wyciągarką wstecz?
Moderator: Mroczny
wyciągarką wstecz?
Cześć
I kolejne pytanie to szanownego grona - załóżmy że wjeżdzasz furaxem w wąską, leśną ścieżkę - o nawracaniu nie ma mowy - ścieżka kluczy, ty się przedzierasz, z problemami dojeżdzasz (ale dojeżdzasz) do miesca w którym grzęźniesz. Możesz odpalić wyciągarkę, ale to i tak niewiele zmienia, bo 10m dalej głaz nie do sforsowania. Wokół ciasno i nie zawrócisz. Jedyna możliwość to jechać spowrotem.
Czy da się wyciągnąć przednią wyciągarką do tyłu??
Ja nie widzę sposobu, ale może są jakieś myki...
I kolejne pytanie to szanownego grona - załóżmy że wjeżdzasz furaxem w wąską, leśną ścieżkę - o nawracaniu nie ma mowy - ścieżka kluczy, ty się przedzierasz, z problemami dojeżdzasz (ale dojeżdzasz) do miesca w którym grzęźniesz. Możesz odpalić wyciągarkę, ale to i tak niewiele zmienia, bo 10m dalej głaz nie do sforsowania. Wokół ciasno i nie zawrócisz. Jedyna możliwość to jechać spowrotem.
Czy da się wyciągnąć przednią wyciągarką do tyłu??
Ja nie widzę sposobu, ale może są jakieś myki...
dętki sucks! a dotacja z Funduszu Pracy vivat!
Cholera, Stary ale Ty dziwne pytania zadajesz
Prosta sprawa. Jest taki szpej co się tirfor nazywa, sam go wożę bo leśnikiem jestem i nie raz w lesie bym sam nocował gdyby nie to urządzonko. W zupełności wystarczy
a... byłbym zapomniał: tylko nie pisz teraz co będzie gdy w pobliżu solidnych drzew nie ma
bo na to tyż jest rozwiazanie: takie stalowe cóś co się w glebę wbija 

Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05
Jimny 1.3 '05

Też kiedyś myślałem jak się ciągnąc przednia wyciagarką do tyłu.....to jest raczej chyba nie możliwe chociaż można pokąmbinować np:przełożyć line pod mostami ale niewiem czy lina nie będzie sie gdzieś przedzierała i czy nie na robi szkód,ale lepiej nie próbować...A najelepszym sposobem umieścić sobie wincha na srodku wozu,zrobić z tyłu i przodu rolki i przekaładć tylko line 

Patrol Gr Tjm XgS Sileverstone mt-117
ciekawe jakby przysiadł do ziemiBng862 pisze:Też kiedyś myślałem jak się ciągnąc przednia wyciagarką do tyłu.....to jest raczej chyba nie możliwe chociaż można pokąmbinować np:przełożyć line pod mostami ale niewiem czy lina nie będzie sie gdzieś przedzierała i czy nie na robi szkód,ale lepiej nie próbować...

VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R
mozna wyciągarkę na szybkozłączki zrobić - i przekładać gdzie potrzebna. Adam Sodół miał takie cos w swoim pickupie co mu go zwędziliBng862 pisze:Też kiedyś myślałem jak się ciągnąc przednia wyciagarką do tyłu.....to jest raczej chyba nie możliwe chociaż można pokąmbinować np:przełożyć line pod mostami ale niewiem czy lina nie będzie sie gdzieś przedzierała i czy nie na robi szkód,ale lepiej nie próbować...A najelepszym sposobem umieścić sobie wincha na srodku wozu,zrobić z tyłu i przodu rolki i przekaładć tylko line

Re: wyciągarką wstecz?
nie ma takichGreentop pisze:10m dalej głaz nie do sforsowania.

Ale jak to widzisz z tymi zbloczami ale bez przeciągania liny pod samochodem?Black pisze:można i 2 zblocza, ino konfiguracja drzew może być czasem niekorzystnado uwonienia się pare metrów w tył zrobi równie dobrze co tirfor, a się nie namachasz
Bo wizja obsługi trifora mnie przeraża - toż to urządzenie czasem większe ode mnie

Trzeba czyms zająć swoją głowę jak do najblizszego weekendu dalekosergio pisze:Cholera, Stary ale Ty dziwne pytania zadajesz![]()

dętki sucks! a dotacja z Funduszu Pracy vivat!
a może patent który widziałem na wałczu
Jedna wyciągarka zamontowana na tyle i dwie liny
jak chcesz sie ciągnąć do przodu to nakładasz na bęben line która prowadzi do przodu jak do tyłu to ściągasz linę która prowadzi do przodu a nawijasz linę która będzie ciebie ciągnąć do tyłu.
Może to skomplikowane ale w razie czego można coś takiego zastosować.
Jedna wyciągarka zamontowana na tyle i dwie liny
jak chcesz sie ciągnąć do przodu to nakładasz na bęben line która prowadzi do przodu jak do tyłu to ściągasz linę która prowadzi do przodu a nawijasz linę która będzie ciebie ciągnąć do tyłu.
Może to skomplikowane ale w razie czego można coś takiego zastosować.
http://www.moto-panamericana.pl
4x4 Szczecin
4x4 Szczecin
jak masz winde z przodu to sie nie da 
ani ci dwa zblocza nie pomogą, bo auto bedzie ciagniete do przodu
ani przeciagniecie liny pod autem tez nie bo sie po prostu lina urwie natychmiast na zderzaku, chyba ze sobie jakąś duzą rolke zamontujesz ale siła wyginająco wyrywająca jest ogromna.
kiedys probowalem, nie udalo mi sie ;-(

ani ci dwa zblocza nie pomogą, bo auto bedzie ciagniete do przodu
ani przeciagniecie liny pod autem tez nie bo sie po prostu lina urwie natychmiast na zderzaku, chyba ze sobie jakąś duzą rolke zamontujesz ale siła wyginająco wyrywająca jest ogromna.

kiedys probowalem, nie udalo mi sie ;-(
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
fizyk ze mnie marny (lata lecą i z główki wyparowuje podstawowa wiedza szkolna
) więc tego nie policzę, ani profesjonalnie nie wyjaśnię, napiszę "co mnie się wydaje", co najwyżej "głąba" ktoś naprostuje
widzę to tak:
pierwsze zblocze dajesz do najbliższego drzewka obok auta lekko z przodu, tak by lina od wyciągarki szła pod ostrym kątem
drugie zblocze dajesz do drzewa (oczywiście z tego samego boku) daleko (dużo dalej niż pierwsze) w tyle tak by lina szła do tylnego zaczepu pod "łagodniejszym kątem" niż z przodu
efekt - taki układ powinien dążyć do równowagi tj. wypośrodkowania "zawieszonego" na linie samochodu, czyli w tym wypadku lekko cofnąć go w tył
oczywiście największe siły będą działać w bok (ciągnąc w stronę drzewek) ale opór materii powinien je częściowo neutralizować (najmniejszy opór będze też w tył po śladzie którym się wbiłeś w bagno) i w efekcie autko pewnie się lekko "skrzywi" przodem w stronę drzewek o które jest zapięte, ale tak czy siak trochę się w tył powinno ruszyć
Jak ktoś z fizyki bardziej biegły niech spróbuje to sobie rozrysować i potwierdzić moją teorię, albo wyśmieje moją ignorancję i wytłumaczy fachowo.
Swoją drogą warto rozwikłać tę zagadkę, a nóż się kiedyś w praktyce przyda

widzę to tak:
pierwsze zblocze dajesz do najbliższego drzewka obok auta lekko z przodu, tak by lina od wyciągarki szła pod ostrym kątem
drugie zblocze dajesz do drzewa (oczywiście z tego samego boku) daleko (dużo dalej niż pierwsze) w tyle tak by lina szła do tylnego zaczepu pod "łagodniejszym kątem" niż z przodu
efekt - taki układ powinien dążyć do równowagi tj. wypośrodkowania "zawieszonego" na linie samochodu, czyli w tym wypadku lekko cofnąć go w tył
oczywiście największe siły będą działać w bok (ciągnąc w stronę drzewek) ale opór materii powinien je częściowo neutralizować (najmniejszy opór będze też w tył po śladzie którym się wbiłeś w bagno) i w efekcie autko pewnie się lekko "skrzywi" przodem w stronę drzewek o które jest zapięte, ale tak czy siak trochę się w tył powinno ruszyć
Jak ktoś z fizyki bardziej biegły niech spróbuje to sobie rozrysować i potwierdzić moją teorię, albo wyśmieje moją ignorancję i wytłumaczy fachowo.
Swoją drogą warto rozwikłać tę zagadkę, a nóż się kiedyś w praktyce przyda

- mazurkas007
-
moim zdaniem wystarczy mieć na zderzaku pod/przed wyciągarką na tyle dużą rolkę, aby zawinąć liną pod samochód. Przeciągnąć linę pod samochodem do nabliższego drzewa i już. Tylko takie wyciąganie na większą odległość odpada bo zacznie auto obracać.
ps.
widziałem kiedyś jak gościu Polonezem wiózł rurki ocynkowane pod samochodem, przywiązane z przodu do zderzaka a z tyłu do haka, więc nie mówcie mi, że coś jest niemozliwe
ps.
widziałem kiedyś jak gościu Polonezem wiózł rurki ocynkowane pod samochodem, przywiązane z przodu do zderzaka a z tyłu do haka, więc nie mówcie mi, że coś jest niemozliwe

Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
rozmawialiśmy na ten właśnie temat ostatnio z chłopakaki w czasie wtopy..
takie rozważania teoretyczne doprowadziły mnie do kilku konkluzji:
1)podczas ciągnięcia wyciągarką pod dużym kątem poprzez rolki nie ma bata rolka sie rozpadnie, wyrwie lub cokolwiek (sprawdzone empirycznie)
2) przeciągnięcie liny pod autem nawet jeśli możliwe by było poprzez rolkę to byłoby ekstrematlnie trudne (błoto itp.) samą linę bez haka można przeciągnąć poprzez rurkę o odpowiedniej średnicy
3)w przypadku przeciągnięcia przez bloczki dookoła auta jedynym skutkiem może być uszkodzenie zaczepów lub przesunięcie bryki w bok (co w głębokich koleinach może się różnorako skończyć)
jednym słowem wg mnie NIE MA klarownego sprawdzonego sposobu wyciągnięcia się do tyłu wyciągarką zamontowaną z przodu, ACZKOLWIEK..
(uwaga niesprawdzone i byćmoże ryzykowne)
..gdyby podpiąć z tyłu do auta linę kinetyczną i to ją naciągnąć poprzez bloczki wyciągarką a następnie przy pomocy pasa przypiąć do drzewa i powoli poluzowywać wyciągarkę..
co o tym sądzicie poza faktem iż łączenie kinetyka i stalówki nie jest mądrym pomysłem i samo grzebanie przy napiętym kinetyku również
dlatego nie polecam testować tego bo ja odpowiedzialności za to nie wezmę 
takie rozważania teoretyczne doprowadziły mnie do kilku konkluzji:
1)podczas ciągnięcia wyciągarką pod dużym kątem poprzez rolki nie ma bata rolka sie rozpadnie, wyrwie lub cokolwiek (sprawdzone empirycznie)
2) przeciągnięcie liny pod autem nawet jeśli możliwe by było poprzez rolkę to byłoby ekstrematlnie trudne (błoto itp.) samą linę bez haka można przeciągnąć poprzez rurkę o odpowiedniej średnicy
3)w przypadku przeciągnięcia przez bloczki dookoła auta jedynym skutkiem może być uszkodzenie zaczepów lub przesunięcie bryki w bok (co w głębokich koleinach może się różnorako skończyć)
jednym słowem wg mnie NIE MA klarownego sprawdzonego sposobu wyciągnięcia się do tyłu wyciągarką zamontowaną z przodu, ACZKOLWIEK..
(uwaga niesprawdzone i byćmoże ryzykowne)
..gdyby podpiąć z tyłu do auta linę kinetyczną i to ją naciągnąć poprzez bloczki wyciągarką a następnie przy pomocy pasa przypiąć do drzewa i powoli poluzowywać wyciągarkę..

przyczajony Uaz, ukryty mercedes 
GG 141-99-54

GG 141-99-54
zamontować taśmę ze zbloczem na bardzo grubą gałąź nad i przed samochodem, przeciągnąc linę przez zblocze, obwiązać drugą taśmą bardzo wielki kamień, podnieść go przy pomocy wyciągarki, zamontować taśmę i zblocze na drzewie za samochodem, dodatkową linkę przyczepić do taśmy na kamieniu (też przez gałąź) i do tyłu samochodu, poluzować wyciągarkę - uzyskujemy wtedy siłę ciągnącą samochód do tyłu [można zwiększyć jej wielkość przez podniesienie kolejnego wielkiego kamienia]
ale jak widac wyciągarka i dwa zblocza nie wystarczą - potrzebne są min 4 zblocza, wyciągarka i dodatkowa lina
no dobra - a teraz na poważnie
taśma ze zbloczem na drzewo za samochodem, koniec linki do tylnego zaczepu [jesli ma podwójne zaczepy to do tego po przeciwnej stronie niż poprowadzona jest linka] a z przodu przymocowane do solidnego zderzaka [i do niczego więcej!] dwa kółka na linę - jedno duże przed wyciągarką [żeby nie łamało liny] drugie może być mniejsze na narożniku nadwozia [żeby lina nie przecieła nadwozia] - przy zwijaniu liny ciągnięty będzie zarówno prżód i tył, prżód będzie skręcany w stronę po której idzie lina ale zamocowanie po przeciwnej stronie liny z tyłu powinno temu nieco przeciwdziałać ...
będzie robić?
ale jak widac wyciągarka i dwa zblocza nie wystarczą - potrzebne są min 4 zblocza, wyciągarka i dodatkowa lina

no dobra - a teraz na poważnie
taśma ze zbloczem na drzewo za samochodem, koniec linki do tylnego zaczepu [jesli ma podwójne zaczepy to do tego po przeciwnej stronie niż poprowadzona jest linka] a z przodu przymocowane do solidnego zderzaka [i do niczego więcej!] dwa kółka na linę - jedno duże przed wyciągarką [żeby nie łamało liny] drugie może być mniejsze na narożniku nadwozia [żeby lina nie przecieła nadwozia] - przy zwijaniu liny ciągnięty będzie zarówno prżód i tył, prżód będzie skręcany w stronę po której idzie lina ale zamocowanie po przeciwnej stronie liny z tyłu powinno temu nieco przeciwdziałać ...
będzie robić?
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
- Miskiller
-
dzialalo by gdybys mogl zwolnic wyciagarke jednym ruchem...kubas pisze:..gdyby podpiąć z tyłu do auta linę kinetyczną i to ją naciągnąć poprzez bloczki wyciągarką a następnie przy pomocy pasa przypiąć do drzewa i powoli poluzowywać wyciągarkę..![]()
niebezpieczne ale...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..