Rumunia 2014 wakacje z dziećmi

Imprezy czysto turystyczne

Moderator: Misiek Bielsko

jamarjan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Rumunia 2014 wakacje z dziećmi

Post autor: jamarjan » pt lis 29, 2013 3:11 pm

Zaczynamy pomału rozpoznawać możliwości na wakacje.

Planujemy w końcu czerwca i lipcu pokręcić się po Rumunii tak ze dwa trzy tygodnie.
Szczególnie interesuje nas przyroda i krajobrazy, mniej zabytki, a w ogóle "atrakcje turystyczne".
Morze czarne raczej odpuszczamy.

Żeby być blisko natury wykorzystamy namiot rodzinny i jeep WJ, bez szaleństw.
Jedziemy całą rodziną (we 4) - pociechy 5,5 i 1,5 roku.

Miło by było zgrać się z uśmiechniętą i bezkonfliktową rodzinką na wspólne podróżowanie.
Wiem że teraz to narty i sylwester, ale może ktoś tak jak i ja tęskni już za biwakowaniem :wink:

Awatar użytkownika
blublu1

Re: Rumunia 2014 wakacje z dziećmi

Post autor: blublu1 » pt lis 29, 2013 4:15 pm

No i zaraz się zacznie ...... ;)
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....

Awatar użytkownika
rafale_23

Kontaktowanie:

Post autor: rafale_23 » pt lis 29, 2013 6:03 pm

zaczyna sie...
Rozumiem że sie nudzisz latem z żoną...Ale 1.5 roczne dziecko wozic przez 3 tygodnie po górach?Naprawde myślisz że czymś je zainteresujesz?Dziecko w tym wieku jest najszczęśliwsze jak jest z rodziną w domu...
uważaj bo super wypad może sie zmienic w nerwówkę...
Skróc to chociaż do tygodnia....a jak wrócisz połż dziecko w domu na podłodze i obserwuj jakie będzie szczęśliwe...

nie wspomnę juz o tym że z doswiadczenia wiem że Jeep średnio sie nadaje na takie wyprawy...
Nissan Patrol Y61 2,8 Long Off Road
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » sob lis 30, 2013 5:37 pm

No i zaczeło się ....
@rafale Kompletnie sie z toba nie zgodze....
A wiec ,,pytkowi jj " polecam zasiegnąć troszke jezyka na portalach podróżniczych i wyciągniecie wniosków... wszystko jest do zrobienia jak ma sie plan i jest sie zorganizowanym z dziecmi.A nawet jak sie go nie ma to też idzie to oblecieć.
Z moim młodym ( 4 L ) byłem w RO jako jedyne dziecko wśród samych dorosłych i tez dalo rade ono jak i oni.
Macie plan ZREALIZUJCIE GO.
Dobrze to przemyslcie i w drogę.... powodzenia... po powrocie pokażcie foty i udowodnijcie ,że się da :-)
P.S Pierwszy post nalezy do powitalni ...
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
rafale_23

Kontaktowanie:

Post autor: rafale_23 » sob lis 30, 2013 5:48 pm

Nurek 4 lata to nie 1,5roczku...Z moim 4 lata tez bym pojechał i nawet planuje ale 3 tygodnie z 1,5 ?ono tez da rade ale czy to jest przyjemne ?chyba tego powinni chciec rodzice dla dziecka...
Nissan Patrol Y60 ZMOTA

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » sob lis 30, 2013 5:58 pm

rafale_23 pisze:Nurek 4 lata to nie 1,5roczku...Z moim 4 lata tez bym pojechał i nawet planuje ale 3 tygodnie z 1,5 ?ono tez da rade ale czy to jest przyjemne ?chyba tego powinni chciec rodzice dla dziecka...
Nie mierz wszystkich swoją miarą. To, że dla Ciebie to męczarnia, to Twój punkt widzenia. Dla niektórych bez olinkluziw zawsze jest męczarnia..
Dobrze, że Sebaska i jemu podobni nie wiedzieli, że z dzieckiem to masakra :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
rafale_23

Kontaktowanie:

Post autor: rafale_23 » sob lis 30, 2013 6:10 pm

Ja tez nie potrzebuje luksusów i innych ale pótoraroczne dziecko nawet nie powie wam ze jest mu źle ale ok...
wasze dzieci...Sami wieci co dla nich najlepsze...
Wiekszość ludzi decyduje sie na dzieci w wieku 30+ z wygodnictwa,karmi je sztucznym mlekiem tez z wygodnictwa i teraz gdyby mogli to podrzuciliby na 3 tygonie komuś...ale komu nikt nie chce zajać sie czyimś dzieckiem tak długo...więc zabierzmy je z sobą...my damy rade,dziecko tez da ale po co?
Nissan Patrol Y60 ZMOTA

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » sob lis 30, 2013 6:55 pm

Daj im się wykazać.... nie zniechecaj .... doswiadczenie nabiera się przez czyn pracy ....
Mój miał 9m-cy jak pojechał w teren i dawał radę... fotki do wgladu poniżej...
Dacie radę jak Bob budowniczy :-)
Fotki

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » sob lis 30, 2013 7:12 pm

5 lat temu byłem z moim 3ipół nieletnim dwa tygodnie w Rumunii. I dziecko lepiej zniosło wyjazd niż ja z żoną. Więc nie taki diabeł straszny. Najlepiej abyście mieli toważystwo z dziećmi w podobnym wieku.
Jak już ktoś napisał , "realizujcie swoje marzenia" bo rodzina powinna się trzymac razem.
Ja sobie nie wyobrażam wyjazdów pod namiot bez mojego smarka
:)2
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
rafale_23

Kontaktowanie:

Post autor: rafale_23 » sob lis 30, 2013 7:16 pm

3,5 to tez nie 1,5...ja tez bez mojej gromadki nigdzie nie jade...ale tez robie z nimi to co w danej chwili mogą...
Nissan Patrol Y60 ZMOTA

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » sob lis 30, 2013 7:38 pm

Dziecko ma w dupie gdzie jest i jak. Ważne, że ze szczęśliwymi rodzicami. Zaręx
Czam Cię, że zajęty i adorowany brzdąc lepiej zniesie 3 tygodnie w aucie niż to samo w zyliongwiazdkowym hotelu z najebanymi starymi skaczącymi sobie do oczu...
tel. 504126172

Awatar użytkownika
rafale_23

Kontaktowanie:

Post autor: rafale_23 » sob lis 30, 2013 7:44 pm

to fakt...w hotelu nie bedzie lepiej...i to fakt że byleby był z rodzicami ale mimo wszystko ja poczekam...
Nissan Patrol Y60 ZMOTA

jamarjan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jamarjan » wt gru 03, 2013 12:14 pm

Śpieszę z wyjaśnieniem.
Moje pociechy jeżdżą z nami na krótsze i dłuższe wycieczki od urodzenia i zdecydowanie bardziej nudzi się starszy na długich przelotach, bobas zazwyczaj śpi.
A podróże z namiotem całej rodzince bardzo odpowiadają.

Za rady w stylu siedź w domu serdecznie dziękuję.

Zwróćcie też uwagę że nie mamy zamiary 3 tygodni spędzić w samochodzie.
Chcemy po prostu znaleźć parę ładnych i zacisznych miejsc do kempingowania.

Co do auta to do dziś nie znalazłem lepszego komfortu podróżowania w aucie 4x4 (oczywiście w moim zasięgu cenowym).

W Rumunii nigdy nie byliśmy, a wszyscy chwalą, to jedziemy.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt gru 03, 2013 12:23 pm

:)2
tel. 504126172

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » wt gru 03, 2013 12:46 pm

jamarjan pisze:Śpieszę z wyjaśnieniem.
Moje pociechy jeżdżą z nami na krótsze i dłuższe wycieczki od urodzenia i zdecydowanie bardziej nudzi się starszy na długich przelotach, bobas zazwyczaj śpi.
A podróże z namiotem całej rodzince bardzo odpowiadają.

Za rady w stylu siedź w domu serdecznie dziękuję.

Zwróćcie też uwagę że nie mamy zamiary 3 tygodni spędzić w samochodzie.
Chcemy po prostu znaleźć parę ładnych i zacisznych miejsc do kempingowania.

