skok

chyba wiadomo o co chodzi....

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » ndz maja 18, 2008 8:00 pm

moja wyobraźnia kaleka jest, dopóki nie zobaczę patrola skręcającego w powietrzu nie uwierzę :)20
:)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz maja 18, 2008 8:04 pm

Wąż pisze:moja wyobraźnia kaleka jest, dopóki nie zobaczę patrola skręcającego w powietrzu nie uwierzę :)20
:)21
Możesz w serii :wink: Ino napęd na koło zapasowe zapodaj :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz maja 18, 2008 8:08 pm

Z niektórymi z Was to jest trochę tak, jak miał Galileusz 500 lat temu.
Wszyscy twierdzili, że Ziemia jest płaska. I nie mieli co do tego najmniejszych wątpliwości. I można im było dowolne dowody przedstawiać, że okrągła. A za herezję (myślenie inaczej) palono na stosie.... :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » ndz maja 18, 2008 8:09 pm

chyba prędzej by wyszło tylko, że by w jedną stronę skręcała :)20 :)21

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » ndz maja 18, 2008 8:15 pm

kurde nadal wydaje mi sie ze jednak powinny sie znosic te sily, dlaczego niby wektor z przodu jest w inna strone niz z tylu?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz maja 18, 2008 8:18 pm

rokfor32 pisze:Z niektórymi z Was to jest trochę tak, jak miał Galileusz 500 lat temu.
Wszyscy twierdzili, że Ziemia jest płaska. I nie mieli co do tego najmniejszych wątpliwości. I można im było dowolne dowody przedstawiać, że okrągła. A za herezję (myślenie inaczej) palono na stosie.... :)21
Teeeeeee galileo z tym motorem to jak ?? Napędzając koło przednie lecisz do góry i dalej a hamujesz tylnym :)25
:)20
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » ndz maja 18, 2008 8:23 pm

Wąż pisze:Pokarz
Żeby Cie zaraz nie pokarał :)21
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » ndz maja 18, 2008 8:27 pm

Krees pisze:
chiquito83 pisze:
Krees pisze: Kręcą się w tę samą stronę, więc momenty się sumują a nie znoszą...
nie jestem pewien ale w tym wypadku by musialy raczej odwrotnie sie krecic zeby sie sumowaly, dobrze mowie?
Źle. Pradopodobnie myli Cię to, że jedno koło jest z przodu auta a drugie z tyłu, ale to nie ma w tej chwili żadnego znaczenia.

Obrazek

Przy dodaniu gazu
Fp - oddziaływanie przedniego koła na resztę samochodu
Ft - oddziaływanie tylnego koła na resztę samochodu
S - środek ciężkości auta - oś obrotu całości
Rysunek jest Ok tyle że przy dodawaniu gazu , przód nurkuje a nie idzie w górę...
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz maja 18, 2008 8:30 pm

chiquito83 pisze:kurde nadal wydaje mi sie ze jednak powinny sie znosic te sily, dlaczego niby wektor z przodu jest w inna strone niz z tylu?
Przeczytaj opis w drugim moim poście... :roll:
Wyobraź sobie, że stoisz na środku koła i patrzysz co się dzieje z samochodem, jak się zacznie to koło kręcić (z punktu widzenia koła kręci się auto :wink: )... Albo weź resoraka i się pobaw trzymając go za kółka :)21

Wężu to w serii jeszcze wstecznego nie wynaleźli? :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz maja 18, 2008 8:33 pm

Feniks pisze: Rysunek jest Ok tyle że przy dodawaniu gazu , przód nurkuje a nie idzie w górę...
... na wstecznym.
Jak ruszasz spod świateł, to przód nurkuje?

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz maja 18, 2008 8:40 pm

chiquito83 pisze:kurde nadal wydaje mi sie ze jednak powinny sie znosic te sily, dlaczego niby wektor z przodu jest w inna strone niz z tylu?
Nie ma wektora siły, tylko moment siły. To nie to samo. Te strzałki obrazują efekt chwilowy , czyli moment siły względem środka masy pojazu (nie dokładnie, ale nie chce mi się już rozpisywać teorii).

