Blokada Dyferencjału
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Blokada Dyferencjału
Witam serdecznie!
Chciałbym sie rozeznać, gdyz dopiero co kupilem samochód Land Rover Discovery, co to jest blokada dyferencjału kiedy ja właczac itd. Dziekuje za odpowiedzi!
Chciałbym sie rozeznać, gdyz dopiero co kupilem samochód Land Rover Discovery, co to jest blokada dyferencjału kiedy ja właczac itd. Dziekuje za odpowiedzi!
Re: Blokada Dyferencjału
http://www.archive.org/details/Aroundth1937
film dotyczy zasady działania mechanizmu róznicowego - jak to zrozumiesz to zrozumiesz także kiedy go włączać - nie zniechęcaj się nudnym początkiem.
Ten film to abecadło.
Szukaj dużo w tematach archiwalnych tego forum
film dotyczy zasady działania mechanizmu róznicowego - jak to zrozumiesz to zrozumiesz także kiedy go włączać - nie zniechęcaj się nudnym początkiem.
Ten film to abecadło.
Szukaj dużo w tematach archiwalnych tego forum
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
i tu poczytaj
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=64130
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 39&start=0
dotyczą innych aut niż Twoje ale dotyczą terenu i aut 4x4
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=64130
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 39&start=0
dotyczą innych aut niż Twoje ale dotyczą terenu i aut 4x4
Dodam, dla łatwiejszego zrozumienie innych wątków, że blokada centralnego dyferencjału w disco ma takie same efekty (pozytywne i negatywne) jak dołączenie na sztywno przodu w dołączanym 4x4. Czyli uwagi odnośnie użycia 4x4 w autach typu samuraj, patrol, wrangler... odnoszą się do zablokowania dyfra w LR Discovery.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
-
- jestem tu nowy...
dzieki wielkie juz kumam o co chodzi:) bardzo fajny film, przystepny dla kazdego:) jeszcze mam jedno pytanie gdzie powinno sie właczac podgrzewanie siedzen w discovery?? tzn gdzies znajduje sie do tego przycisk czy automatycznie jak grzeje to sie załaczaja. Dzieki jeszcze raz za wyczerpujace odpowiedzi!!!!
koło ręcznego, między włącznikami szyb
ze wzgledu na wrodzona skromnośc Dżeka ja podam link:
http://www.landklinika.pl/index.php?opt ... Itemid=117
http://www.landklinika.pl/index.php?opt ... Itemid=117
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

-
- jestem tu nowy...
Mam Jeszcze pytanie! Wydaje mi sie ze pomimo wyłaczenia nawiewu ciepłego powietrza w dyskotece z 95r. dalej ciepłe powietrze leci, tzn widac roznice pomiedzy tym gdy dam nawiew na 4 i potem na 1 ale nie czuje roznicy pomiedzy 1 a 0 czyli wyłaczeniem calkowitym nawiewu cieplego powietrza. 

Weź se karwa instrukcję obsługi do ręki lub na ekran i przeczytaj od deski do deski ze zrozumieniem.

Norma.Adam Mikołajewski pisze: Wydaje mi sie ze pomimo wyłaczenia nawiewu ciepłego powietrza w dyskotece z 95r. dalej ciepłe powietrze leci, tzn [...] nie czuje roznicy pomiedzy 1 a 0 czyli wyłaczeniem calkowitym nawiewu cieplego powietrza.
Sytuacja: pokrętła maks. na czerwonym, kratki otwarte, nawiew na gębę
Pojazd w ruchu: ciepłe powietrze czujesz na 0, róznica miedzy 0 i 1 niemal niezauwazalna
Pojazd w bezruchu: nawiewu na 0 brak, na 1 czujesz.
Chyba nie trzeba dalej wyjasniać dlaczego?
Dostał wczoraj linka do wszelakich mozliwych instrukcji. Co sie dalej działo nie wiem, bo watek wyczyszczony, takze z tego linka.N2O pisze:Weź se karwa instrukcję obsługi do ręki lub na ekran i przeczytaj od deski do deski ze zrozumieniem.
EDIT: link do instrukcji wrócił
Ostatnio zmieniony ndz mar 14, 2010 3:26 am przez Dżek, łącznie zmieniany 1 raz.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
i kumu to, panie, przeszkadzałoDżek pisze: Co sie dalej działo nie wiem, bo watek wyczyszczony, takze z tego linka.

