Jak wyjechać z koleiny?
Moderator: Mroczny
Re: Jak wyjechać z koleiny?
Ale on juz nic nie pisze, to chyba faktycznie jest w lesie i padla mu bakteria w laptoku. 

Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
a moze wziac lopate i wyjazd sobie wykopac tak po prostu, chyba ze dla prawdziwego off-raodera to obciach...
Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
Jeśli starcza przyczepności o dziwo pomaga odłączenie przodu i parcie na samym tyle do momentu wyskoczenia z koleiny.
Jeśli starcza przyczepności o dziwo pomaga odłączenie przodu i parcie na samym tyle do momentu wyskoczenia z koleiny.
O to ciekawe. Ale jak to sobie wyobrazasz w LR ? Mam wpasc pod spod z kluczem i odkrecic wal ?abrams pisze:Jeśli starcza przyczepności o dziwo pomaga odłączenie przodu i parcie na samym tyle do momentu wyskoczenia z koleiny.

BINGOgrzes pisze:a moze wziac lopate i wyjazd sobie wykopac tak po prostu, chyba ze dla prawdziwego off-raodera to obciach...

Rozwiązanie tak proste - rzekłbym przeźroczyste - że można sobie o nie łeb rozwalić!

I nie trzeba ratunku w necie szukać.
...no ale poczytam sobie jeszcze chętnie wypowiedzi niektórych, bo jak to mawiają: gdy racje są kruche, usztywnia się stanowisko,
a to baaardzo cenne doświadczenie.

Nawet pośród Kwiatu Rycerstwa jest całe mnóstwo zakutych łbów.
Adamek
Chodzi mi o skrzynie rozdzielczą 2h 4h 4L wystarczy przerzucić na 2L no ale skoro LR jej nie posiada to nie pomogę.
Chodzi mi o skrzynie rozdzielczą 2h 4h 4L wystarczy przerzucić na 2L no ale skoro LR jej nie posiada to nie pomogę.
- brodafidela
-
No nie ma ...abrams pisze:Adamek
Ale ty nie wypisałeś pozycji 2L ... - masz taką ?

II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
Mam, taką łączoną niby 4L ale wystarczy pokręcić takimi kapselkami w przednich kołach i robi się 2L.
A to do czego w takim razie służy ta druga wajcha w LR?
znacznie prościej niż kopać łopatą jest użyć wyciągarki lub/i trapównomad pisze:BINGOgrzes pisze:a moze wziac lopate i wyjazd sobie wykopac tak po prostu, chyba ze dla prawdziwego off-raodera to obciach...- ...znaczy można?
Rozwiązanie tak proste - rzekłbym przeźroczyste - że można sobie o nie łeb rozwalić!![]()
I nie trzeba ratunku w necie szukać.
...no ale poczytam sobie jeszcze chętnie wypowiedzi niektórych, bo jak to mawiają: gdy racje są kruche, usztywnia się stanowisko,
a to baaardzo cenne doświadczenie.

ale mam wrażenie że autorowi chodziło o sposoby wyjazdu z kolein bez używania szpeju

Gdzie, w skrzyni ?Maqlinka pisze:Wystarczy sprzęgła odpiąć

- brodafidela
-
zależyabrams pisze:A to do czego w takim razie służy ta druga wajcha w LR?
w defie, cysecie i niektórych DII to reduktor czyli twoje 4L i diff lock
w większości DII - to reduktor, a za diff lock robi TC.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
a swoja drogą kopać łopatą żeby z kolein wyjechać
fascynujące 

Więc nie rozumiem czemu wał chciałeś odkręcać.
- brodafidela
-
Nie ja tylko Adamek,abrams pisze:Więc nie rozumiem czemu wał chciałeś odkręcać.
Dlatego jak mniemam, że LR ma stały napęd na 4 kapcie - żeby go odpiąc to faktycznie trzebaby sie chwycić za wał

To było właśnie do niego, stały ma chyba tylko freelander z tego co się orientuję, a reszta też ma pozycję 2h, no chyba że się mylę. A wątpię żeby freelanderem pchał się w TAK głębokie koleiny i miał w nim MT-ki.
- brodafidela
-
mylisz sieabrams pisze:To było właśnie do niego, stały ma chyba tylko freelander z tego co się orientuję, a reszta też ma pozycję 2h, no chyba że się mylę. A wątpię żeby freelanderem pchał się w TAK głębokie koleiny i miał w nim MT-ki.

Więc czekam na uświadomienie i przyjęcie nowej wiedzy.
frelek to nie lr więc inszą inszośc ma do napędu czterech łapabrams pisze:Więc czekam na uświadomienie i przyjęcie nowej wiedzy.
lr klasyczny napęd na cztery łapy , z centralnym mechanizmem różnicowym - stały, bez mozliwości rozłaczenia -wyjątek - napęd odłączany przez odkrecenie wału

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

Seria ma centralny dyfer 

No to mnie zszokowaliście, czyli defender i disco mają centralny mechanizm różnicowy ze stałym napędem na 4 koła i wajcha służy tylko do zredukowania przełożenia?
Nie, serie miały odłączany przód.pinc6x6 pisze:Seria ma centralny dyfer
Dokładnie.abrams pisze:No to mnie zszokowaliście, czyli defender i disco mają centralny mechanizm różnicowy ze stałym napędem na 4 koła i wajcha służy tylko do zredukowania przełożenia?
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Że disco to jeszcze rozumiem bo on zawsze jakiś taki na bakier był, ale że defender
.