star dwubebnowy

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

star dwubebnowy

Post autor: piotrek_uaz » pn gru 20, 2010 7:34 pm

Witam!
Chce sobie wytworzyc stara dwubebnowego. Raczej wiem jak to ma byc zrobione, natomiast pytanie do praktykow:
Czy ktos łączył (spawał) dwa wałki, czy raczej robicie nowy wałek ?

I pytanie do tych co odchudzali stara - na jaka srednice stoczyliście wałek od stara ?
Chodzi o auto sredniej wagi - 1500-1600 kilo.

Z gory dzieki za info

Piotrek
zmota sie mota :)
Długie pagiero osobówka :)

4x4rd

Re: star dwubebnowy

Post autor: 4x4rd » pn gru 20, 2010 9:29 pm

Posiadam takiego Bic stara i uważam, że ten dodatkowy bęben jest zbędnym ciężarem :)3 waga ok 150kg z liną. Drugim razem zrobiłbym tył przez zblocze.
Ludzie o wiele częściej waliliby się młotkiem w palec,
gdyby ból występował dopiero po roku

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Re: star dwubebnowy

Post autor: piotrek_uaz » pn gru 20, 2010 9:50 pm

4x4rd pisze:Posiadam takiego Bic stara i uważam, że ten dodatkowy bęben jest zbędnym ciężarem :)3 waga ok 150kg z liną. Drugim razem zrobiłbym tył przez zblocze.
Teraz mialem zwyklego stara - zamontowanego takiego jak jest.
Czesto brakowalo mi wlasnie drugiego bebna, bo ciagniecie sie elektrykiem do tylu to porazka jest.

Ze zbloczem sa inne problemy (mialem troszke praktycznego doswiadczenia w aucie kolegi z takim rozwiazaniem - jako pilot) - trzeba zasuwac ze zbloczem ktore w koncu zaczyna troche wazyc :), nie mozna ciagnac sie z kolami (chyba ze ktos ma pto z rewersem), no i lina krzyzujaca sie jak wyciagasz line na zbloczu. DO tego dochodzi fakt, ze jak lina zawija sie z tylu - to ciezej sie ja wyszarpuje. Mnie najbardziej to zblocze wkurzalo - bo zanim wyjmiesz je, zanim skrecisz szekle - upierdliwe.

Powiedz jak masz to zrobione. Masz przekladnie na srodku wyciagarki + dwa sprzegła ?
Jesli mozesz - napisz w skrocie jak to wyrzezbiles.

Piotrek
zmota sie mota :)
Długie pagiero osobówka :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”