Czy jeżdzicie z cieżkimi przyczepkami swoimi autkami
Moderator: Mroczny
- cordoba_2004
-
Czy jeżdzicie z cieżkimi przyczepkami swoimi autkami
Witam
Czytam tu wiele postów i bardzo mnie zainteresowały, bo wiedzę i doświadczenie macie ogromne
Pytanie pewnie dla was nie rewelacja, ale lepiej pytać niż żałować
Chodzi mi o jazdę z przyczepką duża w terenie oczywiście
Pytanie moje jest takie.
Otóż buduję dom w lekkich górach, góreczkach, niby wszystko dowożą ale jak się okazuje często trzeba zapiąć przyczepkę i coś przywieźć np jakieś cegły, cement itd itd ......
Odziedziczyłem przyczepkę dużą:
- 3, 3 m długości
- na resorach i amorkach i porządnej osi z citroena dostawczaka
- ładowność 1200
Na razie jeździ z Seatem Toledo II ale mimo że to auto ma 110 koni TDI to się do niej nie nadaje nawet w trawie po deszczu potrafi się zagrzebać. Boje się o sprzęgło.
Jak to na budowie jeszcze długo trzeba będzie skoczyć po coś tam bo im coś braknie
rzekę mam niedaleko i żwiru i kamieni dużo, a nie chce mi się kupować ciągnika bo za taki do remontu trzeba dać 14 tys, takie terenowe powinno sobie poradzić prawda?
Dziękuję za każdą opinię
Dodatkowo bawię się amatorsko w hodowlę królików i wiele rzeczy muszę na niej wozić
Chciał bym kupić coś 4x4 do tej przyczepki
Budżet - 20 tys
Moje propozycje to
Pajero II
Suzuki Grand Vitara albo Vitara
Silnik 2.0 albo 2.5 w pajero Pali nie tak wiele a mocy wystarczy chyba, ale chciałem poznać wasze opinie na ten temat
Co o tym myślicie! Napiszcie proszę jak te auta się sprawują z przyczepami nie chodzi mi o to jak to się ma na drodze, bo to wszyscy wiemy że super, ale w lesie, na plaży po żwir czy kamienie, na łąkach po siano itd.
Nie interesuje mnie Freelander czy Crv czy RAv bo mimo że to fajne auta, ale mechanicznie maja wady takie że nie mają reduktora mocy, i mają stały napęd który podobno jak jedzie to jedzie, a jak już stanie to katastrofa i sto
Czytam tu wiele postów i bardzo mnie zainteresowały, bo wiedzę i doświadczenie macie ogromne
Pytanie pewnie dla was nie rewelacja, ale lepiej pytać niż żałować
Chodzi mi o jazdę z przyczepką duża w terenie oczywiście
Pytanie moje jest takie.
Otóż buduję dom w lekkich górach, góreczkach, niby wszystko dowożą ale jak się okazuje często trzeba zapiąć przyczepkę i coś przywieźć np jakieś cegły, cement itd itd ......
Odziedziczyłem przyczepkę dużą:
- 3, 3 m długości
- na resorach i amorkach i porządnej osi z citroena dostawczaka
- ładowność 1200
Na razie jeździ z Seatem Toledo II ale mimo że to auto ma 110 koni TDI to się do niej nie nadaje nawet w trawie po deszczu potrafi się zagrzebać. Boje się o sprzęgło.
Jak to na budowie jeszcze długo trzeba będzie skoczyć po coś tam bo im coś braknie
rzekę mam niedaleko i żwiru i kamieni dużo, a nie chce mi się kupować ciągnika bo za taki do remontu trzeba dać 14 tys, takie terenowe powinno sobie poradzić prawda?
Dziękuję za każdą opinię
Dodatkowo bawię się amatorsko w hodowlę królików i wiele rzeczy muszę na niej wozić
Chciał bym kupić coś 4x4 do tej przyczepki
Budżet - 20 tys
Moje propozycje to
Pajero II
Suzuki Grand Vitara albo Vitara
Silnik 2.0 albo 2.5 w pajero Pali nie tak wiele a mocy wystarczy chyba, ale chciałem poznać wasze opinie na ten temat
Co o tym myślicie! Napiszcie proszę jak te auta się sprawują z przyczepami nie chodzi mi o to jak to się ma na drodze, bo to wszyscy wiemy że super, ale w lesie, na plaży po żwir czy kamienie, na łąkach po siano itd.
Nie interesuje mnie Freelander czy Crv czy RAv bo mimo że to fajne auta, ale mechanicznie maja wady takie że nie mają reduktora mocy, i mają stały napęd który podobno jak jedzie to jedzie, a jak już stanie to katastrofa i sto
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Re: Czy jeżdzicie z cieżkimi przyczepkami swoimi autkami
ja Vitarą krótką targam dość ciężkie przyczepy (towarową i campingową) ... cóż mógłbym rzec - o wiele lepiej niż płaskim, np. zimą żeby wyrwać przyczepę (ponad 1000kg) z ziemistego, nierównego, zaśnieżonego placu, to mając tylko samochód 2x4 można zapomnieć o temacie (sprawdzałem), natomiast Vitarą zapinasz 4x4 z reduktorem i bez stresu wyciągasz przyczepkę ... a jak jest problem, to więcej gazu i też da radę
.
Dodatkowo precyzyjne manewry na nierównym terenie też są ułatwione dzięki reduktorowi (sprzęgło mniej obrywa).
Pewnie im cięższe i mocniejsze auto tym lepiej - krótka vitara kabriolet nie należy do wagi ciężkiej
, ale też daje rade i jest o niebo lepiej niż jakimś płaskim 