Co do auta to do dziś nie znalazłem lepszego komfortu podróżowania w aucie 4x4 (oczywiście w moim zasięgu cenowym).

W Rumunii nigdy nie byliśmy, a wszyscy chwalą, to jedziemy.
Jak bez ciśnienia, spokojna traska, krótkie dzienne dystanse, dłuższe noclegi nad wodą, mało wyjebów - może być fajny wyjazd. :)2
Oby pogoda dopisała.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
rafale_23

Kontaktowanie:

Post autor: rafale_23 » wt gru 03, 2013 4:52 pm

to popieram...dłuzsze biwaki nad wodą to tak...nie lubie wożenia dziecka przez 10 godzin w foteliku i nikt mi cne powie że mu tam dobrze...i sobie smacznie śpi...
Ale w przyszłym roku sam wybieram sie na wyprawkę...Troszke starsze dziecko bedzie i na troche krócej...
Powodzonka
Nissan Patrol Y60 ZMOTA

przem81

Post autor: przem81 » śr gru 04, 2013 9:26 pm

@Jamarjan, możliwe że ja z załogą bym sie wybrał w tym czasie.
Dzieciory w podobnym wieku. Małą bym chetnie w domu zostawił, jednak nie ma komu.
Starszy ma obiecany wypad w przyszle wakacje , więc czemu nie Rumunia -też się naczytałem jak tam fajnie.

Nic konkretnego niestety nie moge na dzien dzisiejszy napisać, własnie robote zmieniam i kto wie co to będzie w czerwcu.
Znajac nasze akcje to decyzja o wyjeździe bedzie w ostatniej chwili. :)21
Z małolatami nie ma takiej tragedi, moza jeździć.
Ja musze tylko na temperatury uważać, bo u mnie klimy w aucie nie ma. :)21

Zastanawiałem sie nad wyjazdem z jakims orgiem ale to trzeba się odpowiedzio wczesniej zglosic itp.
Jak Rumunia nie wypali to na UA młodego zabiore.
W260 2.8D 32MT/32M+S

jamarjan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jamarjan » czw gru 05, 2013 11:29 am

przem81 właśnie dlatego napisałem posta tu
na forum jeepa tez wrzucę
jednak wyjazd z dzieciakami jest dość specyficzny wiec nie jest łatwo znaleźć kompanie
a zawsze fajniej jak się brzdące mogą ze sobą pobawić
a i na dwie bryki zawsze raźniej ;-)

jakby co to mail do mnie msjah(maupa)o2.pl

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw gru 05, 2013 2:24 pm

Ja swoje 3 grosze...

Lubimy podrozowac. Od zawsze. I jak jest kasa i czas to jezdzimy wedle mozliwosci gdzie sie da.
Z zona bylismy w 6 miesiacu ciazy na Wilczych i pozniej na Ukrainie. Ze starsza corka na Ukrainie bylismy ze 3 razy juz. Pierwszy raz jak miala jakies 6 miesiecy, drugi raz jak miala poltora roku i nie bylo z nia zadnego problemu. Jak miala 2 z gorka to juz sie normalnie z lokalnymi dzieciakami bawila - tylko wspominala,ze dziwnie mowia,ale to nie szkodiz. :)21

Na TV ma generalnie wywalone ( ostatnio troche chetniej Animal Planet) , ale jak widzi na TV filmy z wyjazdow czy zdjecia jak znajomym pokazujemy to siada jak zaczarowana. Nagranie z wjazdu na polonine po betonach oglada z rodziawiona papa przez 50 minut i zna na pamiec prkatycznie. Wnioskuje ,ze na wyjazdach jej sie jednak podobalo. Przez caly czas nie narzekala ani razu - w odroznieniu od matki :)17 Plakala tylko jak sie dowiedziala,ze wracamy do domu.

O wyjazdach na zachod czy popierdolkach po Polsce to nie wspominam nawet , bo wyjazd plackiem 300-400 km nie robi na niej wrazenia wiekszego jak wyjazd 70km do Ikei.

Teraz mam do kompletu malego jegomoscia. Teraz 11 miesiacy. I tu temat jest inny. :)21 O Mlodej czasami w nocy zapominalismy. Szlismy na stacje po kawe czy hotdoga i dopiero przy kasie wielkie oczy na siebie a Ona spala sobie spokojnie . Nawet jak sie obudzila to paniki nie bylo i grzecznie czekala. Z Mlodym juz nie ma letko. ariat jest i furia. Jak pic to teraz. Jak rozprostowac sie to TERAZ. Nie dalo sie go zagadac czy uglaskac. Probowalismy tak lubianych przez ans lotow lowcostowych po Europie, ale tez byl dramat z dzieciakami. Do tego z tym calym szpejem wcale nie byl taki lowcostowy. W zwiazku z tym narazie zawieszamy wspolne, dluzsze wyjazdy w 4 osoby wlasnie do wieku Mlodego ~1,5 . Narazie ogarniczamy sie do dojazdow 8-12h max w jedna strona,zeby spakoac sie , dojechac i rozpakoac na miejscu. Bez przenoszenia sie codzien. Sprawdza sie bez problemu. Przy naszej lokalizacji wyjazdy na 1 dzien do Berlina, czy na weekend w Alpy czy nad Adriatyk nie robia zadnego problemu.

Mierzac moja miara z checia z poltorarocznym bablem bym sie pobyjal po gorach przez 2 tygodnie. Jestem prawie pewien,ze problemow zadnych by nie bylo.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » czw gru 05, 2013 2:59 pm

jamarjan pisze:przem81 właśnie dlatego napisałem posta tu
na forum jeepa tez wrzucę
jednak wyjazd z dzieciakami jest dość specyficzny wiec nie jest łatwo znaleźć kompanie
a zawsze fajniej jak się brzdące mogą ze sobą pobawić
a i na dwie bryki zawsze raźniej ;-)

jakby co to mail do mnie msjah(maupa)o2.pl
@jamarjan.... napiszę kolejne 5 gr. Wyjazd z dziećmi .... to zależy jakie mają charakterki :evil: :)21 bo pojechać i drapać się przez dzieci to :)11
Ludziska z dzieciakami inaczej spędzają czas ;pary lub towarzystwa ,które jedzie odpocząć ,często pobalować oraz frywolności decyzji chce odpocząć od nich ... A tu nagle mają je na wyjeździe ... i du.a z odpoczynku bo zaczyna się płacz,lamet itp,itd... Z
Przed wyjazdem z dziećmi warto jest czasem cos ustalić aby później nie było drapania... bo one weryfikują znajomości patie lub anty patie personalne...
Jechać trzeba bo po to utrzymujemy /modyfikujemy "zabawkę" aby z niej korzystać :)2 :D
Fotki

Awatar użytkownika
RAFAL212
Kontaktowanie:

Post autor: RAFAL212 » pt gru 06, 2013 12:41 pm

Lubimy się za Rafałem i wiem, że chłop do nawiedzonych nie należy i normalny jest. Ale też się nie zgodzę. Choć każdy ma święte prawo na swój sposób wychowywać dzieciaki (w granicach rozsądku, bo w Fundacji już miałem takich rodziców, co to przy nowotworze zakazali leczenia chemią...).
Co do podróżowania, to nam się wydaje, że dziecko najlepiej czuje się w domu na dywanie. Ono nie zna świata i nie wie, gdzie mogłoby być lepiej. Zapewne większość z nas nie idzie na basen z kilkudniowym brzdącem, a jednak woda to dla niego naturalne środowisko (z którego je wyrywamy na siłę...) i właśnie tam czuje się najlepiej. No ale oczywiście my dorośli wiemy lepiej i zawijamy je w becik, i do łóżka.
Z moimi jeździłem odkąd skończyły kilka tygodni i dzięki temu w tej chwili tylko czekają na okazję by wyjechać, poznać świat i przypadkiem nie siedzieć w domu, a każde wakacje wiążą się z jakąś bliższą lub dalszą włóczęgą i to poniekąd one właśnie były katalizatorem do zakupu wyprawówki, a teraz jeżdżą na wszystkie możliwe wypady i Ci którzy mieli okazję je widzieć, wiedzą, że dobrze się przy tym bawią, a nawet same prowadzą, choć niedwano dopiero przekroczyły 10 lat.
Podkreślę - każdy robi jak chce i nie mam zamiaru nikogo pouczać, ale jeśli ktoś ma plan jechać z dzieciakami - przyklaskuję z całych sił.

