wycieczka Wilczy Szaniec
Moderator: Misiek Bielsko
wycieczka Wilczy Szaniec
Hej, czasy są trudne, ale są takie miejsca, które można zwiedzić bez tłumów. Zawsze odkładałem wyprawę do Wilczego Szańca, a okazuje się, że jest otwarty https://wilczyszaniec.olsztyn.lasy.gov.pl Córka interesuje się Urbexem więc chętnie zahaczylibyśmy o jakieś niekomercyjne miejsca.
Co jeszcze warto zobaczyć w okolicy?
Co jeszcze warto zobaczyć w okolicy?
- Misiek Cypr
-
Re: wycieczka Wilczy Szaniec
Mamerki, taki Wilczy Szaniec, tylko nie rozwalony. Była tam siedziba Oberkomando Wehrmahtu, oprocz tego rejon obfituje w zamki krzyzacke.
Lidzbark, Reszel,
Mrągowo jest ładne,
ale jeśli Urbex, to sluzy Kanału Mazurskiego, umocnien hitlerowskich w rejonie jest w ciul.
Twierdza Boyen w Gizycku, od Napoleona
Kanały i śluzy systemu Wielkich Jezior Mazurskich.
Dworzec PKP w Węgorzewie, 4 perony, tunel, a jeden tor
Biskupiec, Szczytno, Olsztyn, Ełk, Poligon w Orzyszu, Morąg, Ryn i Zamek w Rynie, Mikołajki, Puszcza Piska z końmi Tarpanami, fiord koło Rynu, Święta Lipka, Pałac w Nakomiadach, Szpital Psychiatryczny w Rudziszkach, Zamek w Węgorzewie
Miesiąc będziesz jeździł i nie zobaczysz wszystkiego.
Mam wymieniać dalej?
Daj jej Wańkowicza Na tropach Smętka do czytania, już masz dwa tygodnie zorganizowane.
Lidzbark, Reszel,
Mrągowo jest ładne,
ale jeśli Urbex, to sluzy Kanału Mazurskiego, umocnien hitlerowskich w rejonie jest w ciul.
Twierdza Boyen w Gizycku, od Napoleona
Kanały i śluzy systemu Wielkich Jezior Mazurskich.
Dworzec PKP w Węgorzewie, 4 perony, tunel, a jeden tor

Biskupiec, Szczytno, Olsztyn, Ełk, Poligon w Orzyszu, Morąg, Ryn i Zamek w Rynie, Mikołajki, Puszcza Piska z końmi Tarpanami, fiord koło Rynu, Święta Lipka, Pałac w Nakomiadach, Szpital Psychiatryczny w Rudziszkach, Zamek w Węgorzewie
Miesiąc będziesz jeździł i nie zobaczysz wszystkiego.
Mam wymieniać dalej?
Daj jej Wańkowicza Na tropach Smętka do czytania, już masz dwa tygodnie zorganizowane.

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Sztynort, Łukta, Orneta, Pasłęk, Krzyżaków przeczytaj i już masz program wycieczki 

513549044
513549044
- goralski
-
- Kontaktowanie:
No i obok Rynu działkę obajtka obadajcie 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
A jak juz przeczta Smętka to całego Pana Samochodzika... oszaleje.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- Misiek Cypr
-
- Misiek Cypr
-
No tak blisko, a to jezioro płytkie jest bardzo
513549044
513549044
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Fakt, stalwm tam w trzcinach bo mi się skracać chciało... I to Micro Polo 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
hahaha zrobiliście mi dzień....wliczając wycieczkę nawet nie jeden
dzięki
P.S. Krzyżaków zmęczyłem leżąc w szpitalu jako dzieciak. Wolę Kinga
Na tropach Smętka - dzięki za polecenie(sam przeczytam).

P.S. Krzyżaków zmęczyłem leżąc w szpitalu jako dzieciak. Wolę Kinga

Na tropach Smętka - dzięki za polecenie(sam przeczytam).
o takMisiek Cypr pisze: ↑śr mar 17, 2021 8:46 pm
Daj jej Wańkowicza Na tropach Smętka do czytania, już masz dwa tygodnie zorganizowane.![]()

albo krzyżaków ze szkoły nbiech przypomni i jazda, tego jest tyle że na prawde 2-3 tygodnie mało, do tego na prawde w tamtych rejonach można to połączyć w dużej mierze szutrem

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
jak chcesz wilczy szaniec to tylko w tygodniu. W weekendy i święta są tłumy. Warto wynająć przewodnika albo audioprzewodnik - wtedy wiesz, co oglądasz.
Tuż obok Gierłoży na początku czerwca stałą plenerową ekspozycję wystawiło muzeum Dywizjonu 303. Warto
Mamerki jak najbardziej ale gwoli ścisłości stacjonowało tam nie dowództwo wehrmachtu a naczelne dowództwo sił lądowych
No i Feste Boyen nie jest od Napoleona ale ma fajną historię obrony przed Ruskimi w czasie I wojny
Tuż obok Gierłoży na początku czerwca stałą plenerową ekspozycję wystawiło muzeum Dywizjonu 303. Warto
Mamerki jak najbardziej ale gwoli ścisłości stacjonowało tam nie dowództwo wehrmachtu a naczelne dowództwo sił lądowych
No i Feste Boyen nie jest od Napoleona ale ma fajną historię obrony przed Ruskimi w czasie I wojny

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Ciekawe czy Zęza jeszcze jest otwarta

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Dokładniepalor pisze: ↑sob cze 19, 2021 6:10 amjak chcesz wilczy szaniec to tylko w tygodniu. W weekendy i święta są tłumy. Warto wynająć przewodnika albo audioprzewodnik - wtedy wiesz, co oglądasz.
No i Feste Boyen nie jest od Napoleona ale ma fajną historię obrony przed Ruskimi w czasie I wojny![]()

Poza tym na Wilczym Szańcu jest fajna opcja z noclegiem. Przyjeżdżasz i masz pole campingowe z możliwością podpięcia się pod prąd - oczywiście płacisz za bilety i nockę ale za to możesz sobie wieczorem albo w nocy zrobić rekonesans bunkrów

No i jeszcze można skorzystać z oferty Sztabowozu - http://sztabowoz.pl/ - z Jarkiem jedziecie poza muzeum w las żeby zwiedzić pozostałe bunkry. Fajna sprawa

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było