Dodatkowo precyzyjne manewry na nierównym terenie też są ułatwione dzięki reduktorowi (sprzęgło mniej obrywa).
Pewnie im cięższe i mocniejsze auto tym lepiej - krótka vitara kabriolet nie należy do wagi ciężkiej

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
pajero 2,5 spokojnie mozna ciagnac lawete 2,5 tony
jak masz dobrze rozlozony ladunek na przyczepce to nie ma najmniejszego problemu
vitka jednak nieco lzejsza i silniczek mniejszy
ale tak okolo tony powinna dac rade
jak masz dobrze rozlozony ladunek na przyczepce to nie ma najmniejszego problemu
vitka jednak nieco lzejsza i silniczek mniejszy
ale tak okolo tony powinna dac rade

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
-
dużo ciągam swoją vitką przyczepek [ tych ciężkich też - mimo że chyba mi nie wolno - KAT E = brak ]
i tak , przyczepkę jedno ośkę do +- masy ca 1,5 T idzie ciągnąć bez problemu - problem jest z szybkością , lepiej nie przekraczać 70-80 i oczywiście z wyhamowaniem
na dwu ośkę można więcej DMC ale lepiej mieć najazdówkę - ogólnie vitara to lekkie auto i nosi
minusem jest duże zużycie paliwa gdy się ciąga coś z tyłu
co do jazdy po nieutwardzonych drogach względnie lekkim terenie z przyczepką , ja daję radę ale jak już pisałem masy auta czasem brak i nawet napędy nie dają rady , ale wiele zależy ile się ciągnie
i tak , przyczepkę jedno ośkę do +- masy ca 1,5 T idzie ciągnąć bez problemu - problem jest z szybkością , lepiej nie przekraczać 70-80 i oczywiście z wyhamowaniem
na dwu ośkę można więcej DMC ale lepiej mieć najazdówkę - ogólnie vitara to lekkie auto i nosi
minusem jest duże zużycie paliwa gdy się ciąga coś z tyłu
co do jazdy po nieutwardzonych drogach względnie lekkim terenie z przyczepką , ja daję radę ale jak już pisałem masy auta czasem brak i nawet napędy nie dają rady , ale wiele zależy ile się ciągnie

VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
nie wiem czy vitara nie jest troche za lekka do targania przyczepy o ładowności 1200kg czyli masa DMC przyczepy jest w granicach 1800-2000kg , krótkie Pajero ma DMC 2470kg więc o takim DMC może targać przyczepę .
* DMC dopuszczalna masa całkowita
* DMC dopuszczalna masa całkowita
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Jeśli ten żwir wydobywasz, to dowiedz się, czy z "miejsca wyznaczonego". Jeśli tak, możesz to robić za darmo, jeśli nie - łamiesz ustawę "Prawo wodne", właścicielem rzeki jest Skarb Państwa, więc...
Co do ciągania - wg mnie mocne TDi, raczej cięższe auto i śmigasz, na pewno 4x4 będzie lepsze niż jakikolwiek plaskacz, a wybór modelu zależy od Ciebie.

