wybor wyciagarki
Moderator: Misiek Bielsko
wybor wyciagarki
Po ostatnim wciaganiu mojego Blazera na lawete za pomoca tirfora postanowilem doinwestowac lawete. Chce kupic tania wyciagarke i zamontowac ja na platformie. Wybor jest (jak sadze) pomiedzy Tmax, Kangaroo i Dakarwinch.
Czy ktoras z nich jest ewidentnie gorsza / lepsza niz inne ?
Zastosowanie w sposob oczywiscty nie ekstremalne i spokojne. Nie musi byc szybka - powinna sie tylko w miare nie psuc.
Co wybrac ?
domator
chevy m1009
Czy ktoras z nich jest ewidentnie gorsza / lepsza niz inne ?
Zastosowanie w sposob oczywiscty nie ekstremalne i spokojne. Nie musi byc szybka - powinna sie tylko w miare nie psuc.
Co wybrac ?
domator
chevy m1009
Re: wybor wyciagarki
domator pisze: Wybor jest (jak sadze) pomiedzy Tmax, Kangaroo i Dakarwinch.
BĄKU pisze:Kup z przekładnią ślimakową (bardziej trwałe) o największym uciągu i najniższej cenie , wszystkie wymienione marki sa porównywalne.
Re: wybor wyciagarki
Co tak trzeszczy gały na tą przekładnie ślimakową, z reguły producenci proponują wyciągarki z 2 rodzajami przekładni i 2 rodzajami napięcia prądu.CzarnySJ pisze:domator pisze: Wybor jest (jak sadze) pomiedzy Tmax, Kangaroo i Dakarwinch.BĄKU pisze:Kup z przekładnią ślimakową (bardziej trwałe) o największym uciągu i najniższej cenie , wszystkie wymienione marki sa porównywalne.
TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.
Zanim coś porównacie. Rozłóżcie wszystkie trzy wyciągarki i zobaczcie producentów poszczególnych części (bicia na przekaźnikach, odlewy i napisy na elementach wewnętrznych i plastikowych itp). Może wtedy zniknie stwierdzenie tą bym nie zawracał sobie głowy bo ta inna jest lepsza.
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
Generalnie gadanie o niczym. Jeden miał farta, a drugi pecha lub na odwrót. Ta trzecia o której wspomnałeś to faktycznie badziewie i pochodzi z ......
Prwada jest taka: Należy pobrać wszystkie wyciągarki dostępne na rynku- wszystkie jak leci (dobierająć oczywiście tak aby podobne były parametrami - przynajmniej uciągu). I zrobić następujący test:
- ten sam samochód
- ten sam teren
- te same warunki atmosferyczne
- ten sam czas testowania
- ten sam wariat po drugiej stronie pilota
- ten sam mechanik zakładający
itd.
a nie gadanie to lepsze od drugiego. Zawsze będą porównywane skrajnie inne przypadki i miliony różnych składowych wpływających na awarię.
Potem należy pobrać procent zepsutych wyciągarek na np sto sprzedanych. Panowie to wszystko pierniczenie kotka za pomocą młotka. Każda wyciągarka ( I tu sie powtarzam jest zła i dobra). Ktoś powie, że WARN jest do dupy bo się spalił. Może i jest, ale jest go sprzedanych w Polsce kilka tysięcy nowych sztuk plus rynek wtórny. Zatem jest większe prawdopodobieństwo, że usłyszymy o tej firmie - że się popsuła Poczekajmy, aż pozostałe firmy osiągną ten pułap sprzedaży i porównajmy udział procentowy usterek. Z tego co się orientuję to Dakar i Timax został sprzedany w Polsce w liczbie kilkudziesięciu sztuk. Jak na razie raczej słyszałem dobre opinie o tych dwóch firmach - a może jednej. Jest jeszcze kilka wyciagarek z tego samego źródła. Warna mam i użytkuję -znam go na wylot. Pracuję obecnie nad czymś inny - coby mieć własne wyrobione zdanie.
Prwada jest taka: Należy pobrać wszystkie wyciągarki dostępne na rynku- wszystkie jak leci (dobierająć oczywiście tak aby podobne były parametrami - przynajmniej uciągu). I zrobić następujący test:
- ten sam samochód
- ten sam teren
itd.
a nie gadanie to lepsze od drugiego. Zawsze będą porównywane skrajnie inne przypadki i miliony różnych składowych wpływających na awarię.
Potem należy pobrać procent zepsutych wyciągarek na np sto sprzedanych. Panowie to wszystko pierniczenie kotka za pomocą młotka. Każda wyciągarka ( I tu sie powtarzam jest zła i dobra). Ktoś powie, że WARN jest do dupy bo się spalił. Może i jest, ale jest go sprzedanych w Polsce kilka tysięcy nowych sztuk plus rynek wtórny. Zatem jest większe prawdopodobieństwo, że usłyszymy o tej firmie - że się popsuła Poczekajmy, aż pozostałe firmy osiągną ten pułap sprzedaży i porównajmy udział procentowy usterek. Z tego co się orientuję to Dakar i Timax został sprzedany w Polsce w liczbie kilkudziesięciu sztuk. Jak na razie raczej słyszałem dobre opinie o tych dwóch firmach - a może jednej. Jest jeszcze kilka wyciagarek z tego samego źródła. Warna mam i użytkuję -znam go na wylot. Pracuję obecnie nad czymś inny - coby mieć własne wyrobione zdanie.
Kylon
Kylon pisze:Generalnie gadanie o niczym. Jeden miał farta, a drugi pecha lub na odwrót. Ta trzecia o której wspomnałeś to faktycznie badziewie i pochodzi z ......![]()
- ten sam samochód
- ten sam teren
itd.
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star