Beletrystyka

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Krees

Beletrystyka

Post autor: Krees » sob gru 10, 2011 11:54 pm

Wiadomo, że w większości jest to kwestia gustu, ale może też o to chodzi? I o to, żeby się nie zamykać w jednej ramce, a jeśli jest coś ciekawego, to po to sięgnąć.

Ja ostatnimi czasy gustuję w fantasy i książkach, których akcja dzieje się w epoce rycerstwa, szlachty. Nie trawię science fiction.
Oprócz Sapkowskiego, którego się wymienia często na pierwszym i jedynym miejscu tego typu literatury, mamy jeszcze paru autorów wartych uwagi.
Z dużych, rozbudowanych historii - "Achaja" Ziemiańskiego - zaczyna się powoli, potem się rozkręca i pochłania.
Ostatnio dostał mi się w ręce cykl o Kacprze Ryxie autorstwa Mariusza Wollnego - Kraków z czasów Zygmuntów i króla Walezego, oddany z dużą dbałością o szczegóły. Fajnie się czyta.
Komudy książki wszelakie też polecam. Krwiste są, ale ciekawe.

Osobnym światem, który ciężko nawet opisać, jest świat Jakuba Wędrowycza :)21

No i dwa opowiadania Kinga. Czytałem jego kilka książek, ale poza tymi dwoma, szału nie było. Ale "Skazani na Shawshank" i "Mgła" mnie rozjechały, skleiły do kupy i rozjechały jeszcze raz :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Albert_N

Re: Beletrystyka

Post autor: Albert_N » sob gru 10, 2011 11:58 pm

opowiadania Kinga sa zasadniczo mistrzowskie. Te dwa, ktore wymieniles, to tzw. maksi opowiadania - za krotkie na ksiazke, a za dlugie na klasyczne opowiadania do zbiorku. Polecam wlasnie zbiory opowiadan - szczegolnie na ponure zimowe wieczory. Szkieletowa zaloga, marzenia i koszmary, wszystko jest wzgledne - wiecej tu psychologii i obserwacji spoleczniej niz horroru, choc sa i klasyczne opowiadania w stylu gore ;)
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz gru 11, 2011 12:06 am

Albert_N pisze:Polecam wlasnie zbiory opowiadan - szczegolnie na ponure zimowe wieczory. Szkieletowa zaloga, marzenia i koszmary, wszystko jest wzgledne - wiecej tu psychologii i obserwacji spoleczniej niz horroru, choc sa i klasyczne opowiadania w stylu gore ;)
Czytałem. Swego czasu przerobiłem chyba z 80% jego książek, które były w bibliotece. I poza dwoma wymienionymi reszta nie wzbudziła mojego zachwytu, choć właśnie za takim horrorem, co to tylko krew się leje a głowy toczą, nie przepadam. :)

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz gru 11, 2011 12:14 am

ee tam. To kup Dallas nowe, tam nie ma horroru wcale. Zreszta u Kinga wcale az tak duzo nie ma krwi i flakow, porownaj z plyciuchnym Mastertonem ;) czytalem wszystkie ksiazki Kinga ktore ukazaly sie w PL oprocz czesci cyklu ziem jalowych. Kilka bylo do dupy, ale wiekszosc wg mnie zajebista :)2
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz gru 11, 2011 7:54 am

jestem tego samego zdania

i najlepsze, ze chłop wrócił do formy - kopuła i dallas 63 - rewelka. Szczególnie kopuła - studium przypadków wszelakich.

A z form krótkich - niezmiennie tomik nocna zmiana.

Poza kingiem - rewelacyjny cień wiatru zafona i absolutne rozczarowanie następnymi. Ze względów religijnych lubię wracać do dana browna - ale czytać jedną to czytać wszystkie.

Awatar użytkownika
pavvel
Kontaktowanie:

Post autor: pavvel » ndz gru 11, 2011 10:55 am

Kinga nie trawie Sapkowskiego i Pilipiuka tak samo jakis dziwny jestem

za to Piekara mi spasowal idealnie

ostatnio Blaka Charltona Czaropis sie broni jednak drugi tom zapowiadany na styczen 2011 jeszcze w powijakach

kupuje sporo ksiazek glownie wydawnictw fabryki slow i runa czasem pruszynski

polskie fantasy i sci-fi sie odradza co cieszy
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę

Awatar użytkownika
kszesz

Post autor: kszesz » ndz gru 11, 2011 12:46 pm

Ja polecam Siergieja Łukjanienke "Nocny Patrol", "Patrol zmroku" itd. Na początku trochę trudno to się czyta bo trzeba złapać " klimat" ale jak już się przebrnie przez poczatek to dalej już nie można się oderwać. Dodatkowo jest jeszcze Władimir Wasiliew "Oblicze czarnej Palmiry" który pisze o tym samym świecie.

