A jak się sprawdzają torseny jak im się nie dostarcza momentu z silnika (na odłączonej osi)??
Moderator: Mroczny
L80 pisze: (...)
znacznie lepiej zachowuje sie tutaj mechanizm kułaczkowy
delikatne wciśniecie chamulca blokuje mechanizm na sto procent
(...)
Pogratulować odruchówL80 pisze:kolejnosc z tylnim napedem
otwarty (najbezpeczniejszy)
torsen
lsd
podczas poslizgu tylniej osi na sniegu odruchowo wciska sie sprzegło
brak podawania momętu napedowego z silnika na tylnią oś wyłącza całkowicie torsena
teraz przód (tylko napęd przedni)
gdy przednia os wpadnie w poslizg czesto dodanie gazu powoduje zmiejszenie jej poslizgu
mysle że na śniegu zastosopwanie jakiego kolwiek blokowania mechanizmu różnicowego przedniej osi było by nie wskazane
4x4 a śnieg i blokady ?
z tym dajmy sobie spokuj
innym razem
blokowanie poprzez hamowanie
owszem wciśniecie hamulca gdy jedno koło którejś osi jest w powietrzu powoduje jej zblokowanie i przeniesienie napedu na koło które leży na gruncie i posiada przyczepność
z tym że torsen dziala bardzo płynnie i wymagane jest od kierowcy odpowiednie operowanie pedałem hamulca
znacznie lepiej zachowuje sie tutaj mechanizm kułaczkowy
delikatne wciśniecie chamulca blokuje mechanizm na sto procent
ale niestety kulaczkowy ma też wade
przy dodania gazu na zakręcie na twardej nawieżchni też z łatwością zblokuje nam dyfer albo przynajmiej nieprzyjemnie potryka
Nie będzie.PKi pisze:(...) Oczywiście mówie o sytuacjach normalnych, na ekstremalnie śliskim nie próbowałem ale wiem że będzie lepjej niż na otwartym dyfrze(...)
Siła napędowa jest przekazywana na koła nie tylko podczas przyśpieszania, ale również podczas jazdy z ustaloną prędkością (na pokonanie oporów powietrza i toczenia właściwych dla danej prędkości jazdy) - dlatego opisane zjawiska będą zachodzić nie tylko podczas przyśpieszania w zakręcie, choć oczywiście podczas przyśpieszania w odpowiednio większym natężeniu.gkozi pisze: (...)
wszystko to w przypadku kiedy dodaajemy gazu w zakręcie
jeśli nie dodajemy gazu ani nie hamujemy nie powinno być różnicy .... przynajmniej tak sobie teoretyzuję
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość