Wyciągarka do Y61.

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Rozwad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Wyciągarka do Y61.

Post autor: Rozwad » pt cze 26, 2009 11:25 pm

Witam,

Muszę kupić wyciągarkę do patrola y61 long i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych :) Po pierwsze, co kupić :P Winda jak i sam patrol ma służyć do niesienie pomocy innym, tzn ma pracować w pomocy drogowej do wyciągania innych z błotnych opresji, więc nie będzie żadnego ekstremalnego off roadu itp. W pajero miałem wyciągarkę t-max 8500 i powiem szczerze, że byłem z niej zadowolony, do naszej pracy była idealna, no może poza wolnym kołem które praktycznie nie działało... kilka razy uratowała mi tez tyłem podczas wypadu rekreacyjnego za miasto :) Tak więc nie celuję w warna ze względu na przeznaczenie wyciągarki, do topienia i poważniejszego off roadu służy mi grizzlak z warnem :) Pod uwagę biorę wyciągarkę more4x4 16800 chyba z tego co pamiętam( chciałbym jak największy uciąg z racji wagi patrola), ewentualnie dragon winch, z tego co czytam na forum quadowym to ludzie chwalą, przede wszystkim cenę no i wyśmienity serwis, jednak powiem szczerze ze te wyciągarki w ogóle nie wzbudzają mojego szacunku... może się mylę, jeżeli tak to proszę o sprostowanie :) no i rozkminiam jeszcze ciut droższe wyciągarki superwinch, ale 12000 i tu moje kolejne pytanie czy to wystarczy do y61 i czy zostanie dużo zapasu? Ogólnie co jeszcze polecacie z tańszych wyciągarek nie do extremu?

Kolejne pytanie to już raczej do posiadaczy y61, gdzie zamontować winde? wnioskuje ze w tej dziurze w zderzaku na dole, jest tam sporo miejsca, wydaje mi się że jest to fabryczne miejsce pod wyciągarkę ale niezauważyłem żadnych uchwytów, dziur itp? rozumiem, że trzeba dokupić płytę tak? Czy może macie jakieś inne miejsca do tego stworzone?

Pozdrawiam i czekam na informacje! :)

Awatar użytkownika
Eskapada

Re: Wyciągarka do Y61.

Post autor: Eskapada » sob cze 27, 2009 7:16 am

Ze względu na gabaryty wyciągarki MORE 4x4 PRO 16800 12V oraz Super Winch EP 16.5 nie zmieścisz seryjnym zderzaku. Będą musiały być zamontowane coś design tego co masz/miałeś w Pajero. Zaletą takiego montażu jest to że nie trzeba motać nowych dłuższych przewodów elektrycznych do zintegrowanych z wyciągarką puszek z przekaźnikami. Jedna i druga wyciągarka mieści się w łożu zderzak UP.

Po zamontowaniu tak dużej i ciężkiej wyciągarki jak dwie powyższe koniecznym będzie wymiana sprężyn na sprężyny wzmocnione plus 110 kg.

MORE 4x4 PRO 16800 12V pobiera max 450 amper a Super Winch EP 16.5 385 amper.

Po wyciągnięciu całej liny do auta oddalanego około 26/28 metrów:

MORE 4x4 PRO 16800 12V na pierwszym zwoju ciągnie z szybkością 1m /min Super Winch EP 16.5 0,6m /min.Obie wyciągarki mają identyczna maksymalną siłę uciągu 7.500 kg.

Na 4 ostatnim zwoju:

MORE 4x4 PRO 16800 12V ma uciąg 4.425kg Winch EP 16.5 ma uciąg 4.097kg

Czy warto do auto pomocy kupić Super Winch EP 16.5 którego cena jest dwukrotnie wyższa niż MORE 4x4 PRO a to już Twój dylemat :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob cze 27, 2009 8:37 am

No to mu wytłumaczyłeś jak znawca od ustawiania przetargów. Wyszło na to że more jest lepsze od superwincza. No to może tak - po co kupować more skoro na rynku są juz nowsze modele tej wyciągarki o wiele tańsze??

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob cze 27, 2009 11:07 am

Nawet się nad tym nie zastawiałem że gadam jak gość od przetargów :roll: Przedstawiłem suche fakty dotyczące drogiej, rynkowej propozycji i wyciągarki w umiarkowanych cenach. Moim zdaniem SW to rewelacyjne wyciągarki. Jakością wykonania górują nad tańszymi wyciągarkami dostępnymi na rynku. Oczywiście, że można kupić tańszą chińska wyciągarkę w klasie 7.500 kg niż MORE 4x4 na przykład Escpae 16.800 LBS ale kolokwialnie mówić ma dooopie chińską wojnę cenową i prześciganie się w ulepszaniu wyciągarek dodając nowe podwójne uszczelniacze i kreowaniu lepszych, gorszych, tańszych, droższych marek. Uważam że każda z tych 3 marek ma dobrych, sumiennych importerów dbających i stany magazynowe czy to sprzętu czy części zamiennych. Uważam, że każda z tych 3 marek ma swoich klientów i będzie mieć nowych bez względu czy ma podwójny czy potrójny uszczelniacz czy kosztuje 200 zł mniej lub 2.000 zł drożej

Cena to nie wszystko, klienci przy wyborze towaru kierują się rożnymi kryteriami prócz oczywistych jak marka, serwis opinia rynkowa to czasami zaskakującymi sprzedawców. Ja na przykład nie kupiłbym wyciągarki Dragon Winch bo nie podoba się nazwa, smocza wyciągarka kojarzy mi się tandetą aczkolwiek tak nie myślę. Escape ma fajną nazwę ale nie podoba mi logo ani rodzaj trzcionki. More4x4 ma ładne logo, ładne kolory :wink:

Uważam, że każdy towar ma swojego klienta czy to SW czy More czy Escape.
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob cze 27, 2009 11:25 am

Spoko, nie gorączkuj się. SW jest ok choć akurat z tym modelem niektórzy mieli niemałe problemy. Zastanawiam się tylko nad wielkością czy nie przesadzona. Chyba ża to mocno dopasiony long. Ja u siebie w hdj mam 16800 i fakt nic tego nie zatrzyma ale mimo założenia wzmiocnionych oldmanów i tak skończyło się na podkładkach pod springi bo ciężar jest znaczny. Co do smoka nawet nie chcę się wypowiadać bo jak widze "udźwig w pionie" i "wodoszczelna" to już mnie mdli.

Rozwad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Rozwad » sob cze 27, 2009 12:41 pm

U to lipa, a jaka maxymalnie zmieści się w oryginalny zderzak, i co ewentualnie trzeba dokupić? Co myślicie o t-maxie 12500? zmieści się w zderzak i obejdzie się bez zmiany sprężyn? Dodam że y61 kompletny stock więc waga nominalna.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz cze 28, 2009 9:19 am

Rozwad pisze:U to lipa, a jaka maxymalnie zmieści się w oryginalny zderzak, i co ewentualnie trzeba dokupić? Co myślicie o t-maxie 12500? zmieści się w zderzak i obejdzie się bez zmiany sprężyn? Dodam że y61 kompletny stock więc waga nominalna.
W zderzaku zmieści się każda wyciągraka w klasie do 12 tys LBS.
Jeśli masz sprężyny w dobrym stanie to można sobie darować wymianę sprężyn. Nie mniej jednak ze wzmocnionym po montażu wyciągarki auto nie będzie nurkować przy hamowaniu nie będzie tak paskudnie miękkie.

Miałem Tmaxa i sobie chwaliłem, uważam, że dobra chińska wyciągarka a pewnym,sprawdzonym od wielu lat importerem. W przeciwieństwie do wielu polskich marek Tmax to brend o zasięgu międzynarodowym. Tmax kupisz w Australii http://www.t-max.com.au/winches.html w USA i z tego powodu jego cena jest znacznie wyższa od lokalnych brendów. Czy warto, moim zdaniem tak ale przy cenie T-Max EWO-12500 12V rozważałbym zakup Super Winch EP 9.0 i gdybym miał dylemat jaką wyciągarkę kupić przy budżecie około 3 tys. byłby to SW EP9.0
GSM 501 44 66 33

Rozwad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Rozwad » ndz cze 28, 2009 11:37 am

Zmierzyłem dziurę na wincha w patrolu, na szerokość jest równo 60 cm, i np superwinch wejdzie prawie na styk, a more czy to 12 czy to 16500 wejdzie bez problemu z zapasem, tylko nie wiem jak z wysokością... no i nie był bym przekonany do tych 4 ton uciągu sw... w końcu sam patrol wazy prawie 2500 kg.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz cze 28, 2009 1:02 pm

wrzuć sobie 13000 bo gabaryty ma takie same jak 12000 albo dobrego SW. Najwyżej będziesz zblocza używał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”