi nie ma w ogóle).
2.11 Algeciras - Agadir, 800 km autostradą, hotel z HB.
3.11 Agadir – Tiglite. Biwak. 190 km asfaltu. 100 km w terenie.
4.11 Tiglite – Msied - Sidi Ahmed Rguibi. Biwak. 20 km szosy i 170 w terenie. Trudne górskie odcinki (niektóre wręcz "trialowe").
5.11 Sidi Ahmed Rguibi – Sidi Ahmed Larousi – Dayat Al khachbiyine (trasa Dakaru). Biwak. 230 km w terenie i 62 km asfaltu.
6.11 Dayat Al khachbiyine (trasa Dakaru) – okolice Bir Anzarán. Biwak. 280 km szybkiej jazdy w terenie (m.in. wyschnięte jeziora).
7.11 Bir Anzarán – Zwrotnik Raka – Aguerguer. Biwak. 210 km w terenie i 50 szosą.
8.11 Alguerguer - skrzyżowanie z drogą do Dakhli – Laayoune. Hotel. 500 km szosą i 15 w terenie. Od tego dnia można wracać na własną ręką, stąd nie ma rezerwacji hoteli.
9.11 Laayoune - Marrakesz, 650 km szosą + 250 autostradą.
10.11 Marrakesz - Hiszpania, 550 km autostradą.

Tzn. drogę powrotną mogę Wam przygotować ciekawszą - tylko czasowo o te 3-4 dni dłuższą...

Bardziej szczegółowy opis trasy dostarczę zainteresowanym.

Pytania, informacje i mam nadzieję zgłoszenia - do mnie.

Pozdrówki :)
Patrolek Y61 2,8 td Grrr... Mój ci on! :D
nomad-instinct.com

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy zorganizowane”