Największe głupstwa jakie zrobiliscie w terenie
Moderator: Mroczny
Re: Największe głupstwa jakie zrobiliscie w terenie
Przebijam was wszystkich - dzisiaj rozjechałem Jeepem na swojej własnej działce 2 piwa Bosman 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
-
- jestem tu nowy...
Wprawdzie nie piwo, ale płyn w podobnej cenie
. Pracowaliśmy u kumpla na działce, musiałem pociągnąć samochodem przyczepę załadowaną, nie rozejrzałem się i rozjechałem niechcący mały generator prądu, wyłączony na szczęście. Gdyby nie grucha mostu zmieściłby się pod samochodem. Troszkę mu wnętrzności zaczęły wystawać, zbiornik paliwa pognieciony, ale nie cieknie.

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
andrzejpetr pisze:Wprawdzie nie piwo, ale płyn w podobnej cenie. Pracowaliśmy u kumpla na działce, musiałem pociągnąć samochodem przyczepę załadowaną, nie rozejrzałem się i rozjechałem niechcący mały generator prądu, wyłączony na szczęście. Gdyby nie grucha mostu zmieściłby się pod samochodem. Troszkę mu wnętrzności zaczęły wystawać, zbiornik paliwa pognieciony, ale nie cieknie.
ale to nie głupstwo w terenie a głupota pod wpływem aklo

Super parchatek Super y60 

a tyle akcji było... tyle w prasie i TV mówili... ehhh Placek :Placek^ pisze:Przebijam was wszystkich - dzisiaj rozjechałem Jeepem na swojej własnej działce 2 piwa Bosman
NIE WOLNO JEŹDZIĆ PO ALKOHOLU !
To teraz ja
To było z 11lat temu. Wybrałem się z kumplem który miał złamaną nogę, gips od krocza do stopy bo był po wypadku na motocyklu. A jechałem Pajero I (cabrio pickup) Zima i -20'C.
Jeździliśmy po wojskowym lotnisku w Oleśnicy. Miałem założone IR nakładki na lampy i w pojarce pasowały idealnie od Stara 266
a na głowie noktowizor
Działał znakomicie
Trza się było chować bo wojskowe zawsze nas przeganialy a tam najlepsze jazdy na sankach po 120km/h były na pasie startowym
No jak się skończył pas te jechaliśmy na wprost trawą a wojskowce rów (zasypany sniegiem byl ) wykopali żeby jakieś niepożądane goście na pas startowy nie wjezdzaly i jeb. Kolega nie za bardzo w tym gipsie mógł pomóc
Że tak powiem była chyba 1.00 w nocy i wtedy dowiedziałem się, że saperka kiepsko robi w ziemi przy -20'C.
Wyciągnął mnie kolega VW T4 i zerwał jeden łańcuch. Znaleźliśmy jakieś opony i deski i tylna oska juz przejechała.
Dziś lotnisko jest niczyje (Co chwila zmienia właściciela) I można jeździć do woli bo ściągnęli zakazy wjazdu

To było z 11lat temu. Wybrałem się z kumplem który miał złamaną nogę, gips od krocza do stopy bo był po wypadku na motocyklu. A jechałem Pajero I (cabrio pickup) Zima i -20'C.
Jeździliśmy po wojskowym lotnisku w Oleśnicy. Miałem założone IR nakładki na lampy i w pojarce pasowały idealnie od Stara 266

Trza się było chować bo wojskowe zawsze nas przeganialy a tam najlepsze jazdy na sankach po 120km/h były na pasie startowym

No jak się skończył pas te jechaliśmy na wprost trawą a wojskowce rów (zasypany sniegiem byl ) wykopali żeby jakieś niepożądane goście na pas startowy nie wjezdzaly i jeb. Kolega nie za bardzo w tym gipsie mógł pomóc

Że tak powiem była chyba 1.00 w nocy i wtedy dowiedziałem się, że saperka kiepsko robi w ziemi przy -20'C.
Wyciągnął mnie kolega VW T4 i zerwał jeden łańcuch. Znaleźliśmy jakieś opony i deski i tylna oska juz przejechała.
Dziś lotnisko jest niczyje (Co chwila zmienia właściciela) I można jeździć do woli bo ściągnęli zakazy wjazdu