Jak widać na tym rysunku, znoszą się wszystkie siły, z wyjątkiem momentu bezwładności wokół środka masy. A skoro moment bezwładności pozostaje niezrównoważony, a nie ma reakcji podłoża (bo auto frunie), to zaczyna wokół tego środka wirować.

Teoria jest poprawna. Fakt, że przy normalnej jeździe mało kto jest w stanie z niej skorzystać. Bo i mało kto jeździ zawodowo. A większość kierowców jak widzi chopę to raczej zwalnia niż nad nią przelatuje.

No, ale jak ktoś koniecznie pragnie autem pofruwać, to myślę, że warto to mieć na uwadze. :wink:

ps. Moment od koła zamachowego silnika nie jest równoważony. I powoduje skręcanie wokól osi podłużnej pojazdu. W locie też .... :wink:

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » ndz maja 18, 2008 8:48 pm

@rokfor32, uwzględnij jeszcze siłę Coriolisa kół i kierunek ruchu wirowego Ziemi a wyjdzie zgrabna teoria. To może komitet noblowski się zainteresuje :)21

Życzę udanych dywagacji :)21
(Bo ręce opadają )
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
KonarskiS

Post autor: KonarskiS » ndz maja 18, 2008 8:49 pm

Pomimo tego, że to brzmi dziwacznie i nikt tego w ciężkim aucie podczas krótkiego 'lotu' nie zastosuje, musze przyznać rację- teoria jest słuszna.
Ale jej efekt jest zbyt mały by go namacalnie - skokiem potwierdzić, przynajmniej nie w terenówce
zj

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz maja 18, 2008 8:52 pm

A spotkaliście się kiedykolwiek z pojazdem, który podczas hamowania zamiast nurkować unosi przód?
Ja się spotkałem.... :wink:

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » ndz maja 18, 2008 9:01 pm

TomaszRT pisze:
Wąż pisze:Pokarz
Żeby Cie zaraz nie pokarał :)21
ortografia królowa nauk :)21

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz maja 18, 2008 9:01 pm

Ptak pisze:@rokfor32, uwzględnij jeszcze siłę Coriolisa kół i kierunek ruchu wirowego Ziemi a wyjdzie zgrabna teoria. To może komitet noblowski się zainteresuje :)21

(Bo ręce opadają )
Większość z czytających te rozwazważania zdziwiłaby się mocno, gdyby się dowiedzieli w jakich dziedzinach uwzględnia się przyspieszenia Coriolisa :wink:

Ta teoria (całkiem mocno zresztą poparta praktyką, tylko że na innym nieco polu) nie jest wkońcu przecież wyssana z palca. A skoro to działa, znaczy można zastosować (jak ktoś zdąży sobie przypomnieć, co tu wypisujemy podczas skoku :wink: )

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » ndz maja 18, 2008 9:11 pm

rokfor32 pisze:A spotkaliście się kiedykolwiek z pojazdem, który podczas hamowania zamiast nurkować unosi przód?
Moim zdaniem akurat ruch obrotowy kół nie ma tu decydujacego znaczenia.
Jeśli zamist kół wstawisz narty to w zależności czy siłę ciągnącą w przód przyłożysz powyżej czy poniżej środka ciężkości to "pojazd" pochyli się w przód lub tył.
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » ndz maja 18, 2008 9:12 pm

rokfor32 pisze:
Ptak pisze:@rokfor32, uwzględnij jeszcze siłę Coriolisa kół i kierunek ruchu wirowego Ziemi a wyjdzie zgrabna teoria. To może komitet noblowski się zainteresuje :)21

(Bo ręce opadają )
Większość z czytających te rozwazważania zdziwiłaby się mocno, gdyby się dowiedzieli w jakich dziedzinach uwzględnia się przyspieszenia Coriolisa :wink:

Ta teoria (całkiem mocno zresztą poparta praktyką, tylko że na innym nieco polu) nie jest wkońcu przecież wyssana z palca. A skoro to działa, znaczy można zastosować (jak ktoś zdąży sobie przypomnieć, co tu wypisujemy podczas skoku :wink: )
Z praktyki wynika że we wszystkich urządzeniach mierzących moment siły na wale z duża dokładnością trzeba wziąć taką poprawkę (mam to na co dzień w pracy) :D
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
Feniks

