Hebel na wyciągarce
Moderator: Misiek Bielsko
Hebel na wyciągarce
Czy hebel można założyć na tej pojedynczej masie wychodzącej spod bębna czy trzeba na plusie? Wyciągarka XTR 12000.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Re: Hebel na wyciągarce
Na plusie, na masie nie ma sensu, bo winda zmasuje się przez obudowę.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
załóż na minusie akumulatora. najbezpieczniej.
Rozwiń swoją teorięStu pisze:załóż na minusie akumulatora. najbezpieczniej.
co tu rozwijać?
jak heblem rozepniesz minusową klemę aku od reszty instalacji, to pada wszystko...
nie masz możliwości podania potencjału poprzez np obudowę wyciągarki, jak to jest w przypadku odcięcia plusa windy.
jak heblem rozepniesz minusową klemę aku od reszty instalacji, to pada wszystko...
nie masz możliwości podania potencjału poprzez np obudowę wyciągarki, jak to jest w przypadku odcięcia plusa windy.
aleś wymyśłił!Stu pisze:co tu rozwijać?
Czyli albo działa cała elektryka auta + winda albo nic
Genialne! O to przecież chodzi w montowaniu hebla do windy...

Długo nad tym myślałeś?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
To może najpierw zrób testy…..Stu pisze:co tu rozwijać?
Nie wiem jak inne windy, ale mój chińczyk mase "bierze" także z obudowy. I ja mam hebel na plusowym przewodzie.
Tak działa juz od paru lat.
Tak działa juz od paru lat.
dobra praktyka morska przewiduje hebel na plusie ...
Wszystko co naprawdę lubię jest niemoralne, nielegalne lub tuczące
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6
- vandall_jr
-
Na plusie, sprawdzone,działa
Żuk (przełomowa myśl techniczna) miał hebel na minusie a plus na nadwoziu
o taka ciekawostka 

Żuk (przełomowa myśl techniczna) miał hebel na minusie a plus na nadwoziu

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
zrobiłem testy 
tak mam u siebie od 5 lat
jednym wyłącznikiem wyłączam winde, silnik, i całą resztę.
wg mnie jest to najbardziej bezpieczne - ale nikogo nie namawiam - każdy robi jak chce...
pzdr

tak mam u siebie od 5 lat
jednym wyłącznikiem wyłączam winde, silnik, i całą resztę.
wg mnie jest to najbardziej bezpieczne - ale nikogo nie namawiam - każdy robi jak chce...
pzdr
Czyli jak silnik jest włączony, to również masz napięcie na wyciągarce ?
Idiotyzm totalny.
Czyli jak jeździsz autem to cały czas masz zasiloną windę. Jak auto zostawiasz gdzieś to winda cały czas zasilona bo chyba nie wyłączasz wtedy tego ogólnego hebla? Wystarczy kawałek gwoździa żeby ją uruchomić.
Jak awaryjnie będziesz odłączał windę w trakcie pracy silnika to co?
Czyli jak jeździsz autem to cały czas masz zasiloną windę. Jak auto zostawiasz gdzieś to winda cały czas zasilona bo chyba nie wyłączasz wtedy tego ogólnego hebla? Wystarczy kawałek gwoździa żeby ją uruchomić.
Jak awaryjnie będziesz odłączał windę w trakcie pracy silnika to co?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
pytanie było gdzie wstawić hebel....
w kabinie mam wyłącznik, który zasila stycznik wyciągarki - dopóki jest wyłączony, winda nie działa.
hebel traktuje jako wyłącznik bezpieczeństwa - jednym ruchem wyłączam winde, silnik i całą resztę.
w kabinie mam wyłącznik, który zasila stycznik wyciągarki - dopóki jest wyłączony, winda nie działa.
hebel traktuje jako wyłącznik bezpieczeństwa - jednym ruchem wyłączam winde, silnik i całą resztę.
Wyłączniki prądu na cały samochód już mam, z tym że tylna wyciągarka omija cały obwód i jest podłączona bezpośrednio do tylnego akumulatora, dlatego chcę zrobić hebel tylko na nią. Wygodniej było by mi na masie ze względu na długość przewodu i umiejscowienie, no ale cóż - będzie na plusie :]
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
W niektórych instalacjach po odpaleniu można sobie zabrać akumulator do domu, więc czasem po przekręceniu hebla (nieważne czy na plusie czy minusie) można się zdziwićStu pisze: hebel traktuje jako wyłącznik bezpieczeństwa - jednym ruchem wyłączam winde, silnik i całą resztę.

