Przyczepa offroad

chyba wiadomo o co chodzi....

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: Przyczepa offroad

Post autor: Mroczny » czw cze 30, 2011 9:47 am

sam nie jestem do końca przekonany.. ale do jednego auta się nie zabiorę. No i krótkiego parcha w stanie fajnym mam. Łatwiej mi dokupić taką małą przyczepkę niż zmienić auto (na samą myśl o budowaniu kolejnego mnie telepie).

Się zobaczy - hamerykanie sobie chwalą, jeżdzi tego masę. Na kilkudniowe wypady w góry - myślę, że będzie robić lepiej niż przeciążony bagaznik dachowy

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw cze 30, 2011 10:06 am

Ten uniwersalizm jest ok. Jak masz dobre auto to jezdzisz sobie na codzien. Jak chcesz wyprawowke to zaczepiasz przyczepe i jest git. A tak simexy i tez rura.
Tego zazdroszcze.

Ja widzialem cos takiego:

http://www.adventuretrailers.com/page/t ... /teardrop/

Tylko z tylu inaczej zabudowany, bo zlew, palniki i piekarnik :)21 i jakies mniejsze szuflady.
Fajne, bo spisz w srodku a nie w rozkladanym namiocie. Jakosc wykonania tez pierwsza klasa

Tylko cena zabija:

http://www.adventuretrailers.com/page/t ... p/pricing/

To juz ewidentnie trzeba lubic, bo ekonomicznie nieuzasadnione.
Chociaz jakis czas temu widzialem takiego fanego teardropa na allegro w stanie surowym. Kasa byla b.przyzwoita.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » czw cze 30, 2011 10:08 am

ja pierdziu! na wyprawę z przyczepą :)9 chyba na wyprawę na ryby :)21 może ktoś kto miał przyjemność opisze bliższe doświadczenia bo ja tematu nie ogarniam :)16
skoro zapakowany po dach samochód ledwo się wciąga pod górę to co go wciągnie jak będziem miał dodatkowe obciążenie w postaci masy przyczepy i oporu osi na przeszkodach? swoją drogą co tam ładować? drugi samochód na części? 200 kg kiełbasy na dłuuuugi wyjazd czy paletozbiornik gorzały? a maneworwanie z cofaniem w błotnistej głębokiej koleinie albo na trawersie? eeee widzę że jeszcze nic nie wiem :)3
a przyczepa z filmiku założyciela wątku kosztuje razem z autem pewnie tyle co gotowa LKW przeprawówka. i masz przyczepę na karku :)21
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw cze 30, 2011 10:24 am

Och tam, och tam.

A co w tym zlego? Raz masz ochote na taki wypoczynek raz na inny. Ja sie tam szlajalem z buta po Borneo, ale w Sheratonie na hawajach tez bylo fajnie. :)21
Jak pisze Mroczny. Ma ochote odpoczac w dobrych warunkach z dala od wszystkiego i wszystkich to ma prawo. Usiadzie sobie z zona z zimnym piwkiem wyjetym z lodowki, obejrzy sobie F1 jak akurat ma ochote itd.
Czemu ludzie nie rozumieja,ze urlop z offroadem to niekoniecznie zapiety reduktor, blokady i skrobanie sie pod mega gore.
W dlugii weekend bylem w Bieszczdach. Raz lalo raz bylo upalnie. A my spokojnie w aucie zapuszczona klimka, fajna skladanka jazz'owa, przepustka od lesniczego i natrzaskalismy w sumie prawie 200km po gorach. Osobowym by sie raczej nie dalo pod niektore podjazdy a tak na lajcie bez zapinania napedow. Jeden z lepszych wyjazdow jakie mialem, a upalania po klamki nie bylo.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw cze 30, 2011 10:32 am

Takiego Teardropa ostatnio we Wrocławiu widziałem. Podpiętego do jakiejś osobówki. Fajnie to wygląda.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » czw cze 30, 2011 11:24 am

Wojtek_W pisze:Och tam, och tam.