Wysokość liftu należy dopasować do wzrostu teściowej
L200 4d56
L200 4d56
Heh to może odkopie troche temat i napisze
jakies nudy
Pierwsza sprawa, od lat wielu wielu jezdzilem w terenie ale motocyklami, jakies enduro, hard enduro itp, i wlasnie jedna wycieczka...
Jechalem po lakach w okolicy zgierza i natrafilem na rzeczke w korycie, glebokosc koryta ok 20 cm, rzeczki ok 5 cm ale pamietalem ze pare lat wczesniej wjechalem tam innym moto i bylo bagno, no ale probuje. No i jade jade i popelnilem blad bo zamiast na pelen urwie:D z poderwanym przednim kolem jechalem powoli, wiec jak przednie kolo spadlo w dol to ttylko bylo BLUM, moto tylko spadlo w wode, kolo cale sie schowalo w bagnie
a ja przez kierownice i mordą w bagno
jak wstalem to blota po kolana ehh
Sam bym nie dal rady na szczescie przechodzil jakis gosc mlody i we dwoch po 40 minutach szarpania moto wyszlo:)
Druga sprawa to jak kupilem uaza serie to pojechalem na taki podjazd gdzie moto wchodzi bez problemu a z autami gorzej. No to jade tym uazem, bylo mokro a jakies gamonie nie wiem po co na dole gorki usypali mala gorke na ok. Pol metra z gliny. No to ta mala przejechalem ale szedlem za wolno i auto stanelo w polowie bo bloto i kola w glinie. No to powoli do tylu, ale zjechal w bok i na tej malej orce stanal dwoma bocznymi kolami na stoku... Wiec broakowalo metra do wywrotki. No to szpadel i kopanie koleiny po drugiej stroniezeby kola wpadly i jakos wyjechalem ehh, juz sie nauczylwm i wjezdzam bez problemu
Raz tez wjechalem w takie dosc gleebokie koleiny w blocie i ayto stanaleo, ani do przodu ani do tylu, no to wrzucam 4x4 reduktor a tu nadl dupa ;o mowie super, kope sie kope i kumpel podbiega i "ty mistrzu ale sprzegielka zalacz"
i wyszedl bez zadnego problemu
Kolejna- jade patrze stoi kolo i prosi zebym go wyciagnal, no okpatrze stoi busem w polu rolnika, nje wiem po co wjechal ale wjechalem i dawaj zapinamy. Ani drgnie. Problem w tym xe ja jechalem ciezarowka:D solówka zaladowana, na pace z 7 ton towaru wiec masa calkkowita ok 17 ton, i sam zaczalem sie kopac w tym blocie
koles polecial po traktor. Rolnik go tam jakos wyszarpal a ten uj ani dziekuje ani nic tylko pojechal a ja stoje. Traktor 0 nie moze ruszyc. Ciagnie traktor a traktor podpiety do malej ciezarowki ale ni ho ho. A jeszcze pole bylo lekko pod skosem i troche nizej niz droga wiec jeden bok mialem kola w polowie w blocie a drugie nic. Linki, lancuuchy wszystko peka, kopalem z 2 h ale i tak przejechal pare metrow i kopie sie coraz glebiej. Dopiero mnie podwiozl jakis chlopak do PKP gdzie mieli urwe koparke wielka, lancuch jak od statku i mnie hydraulika wyszarpnal stamtad ehh

Pierwsza sprawa, od lat wielu wielu jezdzilem w terenie ale motocyklami, jakies enduro, hard enduro itp, i wlasnie jedna wycieczka...
Jechalem po lakach w okolicy zgierza i natrafilem na rzeczke w korycie, glebokosc koryta ok 20 cm, rzeczki ok 5 cm ale pamietalem ze pare lat wczesniej wjechalem tam innym moto i bylo bagno, no ale probuje. No i jade jade i popelnilem blad bo zamiast na pelen urwie:D z poderwanym przednim kolem jechalem powoli, wiec jak przednie kolo spadlo w dol to ttylko bylo BLUM, moto tylko spadlo w wode, kolo cale sie schowalo w bagnie

