ZIMA - TECHNIKA JAZDY AUTOMATEM NIE TYLKO W TERENIE
Moderator: Mroczny
nie przesadzaj, zadbany automat jest praktycznie niezniszczalny,Wojtek_K pisze:wogole sie psujepol pisze:ja bym sie raczej tym martwil, bo to zajebiste urzadzenie, a w terenieWojtek_K pisze:Bo¿e wielkie ci dziêki ¿e¶ mnie od automata uchroni³ ...
to juz wogole...
pawel
przekladnie planetarne

pawel
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- bilans
- Kontaktowanie:
odp
o kurna a ja miałem tylko jedno pytanie , ale dzięki za pomoc jestem pozytywnie zaskoczony 

wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
jeździłem w stanach jakimiś rupieciami z których najnowszy był gdzieś z końca lat '90, i we wszystkich (chrysler voyager, ford aerostar,oldsmobile, nissan) trza się było zatrzymać co by włączyć 2 albo 1 (tak przynajmniej mi amerykańce mówili). Powodowany jednak słowiańskim "a co mi tam"
przełączyłem parę razy w czasie jazdy i żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem....hamowanie na zjazdach faktycznie umowne
nie wiem jak się jeździ automatem w terenie, normalnie można się przyzwyczaić, dwie rzeczy tylko mnie strasznie wkurzały:
-opóźnienie przy redukcji przy wyprzedzaniu....pedał do dechy, chwila przerwy....i dopiero niższy bieg....a mimo tych wielkich silników przy obładowanym samochodzie redukcja i tak była potrzebna....
-głupi automat przy zamykaniu licznika, jadąc już na najwyższym możliwym biegu, jak się w końcu docisnęło do dechy (nawet powoli) to zrzucał na niższy bieg....
efekt interesujący, skrzynie to wytrzymały....
ty bilans co ta bydgoszcz taka szara??

nie wiem jak się jeździ automatem w terenie, normalnie można się przyzwyczaić, dwie rzeczy tylko mnie strasznie wkurzały:
-opóźnienie przy redukcji przy wyprzedzaniu....pedał do dechy, chwila przerwy....i dopiero niższy bieg....a mimo tych wielkich silników przy obładowanym samochodzie redukcja i tak była potrzebna....
-głupi automat przy zamykaniu licznika, jadąc już na najwyższym możliwym biegu, jak się w końcu docisnęło do dechy (nawet powoli) to zrzucał na niższy bieg....

ty bilans co ta bydgoszcz taka szara??

- Discotheque
-
A jak ktos ma AW-4 to w prosty sposob wpinajac sie w TCU paroma kabelkami istnieje mozliwosc bezposredniego sterowania skrzynia. Stosujac do tego prosty uklad cyfrowy mozna zrobic pseudo sekwencyjna skrzynke 
Ja z kolei chetnie skopiowalbym sobie schemat podlaczenia do TCU diod kontrolnych pracy skrzyni. Ktos posiada takowy schemacik?

Ja z kolei chetnie skopiowalbym sobie schemat podlaczenia do TCU diod kontrolnych pracy skrzyni. Ktos posiada takowy schemacik?
Nie chciał bym nic mówić (jestem za świadka) ale przy Miśkowej skrzyni nie było dokręcone przewody odpowietrzające...czesław&jarząbek pisze:gdyby automat był przystosowany do pracy pod wodą na spienionej emulsji zamiast oleju to nazywałby sie: u-boot zasilany emulkopemkpeugeot pisze:ta powiedz to miskowiczesław&jarząbek pisze:automat jest git
utopił automata i tyle było jazdy

Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Discotheque
-
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Marek Glinka
Też tak myślałem dopuki nie spróbowałemBĄKU pisze:Ja tam wole mieszać wajhą w manualen, pełna kontrola i fantazja a nie tam kawarnianolanczowy automat.

Marecki jestem......
Toyota Hilux 2,4D to już historia

Chevy Blazer M1009 6,2D też chyba podzieli losy Hila

Toyota Hilux 2,4D to już historia

Chevy Blazer M1009 6,2D też chyba podzieli losy Hila

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Marek Glinka