jedzenie w terenie
Moderator: Mroczny
Re: jedzenie w terenie
MRE przede wszystkim wszędzie gdzie ma być pod ręką, szybko, bez zbędnych ceregieli i np w ruchu. Idealne na dłuuugie piesze wyprawy po lasach gdzie nie specjalnie można palić otwarty ogień, w autku jak wspominałem ale jadąc gdzieś dalej w normalnych warunkach też dobrze mieć coś co w razie "W" jest pod ręką.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

@Nomadka -- to żyw się miejscowymi specjałami gdy jesteś 120km od ostatniej miejscowości
Oczywiście jak można coś lokalnego zdobyć to warto. A z cenami to zależy gdzie -- w wielu miejscach, gdzie byłem, nawet w knajpie wychodzi sporo taniej (i smaczniej i lepiej) niż taszczyć za sobą własne z kraju. Ale są i miejsca gdzie ceny lokalne zabijają -- wszystko zależy od punktu jechania
pzdr
\Seb

Oczywiście jak można coś lokalnego zdobyć to warto. A z cenami to zależy gdzie -- w wielu miejscach, gdzie byłem, nawet w knajpie wychodzi sporo taniej (i smaczniej i lepiej) niż taszczyć za sobą własne z kraju. Ale są i miejsca gdzie ceny lokalne zabijają -- wszystko zależy od punktu jechania

pzdr
\Seb
sebaska pisze:@Nomadka -- to żyw się miejscowymi specjałami gdy jesteś 120km od ostatniej miejscowości![]()
Oczywiście jak można coś lokalnego zdobyć to warto. A z cenami to zależy gdzie -- w wielu miejscach, gdzie byłem, nawet w knajpie wychodzi sporo taniej (i smaczniej i lepiej) niż taszczyć za sobą własne z kraju. Ale są i miejsca gdzie ceny lokalne zabijają -- wszystko zależy od punktu jechania![]()
pzdr
\Seb
Dokładnie

Uaz and GR Y61
oczywiście, że trzeba mieć ze sobą coś. Ale wciągać konserwy i torebki - niechętnie. Dla mnie żarło to jeden z fajniejszych aspektów wyprawy i korzystam ile mogę z lokalnych specjałów, które w domu są niedostępne. A czasem można się zdziwić jak kuchnie z pozoru nudne mogą byc bogate - np kuchnia kazachska. A taka np kuchnia bałkańska to jeden z powodów dla których od 10 lat przynajmniej raz w roku obieram tamten kierunek 

nie przeczę

Jak się jedzie w odpowiednim kierunku to nie trzeba nic (nno może poza jakim batonikiem, czy co tam się w mijanym po drodze sklepie na bieżąco kupi). Na objazdówkę po Kaukazie żarcia nie brałem bo na miejscu taniej, smaczniej i na pewno nie zabraknie. Na szwendanie się po Ukraninie i Mołdawi bez zaplanowanego celu takoż nie brałem -- może nie są tam jakieś super specjały, ale generalnie z zakupieniem czegokolwiek gotowego albo produktów do zrobienia sobie samemu problemu nie ma.
Ale jak pojechałem, żeby piechotą przez 5 dni leźć przez tundrę to oczywiście, że miałem ze sobą (na plecach).
pzdr
\Seb
Ale jak pojechałem, żeby piechotą przez 5 dni leźć przez tundrę to oczywiście, że miałem ze sobą (na plecach).
pzdr
\Seb
Na wyprawę cokolwiek sprawdzonego, byle w puszce, wybór jest ogromny. Owszem, trzeba zapalić ognisko, najlepiej mieć kociołek, ale w aucie chyba tyle się zmieści? Natomiast poruszę temat utylizacji opakowań. Słoika byle gdzie nie wyrzucimy, czasem musi jeździć z nami jakiś czas. Wszelkie folie i inne plastiki albo wozimy, albo musimy spalić. Ale jak tu siedzieć przy takim ognisku, że o zatruwaniu nie wspomnę? Natomiast puszkę stalową wrzucamy w ogień i niech się wygrzewa. Przed odjazdem zakopujemy w ziemi. Wyżarzona w ten sposób puszka zostanie przez naturę zutylizowana w bardzo krótkim czasie, podczas gdy taka sama puszka zakopana "na świeżo" będzie znikać nawet kilkanaście lat.
Hmm niektóre puszki z konserwami sa nadal robione z jakichs dziwnych gatunków stali, a o ile wiem to stalowe blachy potrafią przeleżeć w glebie i tysiące lat 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