A co w tym zlego? Raz masz ochote na taki wypoczynek raz na inny. Ja sie tam szlajalem z buta po Borneo, ale w Sheratonie na hawajach tez bylo fajnie. :)21
Jak pisze Mroczny. Ma ochote odpoczac w dobrych warunkach z dala od wszystkiego i wszystkich to ma prawo. Usiadzie sobie z zona z zimnym piwkiem wyjetym z lodowki, obejrzy sobie F1 jak akurat ma ochote itd.
Czemu ludzie nie rozumieja,ze urlop z offroadem to niekoniecznie zapiety reduktor, blokady i skrobanie sie pod mega gore.
W dlugii weekend bylem w Bieszczdach. Raz lalo raz bylo upalnie. A my spokojnie w aucie zapuszczona klimka, fajna skladanka jazz'owa, przepustka od lesniczego i natrzaskalismy w sumie prawie 200km po gorach. Osobowym by sie raczej nie dalo pod niektore podjazdy a tak na lajcie bez zapinania napedow. Jeden z lepszych wyjazdow jakie mialem, a upalania po klamki nie bylo.
no dobra, popieram fajny wyjazd! ale gdzie tu miejsce na przyczepę off-roadową? Bierzesz normalną, zostawiasz u leśniczego i masz bazę! sam mam przyczepę kempingową i jak mam ochotę na wycieczkę na miasto ze stałą bazą to czasem używam. Co innego targać ją nawet na taką wycieczkę o jakiej pisałeś, bo wtedy bez reduktora blokad i innych takich raczej się nie obejdzie! a kto to wie co go, tam czeka na tej wycieczce? wyobrażam sobie swoją minę jak w Rumunii pojechaliśmy na lajtową wycieczkę w przerwie innych przyjemności na widzianą z doliny górę. Po 2 godzinnej jeżdzie drogą wykutą w skale dojechaliśmy do głazu o średnicy 1,5 metra na drodze szerokości 2,5 metra. Był fart bo cofać trzeba było tylko 300 metrów. A droga była zwykłą czarną kreską uwidocznioną na mapie a nie off-roadem. A innym razem w Bieszczadach jechaliśmy też czarną kreską ale po "malej zrywce" potem troszkę objazdu pomiędzy drzewami po śladach ciągnika i dojechaliśmy do zwalonej kupu drzewa. W każdym z tych przypadków posiadanie zawalonej przyczepy byłoby powodem do wyciągnięcia flaszki absyntu. Co innego taka przyczepa gdzie szutrówka jest sposobem komunikacji i nie ma innych dróg. wtedy może? ale Ukraina, Rumunia i większość bliższych klimatów? chyba jednak nie!

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » czw cze 30, 2011 11:28 am

Proszę jeden z wynalazków, przez trzy lata urwało się kół podporowe:
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

W zasadzie aluminiowa skrzynka na kółkach, po testach, trzeba było tył podciąć.
Kołka 31', każde koło hamowane, blokada hamulca.
Nissan-y

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw cze 30, 2011 11:32 am

To moze nie tak najgorzej z tym.

BTW Co to jest? Wiertnica jakas? Maszt radiowy?

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » czw cze 30, 2011 2:03 pm

Wojtek_W pisze:Maszt radiowy
:)21
Nissan-y

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw cze 30, 2011 2:08 pm

A do czego sie takich rzeczy uzywa? Pomiary jakies ?

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw cze 30, 2011 2:32 pm

cb
:)21

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » czw cze 30, 2011 2:36 pm

zapas paliwa do jeepa kolegi :)21 :)21 :)21
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » czw cze 30, 2011 2:41 pm

Jest też wariant odwrotny, który widziałem w USA - szosowy kamper, a za nim, na sztywnym holu wypasiony wrangler.

Był kiedyś filmik (komentowany na tym forum) o gościu, który na jakąś mega górę w Aftyce targał przyczepę - aż żal było patrzeć :)3
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw cze 30, 2011 2:45 pm

alfik pisze:Jest też wariant odwrotny, który widziałem w USA - szosowy kamper, a za nim, na sztywnym holu wypasiony wrangler.
Ciekawe, czy to w Europie by przeszło, bo oni mają te ciągane fury przerobione tak, że mają z przodu stelaż połączony z układem kierowniczym i do tego się przypinają. Jak camper skręca, to skręcają też koła wleczonego auta. Całkiem ciekawie to wygląda, szczególnie, że te campery to autobusy na nasze standardy a wleczony to czasem dodge ram, który wygląda mikro przy holowniku.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » czw cze 30, 2011 2:48 pm

W ubiegłym roku spotkałem na Węgrzech małżeństwo niemców coś po 50-ce, mieli campera a raczej kontenerek przytwierdzony do Unimoga. Mega zabawa.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw cze 30, 2011 2:52 pm

Kabal pisze:
alfik pisze:Jest też wariant odwrotny, który widziałem w USA - szosowy kamper, a za nim, na sztywnym holu wypasiony wrangler.
Ciekawe, czy to w Europie by przeszło, bo oni mają te ciągane fury przerobione tak, że mają z przodu stelaż połączony z układem kierowniczym i do tego się przypinają. Jak camper skręca, to skręcają też koła wleczonego auta. Całkiem ciekawie to wygląda, szczególnie, że te campery to autobusy na nasze standardy a wleczony to czasem dodge ram, który wygląda mikro przy holowniku.

