Z Dukaja dobre są na początek formy krótkie - faktycznie język momentami trudny stosuje. Właśnie zacząłem kompletować wszystko, co ów popełnił - i na początek polecam Extensę i Córkę Łupieżcy. Krótkie, ale powinny apetyt na jego światy rozbudzić.Koro pisze:witam.
ostatnio powtarzam sobie Dukaja: "Perfekcyjna niedoskonałość" hard SF. niesamowita wizja rozwoju cywilizacji. Nie jednej tylko wszystkich.
przy okazji kreacjonizm ale nie Boski tylko... hmmm... ewolucyjny???
Z Dukaja polecam jeszcze:
"Czarne Oceany" - przyszłość w której pojawia sie telepatia
"Inne Pieśni" - kontakt z obcymi w świecie Arystotelesowskim
Jest jeszcze "Lód" katastrofa Tunguska-to lądowanie obcych, a tu polska pod zaborem. Aha, żeby nie było zbyt łatwo- obcy maja wpływ na rzeczywistośc i postrzeganie świata, wiec dużo filozofii jest. a zaplecze to tzw steampunk... suuper. A no i Piłsudski to terrorysta
Lodu nie polecam bo to straszna cegła jest i czytałem na raty...
UWAGA! Dukaj ma ciężki język i lekkość w kreowaniu światów...
Beletrystyka
Moderator: Misiek Bielsko
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Re: Beletrystyka
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
mam Dukaja "Lód" jak dla mnie nie do przebrniecia jezyk jakim pisze
a z okazji swiat poczytalem Hermaszewskiego "ciezar niewazkosci" fajnie sie czyta
oraz "czlowiek w bialym kombinezonie" Stiga jeszcze lepiej sie czyta
a z okazji swiat poczytalem Hermaszewskiego "ciezar niewazkosci" fajnie sie czyta
oraz "czlowiek w bialym kombinezonie" Stiga jeszcze lepiej sie czyta
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Toż mówię żeby od krótszych form zacząć.
Dukaj potrafi zmieniać styl i język zależnie od treści, jakie chce przekazać, warsztatowo jest niesamowity. Ale poniżej pewnego poziomu nie schodzi... Przykładem takiej właśnie książki, gdzie sposób pisania jest podporządkowany treści jest właśnie "Lód".
Dukaj potrafi zmieniać styl i język zależnie od treści, jakie chce przekazać, warsztatowo jest niesamowity. Ale poniżej pewnego poziomu nie schodzi... Przykładem takiej właśnie książki, gdzie sposób pisania jest podporządkowany treści jest właśnie "Lód".
Beware The Rage Of A Berserker
wiesz co Broda, chyba warto. Troche chlop zamula, ale klimat jest i sporo fajnych historii.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
to poczytajcie "inne piesni"... albo "Perfekcyjna Niedoskonałośc"Bratproroka pisze:Toż mówię żeby od krótszych form zacząć.

Dukaj niesamowicie dostosowuje jezyk do rzeczywistości którą kreuje
w lodzie kładła mnie dłużyzna.
Extensa

z krótkich form: Serce Mroku, Ruch Generała,Irrehaare - każda inna każda niesamowita
mozna przeczytac tu:
http://dukaj.pl/czytelnia/beletrystyka
P.S. "serce mroku" to taka wersja SF Jądra Ciemności lub Czasu Apokalipsy...
P.P.S. ostatnio Dukaj powalił mnie tekstem "Oko Potwora" jak ktos lubi wczesnego Lema ( Pirx itd) no to klimat i język jak z Dzienników Gwiazdowych...
mnie Bader dziennikami wciągnął doszczętniebrodafidela pisze: Ooooo, czytałem "Białą gorączkę" i "W rajskiej dolinie wśród zielska" - bardzo mi sie podobało ...
Wato te "Dzienniki" kupić ?
prezent gwiazdkowy, po świętach nie zostało nic do czytania
polecam

po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
- brodafidela
-
Ja go czytać bardzo lubię ... choć chodziły słuchy, że on tak nie do końca wszędzie te etanolo-metanole z ruskimi łoił.Albert_N pisze:wiesz co Broda, chyba warto. Troche chlop zamula, ale klimat jest i sporo fajnych historii.
Mnie to wali i dla mnie wszystko co wczesneij czytałem Badera to bomba - a wyprawa UAZ'em na syberię - malina !