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
dokładnieKostuch pisze:W niektórych instalacjach po odpaleniu można sobie zabrać akumulator do domu, więc czasem po przekręceniu hebla (nieważne czy na plusie czy minusie) można się zdziwićStu pisze: hebel traktuje jako wyłącznik bezpieczeństwa - jednym ruchem wyłączam winde, silnik i całą resztę.

ostatnio zsunęła mi się klema minusowa z aku, a dowiedziałem się dopiero jak nie mogłem odpalić

Autobus czerwony...
http://www.explopedia.net
A co na to alternator ?Rad-T pisze:dokładnieKostuch pisze:W niektórych instalacjach po odpaleniu można sobie zabrać akumulator do domu, więc czasem po przekręceniu hebla (nieważne czy na plusie czy minusie) można się zdziwićStu pisze: hebel traktuje jako wyłącznik bezpieczeństwa - jednym ruchem wyłączam winde, silnik i całą resztę.
ostatnio zsunęła mi się klema minusowa z aku, a dowiedziałem się dopiero jak nie mogłem odpalićpo krótkim postoju.
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
przeżył i ma się dobrze, szczęśliwie 

Autobus czerwony...
W niektórych instalacjach takie coś kończy się akcją: szukamy nowego ECU.Kostuch pisze: W niektórych instalacjach po odpaleniu można sobie zabrać akumulator do domu, więc czasem po przekręceniu hebla (nieważne czy na plusie czy minusie) można się zdziwić
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Wiem...RudeBoy pisze:W niektórych instalacjach takie coś kończy się akcją: szukamy nowego ECU.Kostuch pisze: W niektórych instalacjach po odpaleniu można sobie zabrać akumulator do domu, więc czasem po przekręceniu hebla (nieważne czy na plusie czy minusie) można się zdziwić
Ale chyba większość dumnych posiadaczy hebla nie zdaje spobie sprawy, że jego przekręcenie zamiast zaleczyć sytuację, może powiększyć dramat

ps.
Ja mam dwa heble - jeden do zasilania wyciągarki i jeden do zasilania auta właściwego.
pps.
Właściwie to mam trzy heble, bo każda wyciągarka ma osobny

hebel na plusie . alternator (grubym,plusowym kablem) ma być spięty na stałe z akumulatorem,
następnie dopiero hebel na rozrusznik i resztę instalacji.
wtedy heblem zgasimy auto, choć to niekoniecznie zdrowe.
Jak damy hebel odcinający plus z aku, to po jego rozłączeniu auto nie zgaśnie, bo prąd na instalację pójdzie bezpośrednio z alternatora - wtedy możemy narobić biedy w alternatorze, ecu itp.
następnie dopiero hebel na rozrusznik i resztę instalacji.
wtedy heblem zgasimy auto, choć to niekoniecznie zdrowe.
Jak damy hebel odcinający plus z aku, to po jego rozłączeniu auto nie zgaśnie, bo prąd na instalację pójdzie bezpośrednio z alternatora - wtedy możemy narobić biedy w alternatorze, ecu itp.
Jest pewien niuans tutaj. Amperomierz...pilmar pisze:hebel na plusie . alternator (grubym,plusowym kablem) ma być spięty na stałe z akumulatorem,
amperomierz zastąpiłem woltomierzem.
po tym, jak mimo rozłączenia hebla na plusie, minus obcinałem siekierą
po tym, jak mimo rozłączenia hebla na plusie, minus obcinałem siekierą

A termometr manometrem?pilmar pisze:amperomierz zastąpiłem woltomierzem.

Wystarczy z odpowiedniej "strony" amperomierza dać hebel i jest dobrze.