O katalogach
Moderator: Misiek Bielsko
O katalogach
Od dobrych paru lat nie pojawiają się w kioskach tak popularne w latach 90. katalogi samochodów terenowych świata.
Wie ktoś może czy szykuje się coś w tym temacie i dlaczego jest taki przestój?
Z którego roku jest ostatni tego typu katalog?
Wie ktoś może czy szykuje się coś w tym temacie i dlaczego jest taki przestój?
Z którego roku jest ostatni tego typu katalog?
Re: O katalogach
bo nie ma takiej potrzeby?
katalogi to tak samo komercyjne przedsięwzięcie jak album koni arabskich - pewnie ktoś tam policzył, ze nie ma sensu - w dobie internetu to tylko ozdobnik wątpliwy półki by był
katalogi to tak samo komercyjne przedsięwzięcie jak album koni arabskich - pewnie ktoś tam policzył, ze nie ma sensu - w dobie internetu to tylko ozdobnik wątpliwy półki by był
Mroczny,
a jednak mi się wydaje że takie kompendium jest znacznie poręczniejsze od sieci. Przynajmniej dla mnie.
a jednak mi się wydaje że takie kompendium jest znacznie poręczniejsze od sieci. Przynajmniej dla mnie.
- cordoba_2004
-
Ale Panowie aut terenowych nie ma wymarły nikt tego nie robi to tak jak by robić album jelcza
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
@Kutry - nie ma co się dziwić .... dzieci internetu
a Mroku jest tego najlepszym przykładem
a Mroku jest tego najlepszym przykładem

-
-
katalogi pomagają wielu , nie wszyscy mają dostęp do netu i nie wszystkie dane są w necie właściwie poukładane, słowem wielu są one potrzebne
opłacalność takich publikacji - to już inna sprawa
opłacalność takich publikacji - to już inna sprawa
a ja jadę, jadę i często dojadę
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
RR P38
LR D Evo
Nissan K 160
ale w tych katalogach jedyne informacje to jakieś podstawy nieistotne
Poza tym... ich istnienie wyregulował rynek... nie ma ssania, nie ma produktu... ot co...
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Inną sprawą jest średnia rzetelność publikacji oraz niezwykła płycizna. Ciężko się z katalogu dowiedzieć czegoś sensownego, chyba, że jest się totalnym laikiem.
Jedyna publikacja tego typu, której się nie pozbyłem (a trochę tego swego czasu nawet miałem) to Wielka Encyklopedia Samochodów, z uwagi na to, że prezentuje notki i poszczególnych markach i ich historii, niektóre nie przetrwały próby czasu, a ciężko coś wygooglać nie mając hasła podstawowego.
Jedyna publikacja tego typu, której się nie pozbyłem (a trochę tego swego czasu nawet miałem) to Wielka Encyklopedia Samochodów, z uwagi na to, że prezentuje notki i poszczególnych markach i ich historii, niektóre nie przetrwały próby czasu, a ciężko coś wygooglać nie mając hasła podstawowego.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Dużo macie racji z tą płycizną itp., ale ja mimo wszystko chętnie wracam do katalogów Samochody terenowe świata 1993 i 1994 wydawnictwa Prego. Patrząc się z perspektywy dnia dzisiejszego ich drobne niedoskonałości nawet mają jakiś klimat... Poza tym dane z sieci są często jeszcze płytsze, a na pewno więcej czasu schodzi na ich odnalezienie.
A to że nie ma już prawdziwych aut terenowych - kilkanaście znalazłoby się. To mógłby być jeszcze jeden plus takiej publikacji w stosunku do sieci. Mogłaby przedstawiać pojazdy, o których trudno jest się w sieci dowiedzieć (bariera językowa, nie wszyscy mają wersję EN).
A to że nie ma już prawdziwych aut terenowych - kilkanaście znalazłoby się. To mógłby być jeszcze jeden plus takiej publikacji w stosunku do sieci. Mogłaby przedstawiać pojazdy, o których trudno jest się w sieci dowiedzieć (bariera językowa, nie wszyscy mają wersję EN).
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Album, a raczej książka z historii produkcji Jelcza jest i to nawet w dwóch częściach.cordoba_2004 pisze:Ale Panowie aut terenowych nie ma wymarły nikt tego nie robi to tak jak by robić album jelcza
Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
taki ten katalog o 4x4 bylby pewnie podobnie merytoryczny jak wszelkie katalogi motocykli na dany rocznik 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
-
-
dwie pozycje ostatnio przeglądane:
Wielka księga 2012 testy aut wydana przez auto moto sport
i
125 lat samochodu wydana przez Auto Świat