Sam bym nie dal rady na szczescie przechodzil jakis gosc mlody i we dwoch po 40 minutach szarpania moto wyszlo:)
Druga sprawa to jak kupilem uaza serie to pojechalem na taki podjazd gdzie moto wchodzi bez problemu a z autami gorzej. No to jade tym uazem, bylo mokro a jakies gamonie nie wiem po co na dole gorki usypali mala gorke na ok. Pol metra z gliny. No to ta mala przejechalem ale szedlem za wolno i auto stanelo w polowie bo bloto i kola w glinie. No to powoli do tylu, ale zjechal w bok i na tej malej orce stanal dwoma bocznymi kolami na stoku... Wiec broakowalo metra do wywrotki. No to szpadel i kopanie koleiny po drugiej stroniezeby kola wpadly i jakos wyjechalem ehh, juz sie nauczylwm i wjezdzam bez problemu

Raz tez wjechalem w takie dosc gleebokie koleiny w blocie i ayto stanaleo, ani do przodu ani do tylu, no to wrzucam 4x4 reduktor a tu nadl dupa ;o mowie super, kope sie kope i kumpel podbiega i "ty mistrzu ale sprzegielka zalacz"

Kolejna- jade patrze stoi kolo i prosi zebym go wyciagnal, no okpatrze stoi busem w polu rolnika, nje wiem po co wjechal ale wjechalem i dawaj zapinamy. Ani drgnie. Problem w tym xe ja jechalem ciezarowka:D solówka zaladowana, na pace z 7 ton towaru wiec masa calkkowita ok 17 ton, i sam zaczalem sie kopac w tym blocie

Szkoda ze nie masz filmu z tą solowka i koparka. To fajne akcje są
http://m.youtube.com/watch?v=X7Tf23BzAOw

http://m.youtube.com/watch?v=X7Tf23BzAOw
Wysokość liftu należy dopasować do wzrostu teściowej
L200 4d56
L200 4d56
taa
czeska bajka "sąsiedzi"
po rosyjsku

Dziś nauczyłem się kilku rzeczy
Pierwsza, jak sam jeździsz to trzeba uważać bo nawet niewinna żwirownia może stać się pułapką.
Więc jak są wątpliwości czy wyjedziesz, to wcześniej czy później nie wyjedziesz ... sam ...
.
Drugą najważniejszą rzeczą, nie licząc znajomych i przyjaciół z terenówką
jest telefon. Naładowany. Ładowarka w samochodzie też nie zaszkodzi.
Trzecią rzecz, już niekoniecznie ... łopata, lina, wyciągarka ... Zakładając że koledzy przyjadą ( przyjechali ) z liną, łopatą ... wyciągarki nie mają ...
Czwarta, eMTeki niekoniecznie robią w miękkim piaseczku
.
Zawiesiłem się na brzuszku ... karva ... dwa, trzy metry przed twardym.
Telefon na 10%, ładowarka w domu.
Głupi to ma szczęście
Teraz się będą naigrywać i wytrząsać ...

Pierwsza, jak sam jeździsz to trzeba uważać bo nawet niewinna żwirownia może stać się pułapką.
Więc jak są wątpliwości czy wyjedziesz, to wcześniej czy później nie wyjedziesz ... sam ...

Drugą najważniejszą rzeczą, nie licząc znajomych i przyjaciół z terenówką

Trzecią rzecz, już niekoniecznie ... łopata, lina, wyciągarka ... Zakładając że koledzy przyjadą ( przyjechali ) z liną, łopatą ... wyciągarki nie mają ...
Czwarta, eMTeki niekoniecznie robią w miękkim piaseczku

Głupi to ma szczęście

***** USA
Piaseczku... brzuszku... Nie zapomnij też o tamponach w samochodzie

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Placek^ pisze:Piaseczku... brzuszku... Nie zapomnij też o tamponach w samochodzie![]()
Dobrze psze Pana

Waciki też można

Jakoś tak wyszło, by nie wyglądało nazbyt poważnie.
Poza czepiasz się Pan

***** USA
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
a że tak zapytam ciśnienie w oponach zmniejszył ,
hmm jak znam życie to nie więc dla tego nie robio w piachu
wyposażenie typu łopata , siekiera , kinetyk , taśma , hi lift , no litości to podstawa
hmm jak znam życie to nie więc dla tego nie robio w piachu

wyposażenie typu łopata , siekiera , kinetyk , taśma , hi lift , no litości to podstawa

Super parchatek Super y60 

- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Jak się samemu jeździ to kinetyk się szczególnie przydaje 

y60 autobus, czerwony.
Daleki jestem od krytykowania i oceniania kogokolwiek, a przynajmniej się staram.ZbychoS pisze:Dziś nauczyłem się kilku rzeczy![]()
![]()
![]()
Więc jak są wątpliwości czy wyjedziesz, to wcześniej czy później nie wyjedziesz ... sam ....
Drugą najważniejszą rzeczą, nie licząc znajomych i przyjaciół z terenówkąjest telefon. Naładowany. Ładowarka w samochodzie też nie zaszkodzi.
Czwarta, eMTeki niekoniecznie robią w miękkim piaseczku.
Głupi to ma szczęście![]()
![]()
![]()
Ale
W piachu trzeba jeździć delikatnie. Samooczyszczanie opon w błocie daje opłakane efekty w piachu. Trzeba jechać defensywnie, trochę jak po lodzie, delikatnie z gazem, delikatnie z wolantem, zero hamulców. Unikamy też zmiany biegów. Można sobie pomóc, zatrzymujemy się przodem w dół (jeżeli chcemy się zatrzymać), a jak nie ma takiej możliwości to przed ruszeniem do przodu cofamy jakieś 1-2 metry i ruszamy we własnych koleinach. Podobnie z pokonywaniem wzniesień, nie udaje się to wracamy i powtórka w koleinach. Udało mi się w ten sposób pokonać wzniesienie o nachyleniu ok 20 st (40%) i wysokości 8 m. W piachu miło się też kopie, ale trzeba mieć oczywiście czym. Czasem lepiej zawczasu pokopać trochę niż długo po wtopie.
Wybieram się na Dakar

Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
A ja myślę że "największą" głupotą jaką zrobiłem to było......... że w ogóle wjechałem w teren 

Niech Discovery Będzie z Wami ... na Zawsze!
- Damian
-
- Kontaktowanie:
ZbychoS pisze:Dziś nauczyłem się kilku rzeczy![]()
![]()
![]()
Więc jak są wątpliwości czy wyjedziesz, to wcześniej czy później nie wyjedziesz ... sam ....
Drugą najważniejszą rzeczą, nie licząc znajomych i przyjaciół z terenówkąjest telefon. Naładowany. Ładowarka w samochodzie też nie zaszkodzi.
![]()
![]()
trzeba być niezłym specem, żeby wrongiem na szerokim kole w piachu się zakopać tak, żeby nie móc wyjechać

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Starałem sięDamian pisze:ZbychoS pisze:Dziś nauczyłem się kilku rzeczy![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
trzeba być niezłym specem, żeby wrongiem na szerokim kole w piachu się zakopać tak, żeby nie móc wyjechać

Poza tym testowałem dzielność terenową na tylnym napędzie i pod górkę było.
... i pod wiatr ...

***** USA
wystarczy amor o sprawności 13% i odrobina samozaparciaDamian pisze:

te 13 to suma wszystkich 

Przynajmniej jak ktoś będzie w okolicy to nie usłyszysz: "wyciągnął bym Cię... ale nie mam liny"Wowos pisze:Jak się samemu jeździ to kinetyk się szczególnie przydaje

Ostatecznie mozna sie jeszcze na nim powiesicAdamo pisze:Przynajmniej jak ktoś będzie w okolicy to nie usłyszysz: "wyciągnął bym Cię... ale nie mam liny"Wowos pisze:Jak się samemu jeździ to kinetyk się szczególnie przydaje

A tak mniej hardcorowo to hustawke zrobic i sie pohustac w oczekiwaniu na zbawienie

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Trochę autoironii
https://www.youtube.com/watch?v=P9y8vs4 ... e=youtu.be
-
-
Sam dla siebie wstawiłeś filmjradek pisze:Trochę autoironii

Ten Film Jest Prywatny.
Jeśli właściciel tego filmu dał Ci dostęp, zaloguj się.
Nadal nie bangla?
-
-
Działajradek pisze:Nadal nie bangla?

PS: Ty przypadkiem nie pisałeś że jadąc na wyprawę omijasz miejsca potencjalnej wtopy