Auto w teren dla początkującego

chyba wiadomo o co chodzi....

Moderator: Mroczny

Marcingalloper

Re: Auto w teren dla początkującego

Post autor: Marcingalloper » sob cze 11, 2016 8:12 pm

Michał4x4 pisze:
Marcingalloper pisze:Niestety nie byliśmy, pojechaliśmy i kupiliśmy furę w Ząbkach.
Pochwal się co kupiliście?
Audi Q7 3.0d z 2010r umazane kupą psią na tylnej kanapie - przysięgam że to prawda, ale to długa historia :)21 . Zresztą w życiu nie widziałem tak drogiego i tak mocno zapuszczonego samochodu - hieny mają naprawdę dużo pracy jeśli tak wyglądają samochody odkupione od pierwszych właścicieli.

No i niestety nie my jako dla siebie, kumpel kupił - ale na handel.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob cze 11, 2016 8:14 pm

qufa, wiedziłem, że ałdi.
To ten koleś co miał to biturbo?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob cze 11, 2016 8:39 pm

jradek pisze:qufa, wiedziłem, że ałdi.
To ten koleś co miał to biturbo?
Łałdi bo to schodzi. Zresztą 2010r za mniej jak 100tys to niemal okazja. Będzie oklejany, czyszczony i spuszczany dalej.
Tak to zajebista fura. Kobita jeździła, poobcierała, w środku w tym roku na pewno nie było nawet odkurzane a wspomniana rozmazana kupa to pozostałość po chorobie ulubieńca właścicielki - nie sprzątała bo z tyłu i tak nikt nie jeździ :)21 . Przebieg autentyk sprawdziliśmy w Audi - 180tys, wszystkie przeglądy robione w jednym serwisie w Warszawie. W 2013 kolizja, dostaliśmy zdjęcia.
PS: w garażu stał Bentley męża, który tylko podpisywał z nami umowę bo był właścicielem. Prezentację samochodu, jazdę testową i do serwisu robiła z nami jego żona - on miał w dupie :lol: . Ogólnie oryginalni ludzie :)2 .

Nie, ten od biturbo to szuka mutura, działki i uj wie co jeszcze :)21 .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob cze 11, 2016 8:44 pm

Orginalni?
Zblazowani raczej.
Dzisiaj mijalem Defendera przyozdobionego na kolorowo. W srodku jechali hipisi i pozdrowili mnie znakiem V.
?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob cze 11, 2016 8:51 pm

jradek pisze:Orginalni?
Zblazowani raczej.
Dzisiaj mijalem Defendera przyozdobionego na kolorowo. W srodku jechali hipisi i pozdrowili mnie znakiem V.
?
Mili, szczególnie ona. Babka po 40 i na przywitanie zaznaczyła by mówić do niej na Ty i ona też tak się będzie do nas zwracać i żeby się jej nie przedstawiać bo imion i tak nie zapamięta :)21 - te słowa mnie rozwaliły na samo wejście :lol: .
Druga sprawa że wiesz jak wyglądam, kumpel bardzo podobnie, a tu kobita zero stresu :)2 .

Naprawdę pierwszy raz miałem taką sytuację, a samochodów przewaliliśmy już naprawdę dziesiątki.

Awatar użytkownika
chorzak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: chorzak » pt cze 17, 2016 1:18 pm

sory ze wetne sie w dyskusje ale ile przeznaczylibyscie na poczatek na zakup pierwszego auta do offroadu i ile na jego modernizacje? Probuje sobie mniej wiecej jakis budzet ustawic

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt cze 17, 2016 1:55 pm

10+5+5+5+5...

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt cze 17, 2016 2:37 pm

chorzak pisze:sory ze wetne sie w dyskusje ale ile przeznaczylibyscie na poczatek na zakup pierwszego auta do offroadu i ile na jego modernizacje? Probuje sobie mniej wiecej jakis budzet ustawic
kiedyś ekonomiści mówili, że nie powinno się kupować auta droższego niż roczne przychody. Nigdy nie miałem tak drogiego auta :roll:
Terenówki zaś kupowało się metodą na trzy kupki - dwie na auto, trzecia na doprowadzenie do jezdności.
Wyścig zbrojeń dopiero jak się auto przyjmie.
Dzisiaj to w sumie zalać mlekiem i dać kotu takie komunały. Kup jakie Ci się podoba, za ile Cię stać. Będzie mniej bolało wydawać na auto, które lubisz.
Pomogłem ?? :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

zeeb

Post autor: zeeb » sob cze 18, 2016 8:58 am

chorzak pisze:sory ze wetne sie w dyskusje ale ile przeznaczylibyscie na poczatek na zakup pierwszego auta do offroadu i ile na jego modernizacje? Probuje sobie mniej wiecej jakis budzet ustawic
Albo kup nivke za ile chcesz i będziesz miał xx+15zł+12zł+50zł itd. Generalnie w cenie np przegubu do innego złoma kupisz wiadro części ;) Jak masz młotek i śrubokręt plus kilka kluczy to sam wszystko ogarniesz. Do tego lift budy najtańszym kosztem zrobiszcza 50 zl :) Frajda z jazdy rewelka. Tam gdzie miśkiem i patrolem zostaję w błocie to nivką ciągnę jak po suchym ;)
Pajero
Niva
Y61

Awatar użytkownika
disaster
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: disaster » pt sie 19, 2016 8:26 am

zastanow sie czy napewno chcesz kupowac samochod od razu. moze lepiej pojezdzic z kims konkretnym? masz jakis kumpli jezdzacych terenowo? jak nie to wtedy sie zaczynaja schody. powiedz skad jestes to może ci znajdziemy kogos

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » pt sie 19, 2016 11:20 am

zeeb pisze:Albo kup nivke (...) Do tego lift budy najtańszym kosztem zrobiszcza 50 zl :)
Lift budy w aucie z samonośnym nadwoziem?