Z Pilipiuka jesli nie podchodzi cykl o Jakubie Wędrowyczu to fajny jest zbiór opowiadań "2586 kroków" lub cykl 6 tomów "Oko Jelenia".
Doszło do tego, że dalej już nie może.
exEX

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz gru 11, 2011 1:42 pm

piekary to tylko przenajświętsza rzeczpospolita - powinna być lekturą obowiązkową

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz gru 11, 2011 11:09 pm

@pavvel a zauważyłeś, że np. Fabryka wydaje po 3 razy to samo? Na półce w empiku tłok, a potem się okazuje, że to kilka wydań tych samych książek... Wkurza to trochę, bo jak się kupuje po jednym tomie, to zaraz się okazuje, że nie można skompletować wszystkiego ładnie, bo się wygląd wydania zmienił.

A mi Przenajświętsza nie weszła. Nie to, że zła, że nie podoba mi się ideologia - bardzo mi się podoba. Ale karma nie ta, leży na półce i czeka na drugie podejście.

Niedawno przeczytałem bardzo fajną książkę "Wład Palownik. Prawdziwa historia Drakuli" Humphreys'a. W ciekawy sposób napisana i wciągająca :)2

Tak zupełnie z innej strony bardzo lubię literaturę marynistyczną. Zaczytywałem się kiedyś do nieprzytomności "Drogą na Horn" Baranowskiego. Fantastyczne też jest "Okrutne morze" Monsarrata - kawał dobrej literatury wojennej. No i Borhardt :)2

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » ndz gru 11, 2011 11:22 pm

na kiblowe posiadówki polecam Grahama Mastertona, chłonąłem jak gąbka za czasów szczyla
ogólnie horror

a teraz kuchenne opowiadania Anthony Bourdein'a

jak ktoś lubi kuchnie to wciąga na maxa

a na koniec top gearowców można poczytać

ps

Sapkowskiego Narrenturma muszę od nowa czytać bo po wydaniu ostatniego tomu zapomniałem o co chodziło w pierwszym :)21
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
pavvel
Kontaktowanie:

Post autor: pavvel » pn gru 12, 2011 8:44 am

Krees pisze:@pavvel a zauważyłeś, że np. Fabryka wydaje po 3 razy to samo? Na półce w empiku tłok, a potem się okazuje, że to kilka wydań tych samych książek... Wkurza to trochę, bo jak się kupuje po jednym tomie, to zaraz się okazuje, że nie można skompletować wszystkiego ładnie, bo się wygląd wydania zmienił.

zauwazylem i tez mnie wkurw zalapal
na plus ze ahaje wydali znowu bo dlugi czas szukalem jednego tomu i ni hu hu a teraz bez problemu kupisz calosc

Jakub Ćwiek fajnie Klamce napisal nawet mi siadlo
teraz kupilem sobie Gra o tron z ciekawosci czy jak zwykle ksiazka okaze sie lepsza od tv
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » ndz gru 18, 2011 1:57 pm

Osobiście czytam właściwie tylko fantastykę, głównie rodzimą. Biorę w zasadzie jak leci, głównie autorów Fabryki Słów.
Mam kilku autorów, którzy się sprawdzają.

W ramach klimatów podróżniczych polecam ostatnio wydaną "Samotność Anioła Zagłady" Roberta J. Szmidta. Kilkumiesięczna podróż przez USA, ale trochę inna niż opisane do tej pory...

Ten sam autor ma też kilka dobrych opowiadań na koncie - np. Ognie w ruinach, Ostatni zjazd przed Litwą.
Ognie w ruinach rozrosły się w powieść Apokalipsa wg Pana Jana. Dla mnie osobiście długa forma nieco słabsza.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » śr gru 21, 2011 9:38 pm

Nigdy Kinga nie mogłem przełknąć, ale Dallas chyba se kupie, ze względu na tematykę.

Najlepiej czytająca się sensacja to chyba Robin Cook.

