Łincz do Y60/Y61 3d - wokół komina
Moderator: Misiek Bielsko
-
- jestem tu nowy...
Łincz do Y60/Y61 3d - wokół komina
Samochód Nissan Patrol Y60/Y61 3 drzwi
Muszę kupić dwie wyciągarki elektryczne do wspomnianego wyżej kloca w cenie 1300/1800.
1. Do użytku raz na pół roku dla myśliwego (najważniejsze by nie odmówiła współpracy)
2. "Turystyka wokół komina" - łinczowanie średnio wklejonego parcha trzy/cztery razy w trakcie wyjazdu po kilka metrów.
Prędkość nieważna - mogą być wolne byle bezawaryjne.
Z moich doświadczeń wynika:
Najlepsza wyciągarka jaką miałem i spełniała moje wymagania to Superwinnch EP 9.0.
Miałem kilka sztuk tego modelu w kilku moich samochodach. Nigdy nie miałem z nią żadnego problemu. Niejednokrotnie zajechałem przez noc Optime Yellow 75Ah. I chyba (choć w tej chwili to dla mnie trochę za dużo) nie byłoby nowego wątku gdyby można było ją dziś kupić nową za około 2250 zł
W sumie czasy się zmieniają i takiej orki już nie będzie.
Korzystając z opinii użytkowników niniejszego forum zakupiłem i poleciłem zakup kilku kolegom wyciągarki Escape XTR 12000. Samochody typu Nissan Terrano 3d, Mitsubishi Pajero II 3d - problemy przekaźniki wytrzymują kilka wyciągań. Im bardziej auto wklejone tym większe prawdopodobieństwo że przekaźnik się spali. Można powiedzieć wręcz że mamy to jak w banku. Inne spostrzeżenia - Pajero wyciąga Pajerko "siedzące na brzuchu". Wtedy XTR 12000 myśli sobie nie dam rady, wyrywa się ze swojej obudowy i wyskakuje ze zderzaka.
Inne typu More/Monthana 12000 po kilku użyciach rzęzi do tego stopnia że z powodu ogromnego hałasu nie da się jej zwinąć np w garażu.
W obu przypadkach wypadające rolki z prowadnic, czy potwornie twarde liny w komplecie.
Kilka razy na oczy widziałem jak DragonWinche stają bez powodu.
Czy da się kupić w cenie do około 1300/1800 zł coś co po prostu chwilę będzie działało ?
Czy jest ktoś kto w podobny sposób używał Superwinch LP10000 ?
Może pozbawiona będzie wad o których piszę tania Titanium Renegade/Colorado 12000 ?
Może lepiej będzie z nową Escape EVO 9500, ESCAPE EVO 12500lb ?
ExtremeWinch, PW12000, SPW12000, Steel Power Winch 12000, XTR 13500, PROPULLATOR 13500-S ?
Inne ?
Nie interesują mnie parametry (moce silników, przełożenia, itp) podawane przez producentów/sprzedawców.
Najważniejsza jest dla mnie BEZAWARYJNOŚĆ dla tych dwóch zastosowań.
Muszę kupić dwie wyciągarki elektryczne do wspomnianego wyżej kloca w cenie 1300/1800.
1. Do użytku raz na pół roku dla myśliwego (najważniejsze by nie odmówiła współpracy)
2. "Turystyka wokół komina" - łinczowanie średnio wklejonego parcha trzy/cztery razy w trakcie wyjazdu po kilka metrów.
Prędkość nieważna - mogą być wolne byle bezawaryjne.
Z moich doświadczeń wynika:
Najlepsza wyciągarka jaką miałem i spełniała moje wymagania to Superwinnch EP 9.0.
Miałem kilka sztuk tego modelu w kilku moich samochodach. Nigdy nie miałem z nią żadnego problemu. Niejednokrotnie zajechałem przez noc Optime Yellow 75Ah. I chyba (choć w tej chwili to dla mnie trochę za dużo) nie byłoby nowego wątku gdyby można było ją dziś kupić nową za około 2250 zł
W sumie czasy się zmieniają i takiej orki już nie będzie.
Korzystając z opinii użytkowników niniejszego forum zakupiłem i poleciłem zakup kilku kolegom wyciągarki Escape XTR 12000. Samochody typu Nissan Terrano 3d, Mitsubishi Pajero II 3d - problemy przekaźniki wytrzymują kilka wyciągań. Im bardziej auto wklejone tym większe prawdopodobieństwo że przekaźnik się spali. Można powiedzieć wręcz że mamy to jak w banku. Inne spostrzeżenia - Pajero wyciąga Pajerko "siedzące na brzuchu". Wtedy XTR 12000 myśli sobie nie dam rady, wyrywa się ze swojej obudowy i wyskakuje ze zderzaka.
Inne typu More/Monthana 12000 po kilku użyciach rzęzi do tego stopnia że z powodu ogromnego hałasu nie da się jej zwinąć np w garażu.
W obu przypadkach wypadające rolki z prowadnic, czy potwornie twarde liny w komplecie.
Kilka razy na oczy widziałem jak DragonWinche stają bez powodu.
Czy da się kupić w cenie do około 1300/1800 zł coś co po prostu chwilę będzie działało ?
Czy jest ktoś kto w podobny sposób używał Superwinch LP10000 ?
Może pozbawiona będzie wad o których piszę tania Titanium Renegade/Colorado 12000 ?
Może lepiej będzie z nową Escape EVO 9500, ESCAPE EVO 12500lb ?
ExtremeWinch, PW12000, SPW12000, Steel Power Winch 12000, XTR 13500, PROPULLATOR 13500-S ?
Inne ?
Nie interesują mnie parametry (moce silników, przełożenia, itp) podawane przez producentów/sprzedawców.
Najważniejsza jest dla mnie BEZAWARYJNOŚĆ dla tych dwóch zastosowań.
Re: Łincz do Y60/Y61 3d - wokół komina
to kup dwa stare warny,rozbierz umyj nasmaruj poskaladaj i ciesz sie ze masz cos co robi ,a nie cos z czego ciezko line rozwinac 

