obniżanie ciśnienia w oponkach
Moderator: Mroczny
-
-
Re: obniżanie ciśnienia w oponkach
Przy małych kompresorkach typu portable w zasadzie są dwie wersje - tłokowy bezolejowy albo membranowy.
I nie masz racji - zatrzeć się nie ma prawa, chyba że osiągnie temperaturę powodującą stopienie się pierścieni (jak jest wszystko jak ma być tłok nie dotyka ścianek cylindra). Przy sprężaniu do dwóch barów, nawet w lecie powietrze po stronie sprężonej nie powinno osiągać więcej jak 70 - 80 stopni. Teflon wytrzymuje grubo ponad 200 zanim zaczyna mięknąć.
I nie masz racji - zatrzeć się nie ma prawa, chyba że osiągnie temperaturę powodującą stopienie się pierścieni (jak jest wszystko jak ma być tłok nie dotyka ścianek cylindra). Przy sprężaniu do dwóch barów, nawet w lecie powietrze po stronie sprężonej nie powinno osiągać więcej jak 70 - 80 stopni. Teflon wytrzymuje grubo ponad 200 zanim zaczyna mięknąć.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
nie rozbierałem tych popularnych chińczyków 70/90/150 l/min ale podejżewam że są zbudowane tak samo jak wszystkie inne czyli plastikowy tłoczek w metalowej rurce albo na odwrót - jeżeli ktoś zaglądał do srodka to proszę o relacje.
Zatarcie o którym myślałem to porysowanie powierzchni powodujące uciekanie sprężanego czynnika bokiem.
Zibi widziałem u ciebie takie wynalazki możesz się wypowiedzieć na ich temat
Zatarcie o którym myślałem to porysowanie powierzchni powodujące uciekanie sprężanego czynnika bokiem.
Zibi widziałem u ciebie takie wynalazki możesz się wypowiedzieć na ich temat

pozdrawiam
Denior
GR Y60 1,9 TDI
Denior
GR Y60 1,9 TDI
-
-
W tym moim (no name) jest aluminiowy tłoczek i plastikowa tulejka cylindra (dokładniej to jakiś kompozyt, nie wiem jaki). Oprócz tego tłoczek ma dwa pierścienie, na górze i na dole (też jakieś tworzywo), które powodują, że tłoczek nie ma prawa dotykać cylindra - dotykają tylko te pierścienie.
Mój jest trochę porysowany, bo ten kompresorek nie miał zbytnio rewelacyjnego filtrowania powietrza zasysanego, ale jakoś niespecjalnie mu to przeszkadza w pracy.
A, i dziś znalazłem taki sam w firmie, tyle że z naklejkami (producenta nadal nie pamiętam, coś tam made in USA). Ma cykl pracy 15%, i max 100 psi ciśnienia. I pisze, że przy 40 psi max czas pracy wynosi 40 min, przy 80 psi 15 min, a przy 105 psi (max dla tego kompresorka) 5 min.
Z tego co pamiętam, te chińczyki też mają 15% duty cycle - ale 40 min nie są w stanie pracować pod obciążeniem dwóch barów.
Mój jest trochę porysowany, bo ten kompresorek nie miał zbytnio rewelacyjnego filtrowania powietrza zasysanego, ale jakoś niespecjalnie mu to przeszkadza w pracy.
A, i dziś znalazłem taki sam w firmie, tyle że z naklejkami (producenta nadal nie pamiętam, coś tam made in USA). Ma cykl pracy 15%, i max 100 psi ciśnienia. I pisze, że przy 40 psi max czas pracy wynosi 40 min, przy 80 psi 15 min, a przy 105 psi (max dla tego kompresorka) 5 min.
Z tego co pamiętam, te chińczyki też mają 15% duty cycle - ale 40 min nie są w stanie pracować pod obciążeniem dwóch barów.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
To jakie proponujecie ciśnienie felga Dick Cepek 8.5"
opona BFG MT1 33x10.5
waga auta niecałe 1700kg

Ależ, fantastycznie, zabanować, odpowiedź wyciąć i szlus, w sumie to chyba miałbym problem z goleniem gdybym był jednym z was...Marcin-Kraków pisze:No wlasnie Ci pisze juz ktorys raz, ze nie zmiania opon. Jezdzi na Fedimie na codzien, po czarnym, jak nie jeden z nas.Feniks pisze: bo chyba nie używasz Fedim do codziennej jazdy.
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
Alf, ile ty tych kaw pijesz?
PIĘTNAŚCIE!!! BO CO!!!

PIĘTNAŚCIE!!! BO CO!!!

Dla mojej ciekawości, ile kaemów robisz tym autem na codzień?Mroczny pisze:git
ale pociągnę dalej
ja używam nalewki (fedima) z jeszcze jednego powodu - trwałość na czarnym. Dzięki temu nie muszę zmieniać kół na imprezach - co przy moim lenistwie i wadze takiego koła ma sens. Do fedrowania w górskiej glince nawet na dużym ciśnieniu jest fajna
no
PS. ASAP odpowiedź doceniona będzie, zanim Twój zielony kolega mnie zabanuje...
Patrol GRY303
ciężko to policzyć.. pewnie uśredniwszy wyjdzie kilkadziesiąt..
ernil robi więcej - on między domem a cywilizacją ma ze 40 (czyli wyprawa po zapałki tyle zajmuje)
od kilku miesięcy auto mam na bfg 33" bo przeloty dzienne znacznie się zwiększyły - spalanie o 1/3 mniejsze wychodzi
ernil robi więcej - on między domem a cywilizacją ma ze 40 (czyli wyprawa po zapałki tyle zajmuje)
od kilku miesięcy auto mam na bfg 33" bo przeloty dzienne znacznie się zwiększyły - spalanie o 1/3 mniejsze wychodzi
No i właśnie, z tym że ja mam BFG AT 32", moim zdaniem regularna codzienna jazda na simexopodobnych oponach, mija się z celem, do nadmiernego zużycia paliwa dochodzi też hałas i zerowa kontrola na mokrym asfalcie.Mroczny pisze:ciężko to policzyć.. pewnie uśredniwszy wyjdzie kilkadziesiąt..
Patrol GRY303