A ostatnio z przyjemnością przeczytałem:
Lalkę i Pana Tadeusza ;)

PS.
żona pożycza zazwyczaj książki z wiejskiej biblioteki.
"Wiejska biblioteka" brzmi może niezbyt zachęcająco, ale sam byłem w szoku - skomputeryzowana, na bieżąco zaopatrywana w nowości - nie to, co pamiętam z czasów biblioteki szkolnej :)
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw gru 22, 2011 9:33 am

jak nie lubisz kinga - nie bierz się za dallas - historia jest nieistotnym tłem dla genialnych bajań autora. Kinga się czytuje nie dla fabuły ale języka, maniery i tego niepowtarzalnego klimatu

do tego chłop ma fajne poglądy i fajnie je przemyca. Zwolennicy tropienia Żydów, segregacji i fanatyzmu religijnego mogą się często irytować
:)21

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » czw gru 22, 2011 9:57 am

Niedawno czytałęm ciekawą książkę - Tysiąc drzewek pomarańczowych - Kathryn Harrison.
O historii wiejskiej dziewczynki w czasach inkwizycji.
Poruszająca...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Marc.

Post autor: Marc. » sob gru 24, 2011 2:22 pm

Tom Clancy - prawie wszystkie jego powieści
PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion

mobile 603 265 921

Awatar użytkownika
Koro
Kontaktowanie:

Post autor: Koro » wt sty 03, 2012 1:28 pm

witam.
ostatnio powtarzam sobie Dukaja: "Perfekcyjna niedoskonałość" hard SF. niesamowita wizja rozwoju cywilizacji. Nie jednej tylko wszystkich.
przy okazji kreacjonizm ale nie Boski tylko... hmmm... ewolucyjny???
Z Dukaja polecam jeszcze:
"Czarne Oceany" - przyszłość w której pojawia sie telepatia
"Inne Pieśni" - kontakt z obcymi w świecie Arystotelesowskim

Jest jeszcze "Lód" katastrofa Tunguska-to lądowanie obcych, a tu polska pod zaborem. Aha, żeby nie było zbyt łatwo- obcy maja wpływ na rzeczywistośc i postrzeganie świata, wiec dużo filozofii jest. a zaplecze to tzw steampunk... suuper. A no i Piłsudski to terrorysta :)
Lodu nie polecam bo to straszna cegła jest i czytałem na raty...

UWAGA! Dukaj ma ciężki język i lekkość w kreowaniu światów...

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt sty 03, 2012 1:39 pm

dostalem pod choinke Dallas Kinga, wczoraj skonczylem, jak mowil Mroku - zajebiaszcza obserwacja socjologiczna plus troche sf i jest pyszna powiesc. Mogl rozwinac w zakonczeniu scenariusz po zmianie, troche przerazajace bo dosc realistyczne. Ale wtedy ksiazka mialaby 1200 stron ;)
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » wt sty 03, 2012 2:29 pm

Z polskiego SF:
Marek S. Huberath
Jacek Dukaj
"stary" Wiśniewski Snerg
Tomasz Kołodziejczak
------
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt sty 03, 2012 2:41 pm

Albert_N pisze:dostalem pod choinke Dallas Kinga, wczoraj skonczylem, jak mowil Mroku - zajebiaszcza obserwacja socjologiczna plus troche sf i jest pyszna powiesc. Mogl rozwinac w zakonczeniu scenariusz po zmianie, troche przerazajace bo dosc realistyczne. Ale wtedy ksiazka mialaby 1200 stron ;)
kopułę zaatakuj - to jest dopiero czad :)2

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt sty 03, 2012 2:55 pm

miszczu... kopula byla przeczytana 3 dni po Polskiej premierze :)2 klasyczne studium malomiasteczkowe, jakby damnita, franca i paru innych w radomsku zamknac byloby podobnie :)21
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt sty 03, 2012 3:09 pm

:)20

dobre, dobre...
:)2

i wybacz, ze pomyślałem, ze przegapiłeś

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » wt sty 03, 2012 3:23 pm

Dworzec Perdido
Hyperion
Gateway Brama do gwiazd
Malazańska Księga Poległych

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt sty 03, 2012 3:32 pm

oprocz kilku z cylku Mrocznej Wiezy z Kinga przeczytalem wszystko co wyszlo w PL ;)
A w miedzyczasie Dzienniki Kolymskie Hugo Badera - dobre ludzkie historie, ale zakonczenie z dupy.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
brodafidela

Post autor: brodafidela » wt sty 03, 2012 3:54 pm

Albert_N pisze:A w miedzyczasie Dzienniki Kolymskie Hugo Badera - dobre ludzkie historie, ale zakonczenie z dupy.
Ooooo, czytałem "Białą gorączkę" i "W rajskiej dolinie wśród zielska" - bardzo mi sie podobało ...
Wato te "Dzienniki" kupić ?
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”