Awatar użytkownika
chorzak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: chorzak » pn sie 22, 2016 11:18 am

disaster pisze:
zastanow sie czy napewno chcesz kupowac samochod od razu. moze lepiej pojezdzic z kims konkretnym? masz jakis kumpli jezdzacych terenowo? jak nie to wtedy sie zaczynaja schody. powiedz skad jestes to może ci znajdziemy kogos
z Krakowa jestem. mam jednego znajomego co jeździ w spartan ast a poza tym to raczej nikogo. Zapraszal mnie na rajdy pare razy ale chciałem od razu jechac swoim. teraz już wiem że to nienajlepszy pomysł ale od ostatniego posta zdązyłem już trochę pojeździc

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn sie 22, 2016 11:28 am

Generic pisze:
zeeb pisze:Albo kup nivke (...) Do tego lift budy najtańszym kosztem zrobiszcza 50 zl :)
no a czego się spodziewasz za 5 dych
:)21

zeeb

Post autor: zeeb » śr sie 24, 2016 11:44 am

Pany czepiacie sie ;) miałem na myśli podkładki pod sprężyny.
Pajero
Niva
Y61

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » śr sie 24, 2016 1:40 pm

Generic pisze:
Jeepy mają nadwozie samonośne ( XJ, ZJ, WJ ... ) Liftują że drabina potrzeba do wsiadania :)21 :)21 :)21 .
***** USA

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » czw sie 25, 2016 9:06 am

Słowo - klucz to lift budy, an nie lift jako taki :)21
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
Beuno
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Beuno » czw wrz 15, 2016 8:24 am

a słyszeliście że ma być ponoć jakaś nowa Niva? co myślicie o tym pomyśle? wskrzeszanie trupa czy ukłon w stronę starych fanów? :D

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw wrz 15, 2016 2:00 pm

ponoć w związku z tym toyota planuje redukcję etatów a amerykańscy dostawcy zawieszeń złomują masowo linie produkcyjne

Awatar użytkownika
majsternak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: majsternak » pn wrz 19, 2016 8:45 am

chorzak pisze:
disaster pisze:
z Krakowa jestem. mam jednego znajomego co jeździ w spartan ast a poza tym to raczej nikogo. Zapraszal mnie na rajdy pare razy ale chciałem od razu jechac swoim. teraz już wiem że to nienajlepszy pomysł ale od ostatniego posta zdązyłem już trochę pojeździc
i co, pojechałeś w końcu z jakąś grupą czy indywidualnie? udało się w ogóle coś załatwić?

Awatar użytkownika
chorzak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: chorzak » czw paź 20, 2016 8:05 am

Kabal pisze:
kiedyś ekonomiści mówili, że nie powinno się kupować auta droższego niż roczne przychody. Nigdy nie miałem tak drogiego auta :roll:
Terenówki zaś kupowało się metodą na trzy kupki - dwie na auto, trzecia na doprowadzenie do jezdności.
Wyścig zbrojeń dopiero jak się auto przyjmie.
Dzisiaj to w sumie zalać mlekiem i dać kotu takie komunały. Kup jakie Ci się podoba, za ile Cię stać. Będzie mniej bolało wydawać na auto, które lubisz.
Pomogłem ?? :)21
kurde żebyś wiedział :D kupiłem suzukiego gitare (zawsze lubłem gitary) i na razie głównie się psuje ale ile radochy przy dlubaniu. W sumie największy problem że muszę u kumpla w garażu stroić ten instrument, bo moje mieszkanie niewyposażone w takie bajery. Jeżdzę sobie na razie z kolegami, zaraz robimy przerwę zimową to trzeba jeszcze pojeździć, bo później żona zarządziła narty a i ja się w śniegu chyba za dobrze nie czuję. No a na wiosnę może się spikniemy z jakąś większą grupą. Pojeżdżę po warsztatach (jak w końcu się poddam w kwestii napraw, na razie dajemy radę) i będzie :D

Awatar użytkownika
disaster
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: disaster » pt paź 21, 2016 9:46 am

fajnie że się udało dorwać samochód i że masz radochę, a gdzie pojedziesz jak już skapitulujesz i stwierdzisz, że więcej nie wydłubiesz z tego auta?

Awatar użytkownika
chorzak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: chorzak » śr paź 26, 2016 11:41 am

zastanawiam się nad paroma opcjami ale koniec końców chyba wpadne do tego spartan ast, ktoś mi o nich pisał wcześniej a ten kumpel co u niego dłubię też mówił że są w porządku. No chyba że mnie zaskoczą niemiło ceną :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jazda w terenie”