2. Drzewa. Jak zabezpieczyć kinetyka (i drzewo) w momencie, kiedy jedyny kierunek wyrywania powoduje, że lina ociera się o chropowato korzastą florę?
Pozdrawiam:
Przemek
Moderator: Mroczny
a to w celu ochrony kinetyka czy drzewa? nie kumam.wlodziu15 pisze:ad.2 da się, można na kinetyka założyć kawał węża strażackiego
Kinetyk w starciu z drzewem nie ma szans, drzewo raczej nie ucierpi.hashid pisze:a to w celu ochrony kinetyka czy drzewa? nie kumam.wlodziu15 pisze:ad.2 da się, można na kinetyka założyć kawał węża strażackiego![]()
trza sie tak wklejac aby nie charatać potem drzew taśmami i kinetykami a jak się nie da to zainwestować w wyciągarkę lub przynajmniej tirfor+zblocze i taśma 3m na drzewko.
Ja równieżhashid pisze:Off-road w zgodzie z przyrodę preferuję.
Przemku,galubap pisze:Kinetyk w starciu z drzewem nie ma szans, drzewo raczej nie ucierpi.hashid pisze:a to w celu ochrony kinetyka czy drzewa? nie kumam.wlodziu15 pisze:ad.2 da się, można na kinetyka założyć kawał węża strażackiego![]()
trza sie tak wklejac aby nie charatać potem drzew taśmami i kinetykami a jak się nie da to zainwestować w wyciągarkę lub przynajmniej tirfor+zblocze i taśma 3m na drzewko.
Co do twojej teorii z tirforem, to o czym ty do diaska mówisz?Mam machać godzinę, jak wystarczy dwa razy szarpnąć i z głowy?
Zdejmujesz oponę z koła taczek i przerabiasz jego mocowanie na wielkie zblocze. Kinetyk ładnie wchodzi i niewiele traci na swej sile podczas wyciągania auta z błota. Pamiętać należy, że taśma którą przymocujesz to zblocze do drzewa musi mieć wytrzymałość przynajmniej 6 ton.hashid pisze:Oczywiście problem pozostaje jeśli brak tirfora![]()
wtedy
Karson: chętnie poznam rozwinięcie pomysłu megazblocza dla kinetyka.
Nie ma off roadu zgodnego z przyrodągalubap pisze:Kinetyk w starciu z drzewem nie ma szans, drzewo raczej nie ucierpi.hashid pisze:a to w celu ochrony kinetyka czy drzewa? nie kumam.wlodziu15 pisze:ad.2 da się, można na kinetyka założyć kawał węża strażackiego![]()
Co do twojej teorii z tirforem, to o czym ty do diaska mówisz?Mam machać godzinę, jak wystarczy dwa razy szarpnąć i z głowy?
Ja równieżhashid pisze:Off-road w zgodzie z przyrodę preferuję.
Galubap ty się nie smiej, ja ostatnio widziałem w sklepie taki mini wiatrak co wytwarza napięcie wystarczajace do ładowania telefonu komórkowego ( montujesz na noc na tyczce koło namiotu i sie ładujeszgalubap pisze:A prąd to niby skąd masz? Z elektrowni wiatrowej?Wojtek-P pisze:Jest... internetowy
ad.ad.1.Kuszman pisze:1. Kinetyka składasz na pół. Elementarne
2. Stosujemy zazwyczaj krótki pas wokół drzewa (jak do wyciągarki), do niego na końcu szekle, a przez szeklę kinetyka. Robi jak zblocze i drzewa pozostają nie ruszone.
Ad1. Ok, oprócz normalnego pełnowymiarowego kinetyka przyda się jeszcze kilkumetrowa taśma kinetyczna (są takie, np. 5m?)Mroczny pisze:ad.ad.1.napisał, ze pół to za mało
ad.ad2.nic, nigdy nie stawiamy na drodze kinetyka, żadnych zbloczy, szekli, nie przeplatamy między drzewami, samochodami itd. Myśleć trza również przed a nie po; jak się właduje tak, że klops to titforek (hilift) i ćwiczymy tężyznę
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość