Patrol GR vs Merc G
Moderator: Mroczny
- Kuba RR
- jestem tu nowy...
Patrol GR vs Merc G
kto sie wypowie?? chce kupic mosty do mojej zmoty ale nie wiem ktore lepsze?? mysle nad mostami GR+dokupic przednia blokade albo Gelandy z dwoma blokadami!!! wiem ze Merc ma o wiele mniejszy rozstaw kół od Patrola!!kto poradzi??
RRR (Range Rover Rally 3,5L) 84r. -motany
ROCKY 2,8Td 88r.
ROCKY 2,8Td 88r.
Re: Patrol GR vs Merc G
Policz sobie przelozenia jakie Ci wyjda.Kuba RR pisze:kto sie wypowie?? chce kupic mosty do mojej zmoty ale nie wiem ktore lepsze?? mysle nad mostami GR+dokupic przednia blokade albo Gelandy z dwoma blokadami!!! wiem ze Merc ma o wiele mniejszy rozstaw kół od Patrola!!kto poradzi??
Przy mostach z G musisz miec reduktor mercedesa bo przedni most kreci sie w druga strone (w 463 jest juz ponoc normalnie). Zaleta sa przelozenia nawet do 1:5,3 co z reduktorem powyzej 1:2 daje calkiem dobry zestawik do 35" (blokady masz w standardzie). Dla lekkiego samochodu (lub dla nie za wielkiej mocy silnika) jest wyborem calkiem dobrym. Koszt mostow razem z reduktorem oraz PTO to ok 7-9 tys.
Dla GRa masz standardowe przelozenie 1:4,37 w mostach. Jesli dasz (nie daj Boze) reduktor z Robura ( 1:1,8 ) i 35" to bedzie porazka. Dopiero powyzej 200 KM bedzie to w stanie jakos napedzic ale rewelacji z jazdy nie bedzie i ruszenie pod gorke za ktoryms razem spowoduje spalenie sprzegla. Oczywiscie mozna dokupic talerz i atak i zmienic sobie przelozenie na 1:5,42 za 6 tys zl i dodac blokade do przodu za 4 tys, ale wtedy wychodzi cena lapplanderow

Reasumujac do extremu - budowac lekki samochod na mostach z G lub szukac lapplanderow

- Kuba RR
- jestem tu nowy...
moje przełożenia
to jest manual_ przełozenia reduktora to High: 1,17 a Low: 3,32
ROCKY 2,8Td 88r.
ROCKY 2,8Td 88r.
Re: moje przełożenia
To masz problem w druga stroneKuba RR pisze:to jest manual_ przełozenia reduktora to High: 1,17 a Low: 3,32

- Kuba RR
- jestem tu nowy...
ja jestem bardziej za mostami GR bo maja fajny rozstaw koł podobno mocne no i w pozniejszym czasie dokupil bym sobie blokade do przodu a chce mocniejscze bo mysle o gumkach 35"..slyszalem ze mosty ranga nie wytrzymuja takiego obciazania i blokady strasznie drogie!! wiec.
ROCKY 2,8Td 88r.
ROCKY 2,8Td 88r.
Jeśli masz niskie przełożenie reduktora (powyżej 3), to 35" na mostach patrola pociagniesz bez problemu. Zorientuj się jakie masz przełożenie całkowite na drogowym i wolnym przełożeniu i staraj się w nie trafić po zmianie kół na większe, ew. przełożenie terenowe może wyjść nieco niższe ale też bez przesady-u nas nie jeździ się po skałach.
Tutaj masz kalkulator, którym wszystko policzysz:
http://www.rocky-road.com/calculator.html
Tutaj masz kalkulator, którym wszystko policzysz:
http://www.rocky-road.com/calculator.html
"Pisarz miłości mówią mi..."
Słabym punktem przedniego mostu od G (przynajmniej w mojej padlinie) są łożyska a konkretnie sposób w jaki zabezpieczona jest kontra. Niby klasyka (podkładka z ząbkami na zewnątrz i językiem na wpust w środku) ale jest jeden niuans.... ten wewnętrzny języczek jest zagięty i na tym zgięciu się notorycznie ścina. Trochę pomaga użycie mazidel zabezpieczających (LockTide i inne tego typu) ale jak się troche mocniej da w terenie to i to nie pomaga (przynajmniej u mnie). Generalnie cały ten system jest podatny na uszkodzenia, szybko łapie luz i jest najbardziej upierdliwy ze wszystkich słabych punktów (jeszcze raz podkreślam - w moim aucie co by nie wywołać lawiny protestów innych posiadeczy G
) Raz już doczłapałem "na warstat" z jednym kołem trzymanym wyłącznie na zacisku hamulcowym
(nakrętki "odmaszerowały" po drodze).
Koła mam ~33x10 więc na 35" (pewnikiem jeszcze szerszych) lepiej raczej nie będzie.

Koła mam ~33x10 więc na 35" (pewnikiem jeszcze szerszych) lepiej raczej nie będzie.
Buuuu.... Taki duży chłopczyk , a jeździć nie umi....