Post autor: Feniks » ndz maja 18, 2008 9:32 pm

Wiecie co, jak już tak siedzicie przy tych kompach, na tcy obrotowych fotelach, to niech każdy wycięgnie łapki przed sibie i potem raz w lewo (i niech myśli jak auto przyspiesza...)

a fotel co...
Patrol GRY303

Awatar użytkownika
kuba_samurai

Post autor: kuba_samurai » ndz maja 18, 2008 9:32 pm

A mi się wydaje, że najważniejsze jest ustawienie auta przed skokiem, na szczycie hopki. W rajdach płaskich teoria jest prosta:
- jak twoje auto ma tendencję do nurkowania przodem (albo ukształtowanie skoczni to powoduje) to na hopie trzeba dodać gazu w momencie odbicia - powoduje to uniesienie przodu
- jak auto ma tendencję do lotu z przodem zadartym do góry (albo powoduje to ukształtowanie hopki) to na szczycie hopki hamujesz (najczęściej lewą nogą, w ostatnim momencie cały czas trzymając gaz wciśnięty). Przyhamowanie powoduje dociążenie przodu i lot w miarę poziomy.

Co do gazu w trakcie lotu, to nie bardzo się orientuję, ale wydaje mi się, że zwykle trwa on na tyle krótko, że ciężko coś wykombinować.

Chyba że się lata tak: http://www.youtube.com/watch?v=qDi0MZJZ-w0
Polecam też: http://www.youtube.com/watch?v=w4vxLuwn ... re=related :)2 :lol:
japoński wojownik 1.3, leśnik 2.0, australijski interior 2.0d

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz maja 18, 2008 10:07 pm

rokfor32 pisze:A spotkaliście się kiedykolwiek z pojazdem, który podczas hamowania zamiast nurkować unosi przód?
Motorówka 8) :)21

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz maja 18, 2008 10:22 pm

Feniks, ciągle mylisz siłę i moment siły.
Gdy pojazd dotyka podłoża, to na styku koła z podłożem pojawia się siła (ale na osi to będzie moment siły)

Jeżeli koło jest w powietrzu, to działają jedynie siły bezwładności i momenty bezwładności, wynikające z masy. Jeżeli masa przyspiesza po prostej, pojawia się siła (o ustalonym wektorze). Jeżeli przyspiesza po okręgu (wiruje), pojawia się moment bezwładności.

A w powietrzu nie ma reakcji podłoża, która go znosi. Zatem reakcją na przyspieszenie (opuźnienie) kątowe koła jest przeciwnie skierowane przyspieszenie reszty auta.

Na tych filmikach z linku wyżej fajnie widać było, jak kilka aut zanurkowało po skoku nosem w dół, jakby goście się pprzestraszyli i przy skoku zdjeli nogę z gazu.
I jedno auto zrobiło wyraźną korektę lotu, wyleciało w powietrze unosząc przód, w locie skorygowało i opadło na płasko.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz maja 18, 2008 10:23 pm

Krees pisze:
Motorówka 8) :)21
Chodzi o pojazd kołowy, poruszający się po asfalcie :wink:

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz maja 18, 2008 10:50 pm

Każdy, który ma środek ciężkości niżej niż płaszczyzna osi kół.
Ale modelu to nie podam, może siakieś wielkokołowe transportery?

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn maja 19, 2008 8:05 am

Krees pisze:Każdy, który ma środek ciężkości niżej niż płaszczyzna osi kół.
Ale modelu to nie podam, może siakieś wielkokołowe transportery?
Prawie dobrze. tak to wygląda w bolidach F1 i może paru innych sportowych naleśnikach.
Ale są jeszcze takie, co mają środek ciężkości wyżej osi koła, i nie nurkują przy chamowaniu. Zgadujcie dalej :wink: ...
Dodam jeszcze, że ze ten efekt uzyskano na skutek niezbyt szczęśliwego rozwiązania przedniego zawieszenia. Taki efekt uboczny... :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jazda w terenie”