Co do ciągania - wg mnie mocne TDi, raczej cięższe auto i śmigasz, na pewno 4x4 będzie lepsze niż jakikolwiek plaskacz, a wybór modelu zależy od Ciebie.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- cordoba_2004
-
TDI to chyba tylko Touareg
wszystko zalezy po jakich gorach chcesz z tym jezdzic... zapukujesz tone cementu i bedziesz chcial wyjechac pod stroma gore po trawie to i tak moze byc ciezko majac do tego jeszcze zwykle opony to juz wogole...
ja swoim tyranem z przyczepa wozilem deski na zywiecczyznie po lesnich kamienistych drogach po ktorych osobowki nie daja rady... i nie bylo problemu duzo daje reduktor caly zaprzeg toczy sie powoli pod gore albo hamuje zjezdzajac w dol.... przyczepa z ladunkiem nie skacze nie odbija sie od korzeni poprostu sie toczy....
trzeba uwazac bo jak taki zestaw z tonowym ladunkiem mialby ci sie zaczac zsuwac z gory to moze byc nie ciekawie...
swoim woze tez i cement i wegiel, pospule...czasem lodz... 4x4 daje to ze w trudniejszych warunkach w ktorych osobowka by sie utopila ,,, 4x4 da rade (teoretycznie) praktycznie to zalezy od owych warunkow:)
z wlasnego doswiadczenia powiem ci ze dla mnie nie ma porownania z osobowka...
vitarka troche mala. pajero da rade. pozatym zawsze mozesz zlozyc siedzenia i przywiezc wiecej cementu;)
pozdr
ja swoim tyranem z przyczepa wozilem deski na zywiecczyznie po lesnich kamienistych drogach po ktorych osobowki nie daja rady... i nie bylo problemu duzo daje reduktor caly zaprzeg toczy sie powoli pod gore albo hamuje zjezdzajac w dol.... przyczepa z ladunkiem nie skacze nie odbija sie od korzeni poprostu sie toczy....
trzeba uwazac bo jak taki zestaw z tonowym ladunkiem mialby ci sie zaczac zsuwac z gory to moze byc nie ciekawie...
swoim woze tez i cement i wegiel, pospule...czasem lodz... 4x4 daje to ze w trudniejszych warunkach w ktorych osobowka by sie utopila ,,, 4x4 da rade (teoretycznie) praktycznie to zalezy od owych warunkow:)
z wlasnego doswiadczenia powiem ci ze dla mnie nie ma porownania z osobowka...
vitarka troche mala. pajero da rade. pozatym zawsze mozesz zlozyc siedzenia i przywiezc wiecej cementu;)
pozdr
GEG AUTO-GAZ
co do Vitary, to w temacie dodam jeszcze (ale to już na czarnym odczucia
), że przyczepka o masie 1000kg z hamulcem najazdowym jest "nieodczuwalna" (oczywiście jak wyważona), czyli nie nosi na boki na zakrętach, z hamowaniem nie ma najmniejszego problemu, przyspieszenie też całkiem ok (silnik 1.6 16V benzyna). Natomiast przyczepa bez najazdowego hamulca, to powyżej 1500 kg trzeba już zacząć mocno uważać (szczególnie hamowanie, bo jak wyważona, to nie wozi na boki), a pod naprawdę ostre wzniesienia piłować silnik, żeby się do jakiejś sensownej prędkości rozpędzić.
Generalnie jeśli chcesz kupić 4x4 ze szczególnym uwzględnieniem targania przyczep w terenie, to zakupiłbym coś cięższego z dieslem, koniecznie z reduktorem i blokadą międzyosiową (czyli z brakiem dyfra, czy jak tam zwał). Diesel ma dużo fajniejszą charakterystykę przy niskich obrotach
więc do manewrowania i szarpania się z przyczepką w różnych warunkach zdaje się być lepszy 

Generalnie jeśli chcesz kupić 4x4 ze szczególnym uwzględnieniem targania przyczep w terenie, to zakupiłbym coś cięższego z dieslem, koniecznie z reduktorem i blokadą międzyosiową (czyli z brakiem dyfra, czy jak tam zwał). Diesel ma dużo fajniejszą charakterystykę przy niskich obrotach

