bo wiesz,mróz,smar zgęstniał i może sprężyna nie umie docisnąć/wycisnąć
nie zapina do końca i terkoce

Moderator: Mroczny
Jak ja nalozylem grubo smaru to na mrozie ponizej 10 nie dalo sie dopiac przodu, wymylem sprzegielka, lekko nasmarowalem jakims smarem co ma podobno do -40 te same parametry i teraz dzialaja jak nalezy.Robal30 pisze:... a to możliwe, wiesz? Sprzegiełka z automatów były zmieniane latem. Nałożyliśmy smaru na grubo. Teraz jakby sie uspokoiło na razie.
Masz prawdopodobnie wyrąbaną tuleje ślizgową w sprzęgiełku. Objawia sie to właśnie takimi spontanicznymi zgrzytami, jak wybite za mocno to przy załączonym 4x4 masz niepożądane napręzenia punktowe na wieloklin pierscieńia zasprzęglającego bo sie całość kantuje względem siebie...i pierscien rozpada sie po czasie na kawałki.Robal30 pisze:zgrzyty niestety sie powtarzają. Ostatnio coraz częściej jadąc ze sprzegielkami na 4x4 a wyłączonym przednim napedzie nagle włącza sie głosny zgrzyt z przodu, jakby koło zębate o koło zębate tarło. Po kilku,kilkunastu sek. jazdy samo przestaje. Tak samo nagle jak sie zaczeło. Ostatnio jak mi zazgrzytało wcisnalem sprzeglo i włączyłem przedni napęd- przestało, ale nie jestem pewien czy dlatego, ze go włączyłem
Jakie konkretnie sprzęgiełka kupiłeś? Kto Ci je zakładał?donwaldasiek pisze:Panowie ja w temacie z zapytaniem, mam swój temat ale zero odzewu a ja już sznur na szyi mam z bezradności
Sprzęgiełka manualne zakupione na allegro, wszystko fajnie ale podczas jazdy przelacza lewa strona sama po kilku metrach na 4x4 , prawa pozostaje 4x2, zamienilem stronami zeby wyeliminowac problem sprzegielek i nie wiem juz co to moze byc :/
Dodam ze kilkukrotnie pojawily sie jebitne drgania calego samochodu od momentu zalozenia tych sprzegielek i jazdy z jednym kolem 4x4 ;/
Chciałbym doprecyzować - rzeczywiście nie mogę jeździć GRem 4x4 po utwardzonym (asfalt, beton)? Dotyczy to również zimowych warunków w mieście (normalne drogi)? Czy chodziło jedynie o blokadę dyfra?Misiek Bielsko pisze:Pozwolę sobie zamieścić tutaj tekst kolegi Egona, który popełnił na listę dyskusyjną patrol4x4, a który w sumie pasuje do każdego auta 4x4. Być może unikniemy w ten sposób zadawania po raz czternasty tych samych pytań. Egon - dzięki!![]()
Patrol ma napęd 4x4 z tzw. dołączanym przodem, nie ma mechanizmu
różnicowego międzyosiowego
nie można jeździć 4x4 na podłożu uniemożliwiającym poślizg kół (asfalt, beton).
Dlaczego? bo przy 4x4 osie są spięte na sztywno a w zakręcie przód
pokonuje większą drogę niż tył...
Egon GR`93[/b]
Kilka miesięcy temu znajomy kupił to na aliexprees. Przyszło i wyglądało identycznie jak moje AVM - kopia. Działa to od kilku miesięcy a kumpel jeździ dużo więcej poza asfaltami z zapiętym 4x4 niż ja. Jak do tej pory nic się nie dzieje a u mnie w AVM dwukrotnie spadała sprężyna i nie zapinał się napęd. Rozkręcenie sprzęgiełka i włożenie sprężyny na swoje miejsce załatwiało sprawę.Jogi4x4 pisze:Siema, używa ktoś wzmacnianych sprzęgiełek ATP? Cena deko niższa niż zwykłe AVM a mogę mieć je jeszcze taniej tylko czy warto się w to pchać czy jednak wziąć zwykłe AVM? Auto na 31" do turystyki.
Raczej nie. Po prostu przysłali podróbki. Popatrz na allegro, do tych chińskich ATP wklejają znaczki AVM - połapiesz sięJogi4x4 pisze:Chyba się zdecyduje, ostatnio zamawiałem AVMy kumplowi i przyszły wybrakowane, nie było wszystkich śrub do poskręcania sprzęgła i również spadła sprężynka od załączania. Czyżby spadła jakość AVM?
A od kiedy Duster to pełnoprawna terenówko-wyprawówka?. Co Ty foruma nie czytasz.gÓral świętokrzyski pisze:AVM to dobra firma![]()
![]()
od kiedy niby??
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość