Samochód do jazdy po górskich drogach
Moderator: Mroczny
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Re: Samochód do jazdy po górskich drogach
Malutkie toto ale to może być akurat plusem (zwrotność na parkingu dla żony i ciężar w terenie)
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Fajny wóz. Fo zabawy mógłby mieć trochę więcej jadu, ale tonbsrdzo dobry wybór.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
- Misiek Cypr
-
To dobry woz, choc Subarowcy go nie lubia. Podobno nie jezdzi jak Impreza a pali jak Forester. Generalnie dla nich to kundel, jak dla milosnikow Porshe Panamera.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Widac ze u ciebie juz polnocBratproroka pisze: ↑wt lut 23, 2021 4:59 pmFajny wóz. Fo zabawy mógłby mieć trochę więcej jadu, ale tonbsrdzo dobry wybór.

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- goralski
-
- Kontaktowanie:

A tak wracając do tematu - właśnie przechodziłem koło salonu subaru i stał XV obok outbacka - z przodu jak bliźniaki, jedynie outback dłuższy, za to cena 22 vs 33t.e
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Outback jest dużo fajniejszym autem. Nawet bardziej niż ta różnica w kasie sugeruje.
Jeżeli wypali mi po tym wszystkim okołocovidowym robota z dojazdami, to poważnie rozważam kupno starszego Outbacka z największą benzyną jaką znajdę. To będzie moje 3 Subaru. Żadne nie zawiodło.
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Ano, teraz to już prawie 1:00. Akurat skończyłem wieczorny treningMisiek Cypr pisze: ↑wt lut 23, 2021 5:02 pmWidac ze u ciebie juz polnocBratproroka pisze: ↑wt lut 23, 2021 4:59 pmFajny wóz. Fo zabawy mógłby mieć trochę więcej jadu, ale tonbsrdzo dobry wybór.![]()

Zaczynam się zastanawiać, czy nie wdrożyć 3 sesji dziennie

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Gdyby miały lepsze blachy pewnie też bym się skusił.Bratproroka pisze: ↑wt lut 23, 2021 5:49 pmOutback jest dużo fajniejszym autem. Nawet bardziej niż ta różnica w kasie sugeruje.
Jeżeli wypali mi po tym wszystkim okołocovidowym robota z dojazdami, to poważnie rozważam kupno starszego Outbacka z największą benzyną jaką znajdę. To będzie moje 3 Subaru. Żadne nie zawiodło.
Ten nowy outback nawet w środku wygląda fajnie, miał benzyne 2.5
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Blacha była taka sobie w moim pierwszym Subaru. ROcznik jak dobrze pamiętam 1992. Sprzedałem w 2010 czy 2011 z początkiem rudej w nadkolach.
Aktualne jest jak na razie bez zastrzeżeń, 2010 rok.
Tak więc wg mnie nie jest źle.
A ta 2.5 benzyna, to albo muł (wolnossący), albo fajny piec - jeżeli turbo. To jest inny silnik niż moje 2.5 Turbo, ale za to dużo nowszy. Nie ma takiego jadu, ale i tak zacnie się odpycha.
Aktualne jest jak na razie bez zastrzeżeń, 2010 rok.
Tak więc wg mnie nie jest źle.
A ta 2.5 benzyna, to albo muł (wolnossący), albo fajny piec - jeżeli turbo. To jest inny silnik niż moje 2.5 Turbo, ale za to dużo nowszy. Nie ma takiego jadu, ale i tak zacnie się odpycha.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Masz LPG czy grzeszę pytając? 

- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Nie mam. Nie kalkulowało mi się w relacji roczny przebieg vs dodatkowy koszt instalacji i przeglądów.
Ale okazało się, że szacunki były błędne. I w sumie w tej chwili by mi się kalkulowało.
Dużo zależy od tego, gdzie i jak jeździsz. Normalnie pali mi 11,2-11,4. Miasto trasa, wszystko po trochu.
Ale jadąc do Niemiec po auto, wracaliśmy w dwa auta i jechałem tam spokojnie i z powrotem jeszcze spokojniej. Tzn. max 130. Zresztą, w PL dużo szybciej nie jeżdżę, zazwyczaj 150.
I na niemieckim paliwie i na niemieckich autostradach w drodze powrotnej wyszło mi spalanie 8,4
A jeszcze w korku pod Dreznem stałem 
Ale okazało się, że szacunki były błędne. I w sumie w tej chwili by mi się kalkulowało.
Dużo zależy od tego, gdzie i jak jeździsz. Normalnie pali mi 11,2-11,4. Miasto trasa, wszystko po trochu.
Ale jadąc do Niemiec po auto, wracaliśmy w dwa auta i jechałem tam spokojnie i z powrotem jeszcze spokojniej. Tzn. max 130. Zresztą, w PL dużo szybciej nie jeżdżę, zazwyczaj 150.
I na niemieckim paliwie i na niemieckich autostradach w drodze powrotnej wyszło mi spalanie 8,4

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Na miejscu wszystkie będą palić, mi Vectra z 1,9 cdti 150km pali 10
ale przebiegi rzedu 3 km, za to w trasie przy 130-140 na autostradzie 5.5 latem (realne) i niecałe 6l zimą. Leje Verve ale pewnie zwykła benzyna by wyszła podobnie 
Jakie automaty są w subaru?

Mi zawsze pali 6-6,5, no chyba, że wracam.przepisowo z nad morza to wtedy 4,7.
Kamil, nie chcesz mojej Astry?
Kamil, nie chcesz mojej Astry?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
-
-
Ja mam starego outbacka 99, z 2,5 bez turbo. Muł ale lubię nim jeździć. Automat czterobiegowy. Kupiony na forum. Fajne auto. 13 litrów lpg/100km. Po śniegu po lesie do 15.
Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka
No dobra, a w drugą stronę?
Rubicon, reduktor, kopalnia kruszyw drogowych, strome podjazdy, naprawdę strome, trochę błota, trochę kamyczków.
Godzina zabawy 39,7.
Rubicon, reduktor, kopalnia kruszyw drogowych, strome podjazdy, naprawdę strome, trochę błota, trochę kamyczków.
Godzina zabawy 39,7.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Man, 580km, z ładunkiem ponad 70t, na autostradzie 50 średnio.... 

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Nie, na razie muszę spłacić co mam i na inne przyjemności uzbierać - muszę jakieś 4x4 kupić, ale mam dylematy, bo ogólnie do niczego mi to nie potrzebne, ale jakby było to by pewnie jeździło - walczę nad krótkim /długim parchem i jakimś pickupem...

to Ty gabaryty wozisz , swego czasu żwirownia dzip wj 5,2 70l/h
, co do pickapów miałem , mam i będe miał , taka uniwersalna taczka 

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Stare. W moim stary 5 biegowy. Wyraźnie zmula auto i raczej powiększa spalanie.goralski pisze: ↑wt lut 23, 2021 7:52 pmNa miejscu wszystkie będą palić, mi Vectra z 1,9 cdti 150km pali 10ale przebiegi rzedu 3 km, za to w trasie przy 130-140 na autostradzie 5.5 latem (realne) i niecałe 6l zimą. Leje Verve ale pewnie zwykła benzyna by wyszła podobnie
W nowych CVT. Ale nie miałem przyjemności.
Nie wiem jaką średnią miałem na kopalni, ale pewnie ok 10. No i moje auto waży 2100 i wiezie tylko mnie.
To było moje pierwsze subaru.tomaszek76 pisze: ↑wt lut 23, 2021 8:34 pmJa mam starego outbacka 99, z 2,5 bez turbo. Muł ale lubię nim jeździć. Automat czterobiegowy. Kupiony na forum. Fajne auto. 13 litrów lpg/100km. Po śniegu po lesie do 15.
Zostało w domu drugie, przybyło trzecie i czwarte. Zaczyna to przypominać jakąś chorą kolekcję.
Mam XV. Na kapciach 225 i przepisowej jeździe pali nic. Jak się depcze 140+, dogania spalaniem Tomaszkowego outbacka. Kabina duży plus, asx-y, kaszkaje nie mają tyle miejsca. Bagażnik taki gówniany. Na LPG za bardzo nie ma miejsca, trzeba unieść podłogę 2cm, bo wnęka na dojazdówkę.Tylna oś sztywna w prowadzeniu, potrafi podskoczyć. Lekarstwo od KYB kosztuje 500zł. Siedziska minimalnie dla mnie za krótkie -185cm. Wyciszenie warto poprawić.
Pomiędzy outbakiem i xv jest jeszcze forester. Prowadzenie- subarowa poezja jak na suwa. Miejsca full, ale taki jakiś mniej poręczny na drodze jest.
W usa, w Eu też przez chwilę były outbacki 3,6. REWELACJA! Trwałe, oszczędne, gazowalne. Żadne turbo nie dało mi takiej satysfakcji jak 3,6.
Dzisiaj obk-iem wpadłem na lodzie do rowu. Cofnąłem- zawisł po przekątnej. Rozbujałem, pojechałem tym rowem do przodu i wyjechałem na drogę.
Po zalodzonych koleinach latam sobie 50-60. ZUL jeździ pikapami i nie przekracza 30
Po zalodzonych koleinach latam sobie 50-60. ZUL jeździ pikapami i nie przekracza 30
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Dokładnie w ten celuję w którymś tam momencie. Ewentualnie poprzedni 3.0 H6bIp pisze: ↑czw lut 25, 2021 9:39 pmTo było moje pierwsze subaru.tomaszek76 pisze: ↑wt lut 23, 2021 8:34 pmJa mam starego outbacka 99, z 2,5 bez turbo. Muł ale lubię nim jeździć. Automat czterobiegowy. Kupiony na forum. Fajne auto. 13 litrów lpg/100km. Po śniegu po lesie do 15.
Zostało w domu drugie, przybyło trzecie i czwarte. Zaczyna to przypominać jakąś chorą kolekcję.
Mam XV. Na kapciach 225 i przepisowej jeździe pali nic. Jak się depcze 140+, dogania spalaniem Tomaszkowego outbacka. Kabina duży plus, asx-y, kaszkaje nie mają tyle miejsca. Bagażnik taki gówniany. Na LPG za bardzo nie ma miejsca, trzeba unieść podłogę 2cm, bo wnęka na dojazdówkę.Tylna oś sztywna w prowadzeniu, potrafi podskoczyć. Lekarstwo od KYB kosztuje 500zł. Siedziska minimalnie dla mnie za krótkie -185cm. Wyciszenie warto poprawić.
Pomiędzy outbakiem i xv jest jeszcze forester. Prowadzenie- subarowa poezja jak na suwa. Miejsca full, ale taki jakiś mniej poręczny na drodze jest.
W usa, w Eu też przez chwilę były outbacki 3,6. REWELACJA! Trwałe, oszczędne, gazowalne. Żadne turbo nie dało mi takiej satysfakcji jak 3,6.