Z tego typu polecam szczerze: M. Szczygieł "Gottland" i "Zrób sobie raj" - absolutnie fantastyczne ...
Lekkie pióro "w klimacie".
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
w temacie beletrystyki podróżniczej:
"Pojedynek z Syberią"

"Pojedynek z Syberią"

wez tu z fantasy nam nie wyjezdzaj tutaj 
wlasnie czytam "sekretne zyce motyli" tez o wyprawach mitomanskich i wspinaczkowych zdjeciach z przekrecanego ujecia aby groza byla

wlasnie czytam "sekretne zyce motyli" tez o wyprawach mitomanskich i wspinaczkowych zdjeciach z przekrecanego ujecia aby groza byla

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
- brodafidela
-
Kupiłem, przeczytałem w 1,5 dnia - wg mnie zajebista książka, dokładnie takiej sie spodziewałem po jego poprzednich dokonaniach.Albert_N pisze:wiesz co Broda, chyba warto. Troche chlop zamula, ale klimat jest i sporo fajnych historii.
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/rosyjsk ... omosc.html
wywiad z Hugo-Baderem
wywiad z Hugo-Baderem
-
-
zachęcony Waszymi wypowiedziami na temat King-a przeczytałem pierwszą dostępną z domowej biblioteczki pozycję "Lśnienie" , wcześniej nie miałem doświadczeń z tym autorem
fajna książka ale pozostało mi poczucie niedosytu polegające może na tym iz nie przepadam za grozą, duchami a styl pisarza - nie powalił mnie na kolana
ale są przecież lepsze i gorsze pozycje w dorobku autorów
i takie pytanko : czy warto (biorąc pod uwagę moje uwagi co do "Lśnienia") zainwestować czas w TAK wychwalane przez Was:
Dallas i Kopułę ?
fajna książka ale pozostało mi poczucie niedosytu polegające może na tym iz nie przepadam za grozą, duchami a styl pisarza - nie powalił mnie na kolana
ale są przecież lepsze i gorsze pozycje w dorobku autorów
i takie pytanko : czy warto (biorąc pod uwagę moje uwagi co do "Lśnienia") zainwestować czas w TAK wychwalane przez Was:
Dallas i Kopułę ?
a ja jadę, jadę i często dojadę
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
tak
warto
ale king jest mistrzem form krótkich - rzuć okiem na opowiadania. Szczególnie polecam tomik "nocna zmiana"
a potem wszystkie inne
nie tykaj tylko jego fantastyki. Ja nie czuję tego zupełnie. Lśnienie też mi się średnio podobało.
warto
ale king jest mistrzem form krótkich - rzuć okiem na opowiadania. Szczególnie polecam tomik "nocna zmiana"
a potem wszystkie inne
nie tykaj tylko jego fantastyki. Ja nie czuję tego zupełnie. Lśnienie też mi się średnio podobało.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Opowiadania są super, Lśnienie akurat mi bardzo przypadło do gustu- mistrzostwo zbudowany nastrój
Czytałeś Christine?

Czytałeś Christine?
mnie pytasz?
tak czytałem - każdą książkę kilka razy. Opowiadania po kilkadziesiąt. Mam wszystko, niektóre nawet zdublowane..
takie zboczenie małe

tak czytałem - każdą książkę kilka razy. Opowiadania po kilkadziesiąt. Mam wszystko, niektóre nawet zdublowane..
takie zboczenie małe

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Nie- @Roberta. Mógłby od tego zacząć przygodę z Kingiem. Lekkie takie.
-
-
Mroczny , pójdę twoim śladem : Nocna zmiana 

RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
-
-
nie czytałemjarekstryszawa pisze:Opowiadania są super, Lśnienie akurat mi bardzo przypadło do gustu- mistrzostwo zbudowany nastrój![]()
Czytałeś Christine?
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
To na początek w sam raz.
-
-
jest już w rączkach mych "Nocna zmiana"
zobaczymy i dzięki
zobaczymy i dzięki

RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Zacznij lekturę od opowiadania "Ciężarówki".
-
-
Tak fajna i krótka forma : Ciężarówki"
i fajna była - Przedmowa - John D. Macdonald
i fajne słowa autora w tzw. - Słowa autora
ale już pierwsze opowiadanie :"Dola Jeruzalem" to rzecz nie dla mnie
odpadam więc z klubu miłośników Stephena Kinga , bo to nie dla mnie
ten sam styl (on jest bardzo dobry i co najmniej mi nie przeszkadza) ale sama treść jak w wcześniejszej powieści (Lśnienie) - a mojej pierwszej Kinga - więc te same zmory, domy nawiedzone
koniec , nie moja bajka szukam innych
i fajna była - Przedmowa - John D. Macdonald
i fajne słowa autora w tzw. - Słowa autora
ale już pierwsze opowiadanie :"Dola Jeruzalem" to rzecz nie dla mnie
odpadam więc z klubu miłośników Stephena Kinga , bo to nie dla mnie
ten sam styl (on jest bardzo dobry i co najmniej mi nie przeszkadza) ale sama treść jak w wcześniejszej powieści (Lśnienie) - a mojej pierwszej Kinga - więc te same zmory, domy nawiedzone
koniec , nie moja bajka szukam innych

Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2012 10:16 pm przez Robert K160, łącznie zmieniany 1 raz.
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
Zafona próbowałeś? cień wiatru
-
-
Z Kingiem - koniec
a
Zafona nie znam , to też jakieś straszydła?
a
Zafona nie znam , to też jakieś straszydła?
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160