Tez widzialem na takim holu rozne wynalazki. Najwieksze to chyba h2. Zastanawia mnie tylko jedno: przeciez automatow nie mozna z zalozenia holowac, nie? Jescze taki wrngler to w manualu sie trafi w usa, ale hummer? Nie ma szans

Amerykanie na hak lubieja sobie wszystko wrzucac :)21

Obrazek

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » czw cze 30, 2011 3:14 pm

N na reduktorze i holujesz
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » czw cze 30, 2011 7:40 pm

Wojtek_W pisze:A do czego sie takich rzeczy uzywa? Pomiary jakies ?
Między innymi ... 12m patyka :)21
Czasem jakiś nadajnik - doświetlanie itp..

Wracjąc do tematu - przyczepka w wersji V2, opisanej wyżej, cały czas chodzi mi po głowie :)21
N126 przeżyła, moje fanaberie i ma się dobrze.
Nissan-y

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw cze 30, 2011 8:19 pm

CrOOchy pisze:N na reduktorze i holujesz
Ale oni tam wszystko targają za sobą, jakieś Chryslery Neony, Fordy Taurusy, Focusy. Generalnie od najtańszych sedanów po pickupy. Na granicy Nevady i Arizony widziałem tego dziesiątki. Btw. niektóre kampery miały powierzchnię bytową zbliżoną do mojego mieszkania.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw cze 30, 2011 10:09 pm

A to swoja droga. A te motor home'y jak stana to sie jeszcze na boki rozkladaja. A powierzchnie czesto maja wieksza niz kawalerka.
Mieszaklem kiedys w Newelu chyba 45 stop. RV z 91 roku. Komfort mieszkania w porownaniu z moja np. studenca kawalerka jak dzien do nocy. 160 galonow czystej wody bral na poklad. 350 galownow paliwa. Zajebisty sprzet, ale w 2005 roku kosztowal prawie $100k
Teraz jak patrze po aukcjach to faktycznie za 50-100k to nie sztuka kupic. Nowsze spokonie milion zielonych peknie:

http://www.rvonline.com/single-ad.asp?R ... chMethod=1

A jak oni neony czy stratusy holuja to faktycznie nie wiem.

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » czw cze 30, 2011 10:38 pm

tkocy20 pisze:ja pierdziu! na wyprawę z przyczepą :)9 chyba na wyprawę na ryby :)21 może ktoś kto miał przyjemność opisze bliższe doświadczenia bo ja tematu nie ogarniam :)16
...
Da się, ze zwykłą... jest przygoda.

http://vimeo.com/24697458
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt lip 01, 2011 12:05 am

Mroczny pisze:
Obrazek

j

Bert - a co za problem zawrócić z tym co na obrazku?
drobny taki, na stokówce najczęściej samym autem nie zawrócisz, albo inny przykład trzymając się Rumunii: Sureanu po deszczu i liczne tam przeciez na połoninach strome gliniaste podjazdy...
slizgnij "se" tak w połowie podjazdu a potem rusz albo cofnij z przyczepą :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » pt lip 01, 2011 7:58 am

Blues4x4 pisze:
tkocy20 pisze:ja pierdziu! na wyprawę z przyczepą :)9 chyba na wyprawę na ryby :)21 może ktoś kto miał przyjemność opisze bliższe doświadczenia bo ja tematu nie ogarniam :)16
...
Da się, ze zwykłą... jest przygoda.

http://vimeo.com/24697458
najlepszą jak się do przyczepy załaduje teściową! wtedy można śmigać po trawersach, ryzyko i tak się opłaci :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt lip 01, 2011 9:33 am

po to mam dużą fedimę aby się utrzymać :)21

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » pt lip 01, 2011 9:38 am

lepsze jest pneumatyczne wypinanie haka holowniczego :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jazda w terenie”