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

nowy fachowiecMroczny pisze:koło ręcznego, między włącznikami szyb

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
-
- jestem tu nowy...
Witam! Mam problem tego typu iz przy predkosciach mniej wiecej 80/90km trzesie mi sie kierownica?? czy do wymiany sa drazki kierownicze czy moze byc cos innego i czy da sie to sprawdzic na podnosniku?
-
- jestem tu nowy...
tzn czy moze to byc koncówki drazka kierowniczego... nie chce zeby mechanik mnie oszwabił;)
- Damian
-
- Kontaktowanie:
może być:
- krzywa felga
- dupna opona
- niewyważone koła
- wyrąbane krzyżaki i / lub wały (ale to całym autem telepie a nie tylko kieryką)
to takie najczęstsze, bo shimming to czasem szukanie igły w stogu siana
z tą wiedzą, którą na razie masz, to jak mechanik menda to na pewno Cię oszwabi
nie raz i nie dwa

i jeśli mechanik nie robił nigdy 4x4, a tym bardziej land roverów, to zabieraj to auto od niego zanim zacznie babrać
- krzywa felga
- dupna opona
- niewyważone koła
- wyrąbane krzyżaki i / lub wały (ale to całym autem telepie a nie tylko kieryką)
to takie najczęstsze, bo shimming to czasem szukanie igły w stogu siana
z tą wiedzą, którą na razie masz, to jak mechanik menda to na pewno Cię oszwabi
nie raz i nie dwa

i jeśli mechanik nie robił nigdy 4x4, a tym bardziej land roverów, to zabieraj to auto od niego zanim zacznie babrać
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Trzęsie się ze strachu, że tak szybko jedziesz..Adam Mikołajewski pisze:wiecej 80/90km trzesie mi sie kierownica??

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
-
- jestem tu nowy...
wydaje mi sie jak by felga była krzywa albo zle wywazona to by sie cały czas trzepotała kiera a jak ujmuje gazu tzn puszczam gaz to przestaje. Tylko przy dodawaniu gazu kierownica sie trzesie tak przy 80km.
opowiedz..Adam Mikołajewski pisze:Tylko przy dodawaniu gazu kierownica sie trzesie tak przy 80km.
jaką myśl zawarłeś w tym zdaniu
- Damian
-
- Kontaktowanie:
wały napędoweAdam Mikołajewski pisze:wydaje mi sie jak by felga była krzywa albo zle wywazona to by sie cały czas trzepotała kiera a jak ujmuje gazu tzn puszczam gaz to przestaje. Tylko przy dodawaniu gazu kierownica sie trzesie tak przy 80km.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Lub tuleje w zawieszeniu - jak jest gdzieś luz to dodanie gazu powoduje przekręcenie mostu i w efekcie wibracje od wału.

@Mroczny no niby fajny podobno gość z Ciebie a wychlastałeś posty z zawartością pionująco-wychowawczą dla nowego narybku na forum, mogły jeszcze troche powisiećDżek pisze: ......bo watek wyczyszczony.....

dobra - ten też wymieć - nie mogłem zmilczeć

- goralski
-
- Kontaktowanie:
taki efekt miałem w parchu k260 przy 60 jak wszedł w wibracje to 2 pasów brakowało 
po całkowitym przeglądzie zawiechy okazało się że to opona krzywa (chyba AT jakiś)

po całkowitym przeglądzie zawiechy okazało się że to opona krzywa (chyba AT jakiś)
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
od wewnętrznej strony felgi masz chomikaAdam Mikołajewski pisze:wydaje mi sie jak by felga była krzywa albo zle wywazona to by sie cały czas trzepotała kiera a jak ujmuje gazu tzn puszczam gaz to przestaje. Tylko przy dodawaniu gazu kierownica sie trzesie tak przy 80km.
on nadanża do tych 80km/h, potem łapie się wżerów i napitala plerami
to elementarne

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
jpi pisze: od wewnętrznej strony felgi masz chomika
to elementarne

Disco nie cieknie - Disco znaczy teren 
Do zabawy D1 300 +2" i troche żelastwa

Do zabawy D1 300 +2" i troche żelastwa
- adas bombowiec
uuu, a co zrobić żeby nadanżał?jpi pisze: od wewnętrznej strony felgi masz chomika
to elementarne