Dla tych, którzy chcieliby poczytać coś więcej na temat podróży z dzieckiem polecam Tonego Halika:
Antonio Halik, Moja wielka przygoda, Glob, 1988
Albo portal malypodroznik.pl - tam piszą ludzie, którzy takie podróże, jak nasze plany, mają często w małym palcu.
Fundacja Trzeba Marzyć
Spełniamy marzenia ciężko chorych dzieci.
www.trzebamarzyc.org

Awatar użytkownika
Nazhir

Post autor: Nazhir » wt lut 18, 2014 1:46 pm

kurcze, tak to czytam i trochę zazdroszczę. Moja córka (2,5 roku) za Chiny Ludowe nie przesiedzi w foteliku dłużej jak 2-3 godziny. Trasy +500km dzielimy na dwa dni, postoje co 100-150km. Nawet na krótkich trasach jest dramat, bo mała szybko zaczyna się prężyć, pocić i ogólnie gderać :)21 Trochę pomaga posadzenie jej z przodu, ale szału nie ma. Mała jeździ autem codziennie (krótkie miejskie trasy), więc nie jest to wina 'nieprzyzwyczajenia'.

Jakich fotelików używacie? (bo może w tym leży problem - u mnie Maxi Cosi Tobi)
Jeep Grand Cherokee 4,7 Quadra Drive

Awatar użytkownika
danti

Kontaktowanie:

Post autor: danti » wt lut 18, 2014 1:56 pm

Nazhir pisze:kurcze, tak to czytam i trochę zazdroszczę. Moja córka (2,5 roku) za Chiny Ludowe nie przesiedzi w foteliku dłużej jak 2-3 godziny. Trasy +500km dzielimy na dwa dni, postoje co 100-150km. Nawet na krótkich trasach jest dramat, bo mała szybko zaczyna się prężyć, pocić i ogólnie gderać :)21 Trochę pomaga posadzenie jej z przodu, ale szału nie ma. Mała jeździ autem codziennie (krótkie miejskie trasy), więc nie jest to wina 'nieprzyzwyczajenia'.

Jakich fotelików używacie? (bo może w tym leży problem - u mnie Maxi Cosi Tobi)
A jakieś tablety z bajkami, słuchanie bajek próbowałeś?
Włóczykij po Roztoczu :)

Awatar użytkownika
Nazhir

Post autor: Nazhir » wt lut 18, 2014 2:03 pm

próbowaliśmy wielu rzeczy - zabawki, czytanie bajek, liczenie wiatraków, obserwowanie świateł. Wszystko na krótką metę :-? Godzinkę posiedzi i znowu się zaczyna :)21

może jak przesiądzie się do fotelika +15kg będzie lepiej, bo na chwilę obecną nie ma opcji by pokonać więcej niż 400km na raz (dlatego zazdroszczę ludziom opisującym opcje spędzenia 3 tygodni w aucie z 2-latkiem :)2 )
Jeep Grand Cherokee 4,7 Quadra Drive

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » wt lut 18, 2014 2:12 pm

Nazhir pisze:próbowaliśmy wielu rzeczy - zabawki, czytanie bajek, liczenie wiatraków, obserwowanie świateł. Wszystko na krótką metę :-? Godzinkę posiedzi i znowu się zaczyna :)21

może jak przesiądzie się do fotelika +15kg będzie lepiej, bo na chwilę obecną nie ma opcji by pokonać więcej niż 400km na raz (dlatego zazdroszczę ludziom opisującym opcje spędzenia 3 tygodni w aucie z 2-latkiem :)2 )
Ja tam nie wiem, ale w przypadku moich - czym innym jest droga w górach, a czym innym nudna przelotówka po czarnym.
Moje na czarnym marudziły, kumpla synek też.
W górach, zero problemu.
Częste popasy, czas na fotki, siku etc.
Ps. nie mam żadnych czasoumilaczy. :wink:
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne niekomercyjne”