Dołóż po 200zł i będziesz miał KingOne 9,5 i będziesz zadowolony 

Dzika Koza
-
- jestem tu nowy...
Sorki, nie napisałem. Muszą być nowe. Chcę fakturkę i gwarancję. Nie chcę ryzykować stopnia zużycia i ewentualnych wysokich kosztów napraw starych wyciągarek. Poza tym na rynku wtórnym praktycznie ich nie ma, a ja chcę kupić i używać JUŻ !tomek 79 pisze:to kup dwa stare warny,rozbierz umyj nasmaruj poskaladaj i ciesz sie ze masz cos co robi ,a nie cos z czego ciezko line rozwinac
-
- jestem tu nowy...
Zibi dziękuję za PW, ale myślę iż powinieneś napisać o tym tutaj by inni w przyszłości mieli z tego pożytek.
Parch Y60 3d 2.8 2" 35" MT Cooper STT Pro + Silverstone MT-117, Talon 12.5
-
- jestem tu nowy...
Wydaje mi się, że za KingOne potrzeba około 2300 zł za 9.5Michał4x4 pisze:Dołóż po 200zł i będziesz miał KingOne 9,5 i będziesz zadowolony
Do samochodu z przeznaczeniem pod "Turystykę wokół komina" też wolałbym zamknąć się w kwocie 1800 no chyba że wspomniany Król 9.5 dorówna EP 9.0 pod każdym względem - cicha, w miarę szybka, miękka lina, rolki hi end, itp. (wątpię, bo to chyba chinol)
Żadna z przedziału 1300-1500 nie spełni warunku jako-takiej bezawaryjności (pod samochód z przeznaczeniem nr 1) ?
King One 9,5 na pewno przewyższa EP9 i to pod wieloma względami.andcomputers pisze:Wydaje mi się, że za KingOne potrzeba około 2300 zł za 9.5Michał4x4 pisze:Dołóż po 200zł i będziesz miał KingOne 9,5 i będziesz zadowolony
Do samochodu z przeznaczeniem pod "Turystykę wokół komina" też wolałbym zamknąć się w kwocie 1800 no chyba że wspomniany Król 9.5 dorówna EP 9.0 pod każdym względem - cicha, w miarę szybka, miękka lina, rolki hi end, itp. (wątpię, bo to chyba chinol)
Żadna z przedziału 1300-1500 nie spełni warunku jako-takiej bezawaryjności (pod samochód z przeznaczeniem nr 1) ?
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
-
- jestem tu nowy...
bardzo niski poziom awaryjności, szybka, cicha for ever, miękka lina, rolki nie wypadają, made in USA ?Zibi pisze:
King One 9,5 na pewno przewyższa EP9 i to pod wieloma względami.
Ja mam ep09 i generalnie przez 3 lata bylem przewaznie zadowolony.
Raz byla przy okazji poprawiania zdupionego zderzaka arb rozlozona i przeserwisowana, a drugi raz jej sie zmarlo.
Teraz mam w puzzlach i po swietach bede dochodzil co do czego, ale generalnie wyglada to slabo.
Ja bylem do tej pory z niej zadowolony , bo byla bezawaryjna i generalnie nie zwracala w zadnym aspekcie na siebie uwagi , a to jest cecha urzadzen , ktora baaardzo cenie. Uzywana rzadko, ale jak juz kiedys byla to z reguly miala sporo roboty.
Zibi natomiast , ktoremu akurat wiedzy na temat wyciegarek odmowic nie mozna twierdzi, ze nadaje sie toto do lawet tylko. A sama wyciagarka ma bardzo dobra opinie i mase zadowolonych uzyszkodnikow. Ja do konca nie wiem co o niej sadzic.

Raz byla przy okazji poprawiania zdupionego zderzaka arb rozlozona i przeserwisowana, a drugi raz jej sie zmarlo.
Teraz mam w puzzlach i po swietach bede dochodzil co do czego, ale generalnie wyglada to slabo.
Ja bylem do tej pory z niej zadowolony , bo byla bezawaryjna i generalnie nie zwracala w zadnym aspekcie na siebie uwagi , a to jest cecha urzadzen , ktora baaardzo cenie. Uzywana rzadko, ale jak juz kiedys byla to z reguly miala sporo roboty.
Zibi natomiast , ktoremu akurat wiedzy na temat wyciegarek odmowic nie mozna twierdzi, ze nadaje sie toto do lawet tylko. A sama wyciagarka ma bardzo dobra opinie i mase zadowolonych uzyszkodnikow. Ja do konca nie wiem co o niej sadzic.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
andcomputers pisze:Sorki, nie napisałem. Muszą być nowe. Chcę fakturkę i gwarancję. Nie chcę ryzykować stopnia zużycia i ewentualnych wysokich kosztów napraw starych wyciągarek. Poza tym na rynku wtórnym praktycznie ich nie ma, a ja chcę kupić i używać JUŻ !tomek 79 pisze:to kup dwa stare warny,rozbierz umyj nasmaruj poskaladaj i ciesz sie ze masz cos co robi ,a nie cos z czego ciezko line rozwinac
to kup u Zibiego bynajmniej serwis ogarnia i niebedziesz czekal 3 misiace na naprawe jak sie spsuje

-
- jestem tu nowy...
pewnie dołożyłbym te 500 zł do opcji nr 2 gdyby można ją było kupić, ale już "po ptokach"
-
- jestem tu nowy...
niewykluczonetomek 79 pisze: to kup u Zibiego
jak wyrwie ją z obudowy ?tomek 79 pisze: bynajmniej serwis ogarnia i niebedziesz czekal 3 misiace na naprawe jak sie spsuje
Zibi lina nie była zwinięta na jedną stronę
olej najwyzej go tu obsmarujesz blotem 

wielokrotnie pisałem, ze dotyczy to modelu z ostatniego roku - z tej wyprzedaży która była ostatnio. Ten model nie ma nic wspólnego z modelem sprzed kilku lat.Wojtek_W pisze:Ja mam ep09 i generalnie przez 3 lata bylem przewaznie zadowolony.![]()
spoko, nie boję się. Fizycznie nie ma możłiwości aby podstawa sama z siebie strzeliła. Skoro nie była rozwalona przez skumulowaną linę to nie była przykręcona do płyty, albo płyta byłą z kartonu lub zastosowano zbyt długie śruby które po wkręceniu rozpołowiły podstawy. Na pw podawałem - podaj dane klienta to sprawdzimy dokument naprawy - wszystkie naprawy mamy zapisane.tomek 79 pisze:olej najwyzej go tu obsmarujesz blotem
tel. 509700949
-
- jestem tu nowy...
coś to chyba Ci się pokopałoZibi pisze:wielokrotnie pisałem, ze dotyczy to modelu z ostatniego roku - z tej wyprzedaży która była ostatnio. Ten model nie ma nic wspólnego z modelem sprzed kilku lat.Wojtek_W pisze:Ja mam ep09 i generalnie przez 3 lata bylem przewaznie zadowolony.![]()
Wysyłam nazwisko na PWZibi pisze:Na pw podawałem - podaj dane klienta to sprawdzimy dokument naprawy - wszystkie naprawy mamy zapisane.
-
- jestem tu nowy...
Mamy na rynku jeszcze jakieś wyciągarki ?
więc prosze pana osoba z pw sama sobie zamawiała jedną podstawę - powtarzam jedną sztukę. Czyli nie wyrwała całego wincha a uszkodziła jedną stronę z powodów nam nieznanych. Nie sądzę, aby to była wina podstawy, może użył wincha jako kinetyka i zamiast wyciągać próbował kolegę wyrywać.
tel. 509700949
Ta kwota to za dwa wincheandcomputers pisze:Samochód Nissan Patrol Y60/Y61 3 drzwi

W tej cenie można dostać pół porządnej wyciągarki...
-
- jestem tu nowy...
więc,Zibi pisze:więc prosze pana osoba z pw sama sobie zamawiała jedną podstawę - powtarzam jedną sztukę. Czyli nie wyrwała całego wincha a uszkodziła jedną stronę z powodów nam nieznanych. Nie sądzę, aby to była wina podstawy, może użył wincha jako kinetyka i zamiast wyciągać próbował kolegę wyrywać.
osoba z PW wyciągała mnie, samochód wisiał jedynie na brzuchu na twardym Pajero II 3d, lina nie była nawinięta na jedną stronę, śruby to oczywiście oryginalne dostarczone wraz z wyciągarką, wyciągarka dobrze dokręcona, oba auta stały, jedyna działająca siła statyczna (choć wielokrotnie przez przypadek i nieumiejętność driverów obserwowałem szarpaninę na łinczu i nic takiego się nie działo), itp itd
Escape XTR 12000 - wyrwało z obudowy po obu stronach
powtarzam - po obu stronach, czyli wyrwało całego wincha
sądzę, że była to wina podstawy (jednej), a nie Twoja bo chyba tak zaczynasz to rozumieć, bo oczywiście to najpierw jedna puściła a za nią druga już nie miała szans,
jeśli słyszysz o podobnym przypadku po raz pierwszy to dla mnie bardzo dobra informacja, ponieważ chcę kupić jak widać na chwilę obecną dwie wyciągarki i Twoje są w moim zasięgu
nie chcę tylko widzieć jak na wiosnę moja nówka się katapultuje a przekaźniki się palą na potęgę (lub jeśli już się spali to nie zostanie mi on wymieniony na nowy)
Musisz sobie Zibi dokładnie sprawdzić ponieważ wyciągarka była u Was i przeszła gruntowny serwis wraz z wymianą obu podstaw
Apropos - znów nie działa - czasem potrafi działać tylko w jedną stronę, a sprzęgło rozpina się teraz w odwrotną stronę (musiałem zadzwonić do Piotra by informacje były precyzyjne)
i co dalej chinola kupujesz 

-
- jestem tu nowy...
poczytaj od początku 1. 1300-1500 2. 1500-1800cielaczek pisze:Ta kwota to za dwa wincheandcomputers pisze:Samochód Nissan Patrol Y60/Y61 3 drzwi
Muszę kupić dwie wyciągarki elektryczne do wspomnianego wyżej kloca w cenie 1300/1800.![]()
No i bezawaryjne...
W tej cenie można dostać pół porządnej wyciągarki...
nie ma na rynku wyciągarki za około 1300-1500 zł która zadziała raz na pół roku i wyciągnie Y61 3d nie paląc przekaźnika ?
poza tym z dyskusji nasuwają się wnioski że przynajmniej Escape powinien spełnić te warunki
jeśli masz z nimi jakieś doświadczenie to pisz
w sumie mam dwie fajne markowe windy i leza ale jak chcesz escapa to ok 

-
- jestem tu nowy...
...aaaaa, sądząc po ilości kasy jaką dysponuję to raczejtomek 79 pisze:i co dalej chinola kupujesz
-
- jestem tu nowy...
napisz co masz i w jakich cenach,tomek 79 pisze:w sumie mam dwie fajne markowe windy i leza ale jak chcesz escapa to ok
warn xd9000,i ramsey 9.500 platinum z mostkiem,co do cen nie myslalem ,jak juz nie kupisz niczego to pisz,ale tanio nie bedzie,tzn nie zmiescisz sie w budzecie