naprawdę wolicie wpieprzać to badziewie niż zjechać do miasteczka/wioski i skorzystać z lokalnej knajpy czy nakupić świezych specjałów od lokalesów?
no chyba, że wszyscy Ałtaj eksplorujecie

no chyba, że wszyscy Ałtaj eksplorujecie

Mroku to zależy od "idei" imprezy
Jak znikam po to żeby nie oglądać "cywilizacji" bądź jej "początków" przez tydzień-dwa to żrem to co mam ze sobą, rozpalam ognisko za pomocą krzesiwa i chubki, drogi szukam za pomoca mapy i zegarka
Jeżeli jadę pozwiedzać, to korzystam z GPSu, kibelkó na CPNach/w knajpach itp
Wszystko zależy od założeń 
A no i są jeszcze imprezy kiedy to polują na mnie mniej lub bardziej regularne oddziały ogólnie pojętego "wroga" to wtedy jeszcze czasem zagrzebują sie w ściółce leśnej albo wciskam się w szczeliny między kamieniami

Jeżeli jadę pozwiedzać, to korzystam z GPSu, kibelkó na CPNach/w knajpach itp

A no i są jeszcze imprezy kiedy to polują na mnie mniej lub bardziej regularne oddziały ogólnie pojętego "wroga" to wtedy jeszcze czasem zagrzebują sie w ściółce leśnej albo wciskam się w szczeliny między kamieniami

)

Arpol szczerze polecam, poza porcjami samo podgrzewającymi (porcje dla jedzących normalnie ja lubię dobrze pojeść i było mi mało) zwłaszcza wszelkiego rodzaju mięso, skład często 9_% mięsa , gulasze itp. naprawdę kawały miecha upchane w konserwę.
Po tegorocznych doświadczeniach odradzam zdecydowanie słoiki marki Pamapol, w szczególności "Pulpety", do których utarła się na obozie nazwa "Pulpety mów mi sraczka"...
Sponiewierały kilku kursantów, związek przyczynowo-skutkowy był ewidentny...
Sponiewierały kilku kursantów, związek przyczynowo-skutkowy był ewidentny...
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

A suchary ktoś już polecał ?
http://allegro.pl/suchary-wojskowe-na-w ... 96653.html
http://allegro.pl/suchary-wojskowe-na-w ... 96653.html
Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...
suchary to rewelacyjna sprawa,
ja polecam jeszcze zrobić sobie suszone mięso, tzw. jerky kowbojskie.
Super sie gryzie, wysoka kalorycznosc, lekkie i bardzo pakowne.
tanie do przygotowania, tylko trzeba troche czasu.
chociaz mozna tez kupic gotowe - wychodzi sporo drożej. lepiej zrobić samemu i doprawic wedle uznania.
oryginalnie jest wolowina, ale i wieprzowina smakuje super.
ja polecam jeszcze zrobić sobie suszone mięso, tzw. jerky kowbojskie.
Super sie gryzie, wysoka kalorycznosc, lekkie i bardzo pakowne.
tanie do przygotowania, tylko trzeba troche czasu.
chociaz mozna tez kupic gotowe - wychodzi sporo drożej. lepiej zrobić samemu i doprawic wedle uznania.
oryginalnie jest wolowina, ale i wieprzowina smakuje super.
SJ 413 '87
Masz jakis dobry i sprawdzony przepis na jerky?
Uwielbiam - u nas w PL orginalne prawie nie do dostania, a jak juz to drogie i w malych paczkach.
Mniam! Bralo sie w plecak tego 3 paczki troche wody i szlo sie w kaniony
Uwielbiam - u nas w PL orginalne prawie nie do dostania, a jak juz to drogie i w malych paczkach.
Mniam! Bralo sie w plecak tego 3 paczki troche wody i szlo sie w kaniony

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
sprawdzony, to chude mięso pocięte na cieniutkie paseczki, rzucona na ruszt do suszenia.
generalnie, za każdym razem przyprawiam je inaczej, choć i bez przypraw są świetne.
Raz tylko posolę, raz popieprzę, innym razem dodam papryki albo czosnku, tudzież jakieś zioła - bez reguły, zależy od humoru
.
suszyć albo w suszarce do grzybów, albo w uchylonym piekarniku na 50st. albo nad piecem
żadna filozofia.
generalnie, za każdym razem przyprawiam je inaczej, choć i bez przypraw są świetne.
Raz tylko posolę, raz popieprzę, innym razem dodam papryki albo czosnku, tudzież jakieś zioła - bez reguły, zależy od humoru

suszyć albo w suszarce do grzybów, albo w uchylonym piekarniku na 50st. albo nad piecem

żadna filozofia.
SJ 413 '87
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
ZG 5.2 1996
Ostatnio testowałem z Arpolu:
Paprykarz łowicki, nic nie ma wspólnego z dawnym paprykarzem szczecińskim, samo mięso z papryką, konkretna konserwa na 5
Fasolka po bretońsku, też smaczna, z kiełbasą, hiper sytna, ocena 4
Obie podgrzane, wręcz zagotowane, w konserwie otwartej, nawet się nie przepaliło, taka 850 gram, na dwie osoby do syta.
Polecam przygotowane w domu, np.: domowy bigos zawekowany, gołąbki, inne dania, później po wysiłku, w terenie, odgrzane - bezcenne.
I o ile się nie jedzie - dobry alkohol
na trawienie 
Paprykarz łowicki, nic nie ma wspólnego z dawnym paprykarzem szczecińskim, samo mięso z papryką, konkretna konserwa na 5
Fasolka po bretońsku, też smaczna, z kiełbasą, hiper sytna, ocena 4
Obie podgrzane, wręcz zagotowane, w konserwie otwartej, nawet się nie przepaliło, taka 850 gram, na dwie osoby do syta.
Polecam przygotowane w domu, np.: domowy bigos zawekowany, gołąbki, inne dania, później po wysiłku, w terenie, odgrzane - bezcenne.
I o ile się nie jedzie - dobry alkohol

- pamejudd
-
Puree w proszku: w ostatecznosci mozna zmieszac nawet z pokruszonymi chipsami paprykowymi i jest git (a przy tym tanie i vege
).

130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org
wolvesahead.org
wolałbym zjeść mapę
I nawet kuchenka nie potrzebna, wystarczy trochę wody spuścić z chłodnicypamejudd pisze:Puree w proszku: w ostatecznosci mozna zmieszac nawet z pokruszonymi chipsami paprykowymi i jest git (a przy tym tanie i vege).

I wymoczyc w tym nogi dla przyprawienia... Bbbllleeeee.....
PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

- pamejudd
-
Francuskie pieski normalnie...
A przy okazji: bawi mnie, ze zestaw puree+prazona cebulka sprzedaja niemieckie sklepy "wyprawowe" za 1,5 eur/porcja (czyli jakies 6 razy drozej, niz cena porcji w supermarkecie).

A przy okazji: bawi mnie, ze zestaw puree+prazona cebulka sprzedaja niemieckie sklepy "wyprawowe" za 1,5 eur/porcja (czyli jakies 6 razy drozej, niz cena porcji w supermarkecie).
130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org
wolvesahead.org