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
takk gadacie o tych cięzkich dieslach 4x4 jakbyście mu chcieli disco polecić
w sumie, czemu nie?
na haku 3500, do bagaznika 900

w sumie, czemu nie?
na haku 3500, do bagaznika 900

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

E tam - kupi patrola i przyczepę rozerwie 

N2O pisze:E tam - kupi patrola iprzyczepę rozerwie

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
owszem to jest system wtrysku opracowany przez VW, nie mniej jednak już dawno się przyjęło że jest skrót od turbo diesel interccoler.cordoba_2004 pisze:TDI to chyba tylko Touareg
Według mnie do ciągania ciężkiej przyczepy lepszy jest diesel niż małej i średniej pojemności benzynowe motory ze wględu na to moc i moment obrotowy uzyskują przy bardzo wysokich obrotach silnika.
Pomijając sprawy ślinika to Pajero II będzie o tyle lepsze, że ma stały napęd na 4 koła i a DMC przyczepy to 2.800 kg dla modelu krótkiego ( tak ja mam w dowodzie ) i chyba 3.150 dla modelu długiego.
Trzeba pamiętać że DMC auta plus DMC przyczepy nie może przekroczyć 3.5 tony jak się podstawowe prawo jazdy kategorii B
Idealne Pajero to 2.8 turbo diesel intercooler z automatyczną skrzynią biegów
lub
Grand Cherokee V8

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
I to miałem na myśli. Głównie istotne jest, żeby ciągnął od niskich obrotów, oszczędzasz sprzęgło, łatwiej manewrować.Eskapada pisze:już dawno się przyjęło że jest skrót od turbo diesel interccoler.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- wojtek_kom
-
2.7TDI w T/TII jest stworzony do ciągnięcia przyczep, standardowy hak ma tylko jednak 3T.
Nissan-y
te silniki montują w przyczepachwojtek_kom pisze:2.7TDI w T/TII jest stworzony do ciągnięcia przyczep, standardowy hak ma tylko jednak 3T.

każde auto o odpowiedniej masie z dieslem będzie się dobrze spisywał z przyczepą , ważne jest tylko to aby hak miał się czego trzymać

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- wojtek_kom
-
Adas pisze: te silniki montują w przyczepachnie spotkałem się z tym
![]()

2.7 mają fajny dół ... i 1,5 tony się nie czuje.
Nissan-y
a rozważałeś jakieś większe auto zamiast ciągać przyczepę,
Honker ma dużą przestrzeń, którą możesz myć z węża
trzeba tylko wyrzucić ławki z tyłu.
koszt zakupu i ewentualne naprawy nie są wysokie,
pozdro
pozdro
PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
Rzecz w tym, że on już ma przyczepę...Marc. pisze:a rozważałeś jakieś większe auto zamiast ciągać przyczepę,
pozdro
A Honker musiałby być pickup, żeby to miało sens, zabudowanego ciężko się ładuje (drewno kiedyś woziłem).
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- cordoba_2004
-
e no honkera nie rozważałem. bo znowu codziennie nie jeżdżę z przyczepą chcę mieć wygodne przytulne, ciepłe w miarę czyste auto, a do tego dopinać przyczepkę,
dlatego pajero II, vitara, ewentualnie tak jak koledzy radzą tyran II ale ten znowu ma wir w baku
dlatego pajero II, vitara, ewentualnie tak jak koledzy radzą tyran II ale ten znowu ma wir w baku
- apede
-
- Kontaktowanie:
Kazda terenowka ma wir w baku... nawet Samurai jak na swoja mase i pojemnosc.
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- wojtek_kom
-
Jaki wircordoba_2004 pisze: tyran II ale ten znowu ma wir w baku

Standardowy 9-12 litrów po mieście... do 14 litrów wersja rozwojowa, 33''-35'' + bagażnik dachowy.
Nissan-y
uuu ale dużo , mój pali 6 litrów na 50kmwojtek_kom pisze:Jaki wircordoba_2004 pisze: tyran II ale ten znowu ma wir w baku![]()
Standardowy 9-12 litrów po mieście... do 14 litrów wersja rozwojowa, 33''-35'' + bagażnik dachowy.

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- cordoba_2004
-
jakoś tak w te 9 12 średnio wierze , znaczy może wierze by idealnym aucie
że cowojtek_kom pisze:Jaki wircordoba_2004 pisze: tyran II ale ten znowu ma wir w baku![]()

takie opony w terrano II

Jimny