Zapas jako kotwica?
Moderator: Misiek Bielsko
Zapas jako kotwica?
Jak w temacie. Próbował ktoś z szanownych kolegów użyć koła zapasowego zakopując je uprzednio jako kotwicy do windy?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- bilans
- Kontaktowanie:
Re: Zapas jako kotwica?
No i ? Pytasz czy to działa ? Tak o ile masz szpadel ... 

wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
Kładę sobie kółko na ziemi, zakładam, że twardej. Zaznaczam jaką ma średnicę, kopię dokładny dołek oraz wąski rowek na linę. Zaplatam taśmę o otwór w feldze, zapinam linę od wyciągarki, staję na tym kole na wszelki wyp, wyciągam pilota z kielni i heja.
Takie coś wymyśliłem i zastanawiam się czy zadziała? Próbował ktoś działać jakoś podobnie?
Takie coś wymyśliłem i zastanawiam się czy zadziała? Próbował ktoś działać jakoś podobnie?
To już dawno wymyślono...jradek pisze: Takie coś wymyśliłem...

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
mój przytępiony zmysł podpowiada mi cos o Darwinie..
Nie wożę Darwina w bagażniku, a nawet jeśli to nie wiedział bym jak go zakopać.
Mroku nie zamieniaj się w Suziego i pisz wprost.
zagadka: większy opór da koło zakopane na płask czy na sztorc? 

Jesli wykopiesz odpowiedni dołek - to być może to zadziałą. Ja jednak używałem koła zapasowego jako wyciagarki w nieco inny sposób - w środek koła był włozony klucz do kół - krzyżak który koło wbijało w ziemię i robiło jak pług. Jest jeden ważny haczyk - czym więcej liny rozwiniesz tym lepiej ( choć na dobrą sprawę nie rozumiem dlaczego).
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Wbijam w ziemię klucz, dociskam zapasem i jazda?
nie no stary.. musisz zakopać to koło taka by dało wystarczający opór aby wyciągarka przyciągnęła doń 2 tony auta, tonę błota itd..
Lepiej kotwicę dedykowaną temu kup. Albo nakup syntetycznej liny na przedłużanie odpowiednie
Lepiej kotwicę dedykowaną temu kup. Albo nakup syntetycznej liny na przedłużanie odpowiednie
jradek pisze:Wbijam w ziemię klucz, dociskam zapasem i jazda?
Ja tak zrobiłem, stałem na kolem koło dociskało klucz i bezprzewodówką auto targałem (byłem sam). Kilka metrów pługowałem ale w końcu sie wbiło na tyle, że auto wyszło.
tel. 509700949
Nie mówię o przeprawowce, mówię o turystycznej, raczej niespodziewanej wtopie. Czasem wystarczy dygnąć auto 20 30 cm i pojedzie dalejMroczny pisze:nie no stary.. musisz zakopać to koło taka by dało wystarczający opór aby wyciągarka przyciągnęła doń 2 tony auta, tonę błota itd..
Z zakopywaniem koła na moje oko, to trzeba by je w twardej ziemi na metr zakopać i jeszcze kamieniami przywalić żeby wklejonego syfa wyjąć, a w miękkim podłożu to ze 2 metry pod ziemię chyba. Czarno to widzę, no chyba żeby od tego moje życie zależało, to może bym się zdecydował na takie próby 

Parch+2+35+117xtrem ---->
a kichuj się zakopywać

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Piotrul pisze:To już dawno wymyślono...jradek pisze: Takie coś wymyśliłem...
jradek pisze:Nie wożę Darwina w bagażniku, a nawet jeśli to nie wiedział bym jak go zakopać.

Niby kumaty chop a nie zrozumiał.

Turbaniarze koła w piachu zakopują i tak wyciagają auta.
Kopanie dziury pod zapas to ostatecznosc ostatecznosci, zdecydowanie patent z przedłużką do wincha dużo lepszy.
Ja mam maksymalnie 57 m z winchem, ciężko żeby drzewa nie było w takiej odległosci.
Jeszcze nigdy przedłuzka nie była potrzebna.
W260 2.8D 32MT/32M+S
Poziom merytoryczny jest wysoki.
Aż dziw że ktoś tu nie wspomniał o cemencie szybkowiążącym.
Piasek się znajdzie, woda też.
Karwa
do pociągnięcia stalowego garażu o masie 1200 kg, bez kółek, przy tęgim frezowaniu gruntu wystarcza wbicie w grunt 700mm rury fi 70.
Trza se teraz przyjąć przez analogię albo obliczyć.
Albo rurkę wozić.
Da się wyjąć.

Aż dziw że ktoś tu nie wspomniał o cemencie szybkowiążącym.
Piasek się znajdzie, woda też.
Karwa
do pociągnięcia stalowego garażu o masie 1200 kg, bez kółek, przy tęgim frezowaniu gruntu wystarcza wbicie w grunt 700mm rury fi 70.
Trza se teraz przyjąć przez analogię albo obliczyć.
Albo rurkę wozić.
Da się wyjąć.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
https://www.youtube.com/watch?v=_D2rWt9M1q8
4 minuta 30 sekunda, warto też zobaczyć 11 minutę
To są moje teoretyczne rozważania, chciałbym się dowiedzieć od praktyków co z tego próbowali. Może są jakieś inne sposoby(?)
4 minuta 30 sekunda, warto też zobaczyć 11 minutę
To są moje teoretyczne rozważania, chciałbym się dowiedzieć od praktyków co z tego próbowali. Może są jakieś inne sposoby(?)
@Jradek jak masz takie piaski to spoko kop ten zapas w glebe.
Jak by mi przyszło u nas taką jame kopać to bym pomysłodawce po 20 cm szpadlem w łeb jebnął za głupie pomysły.
Ps.
Wybitnie ci sie nudzi.

Jak by mi przyszło u nas taką jame kopać to bym pomysłodawce po 20 cm szpadlem w łeb jebnął za głupie pomysły.

Ps.
Wybitnie ci sie nudzi.

W260 2.8D 32MT/32M+S
próbowali.
koło raz zakopywałem (i to nie w piasku, lecz między korzeniami w jakiś krzakach) - masakra. 2 godziny roboty ale się udało. od tego czasu mam w aucie grubo ponad 100 liny i taśm na przedłużkę
sposób ze szpilami - jak jeżdziłem lżejszym sprzętem (ok 600kg) to miałem takie trzy sztuki po ok 0,8m. praktycznie zawsze dawały radę, chociaż raz udało mi się pierwszą wygiąć w banana.
teraz do P1 mam też trzy takie szpilki z kątownika 50x50x5 ale długie prawie 1,5m oraz taśmy do 20m - jak to dobrze razem zapne to jestem wstanie przeciągnąć się przez większość przeszkód.
koło raz zakopywałem (i to nie w piasku, lecz między korzeniami w jakiś krzakach) - masakra. 2 godziny roboty ale się udało. od tego czasu mam w aucie grubo ponad 100 liny i taśm na przedłużkę

sposób ze szpilami - jak jeżdziłem lżejszym sprzętem (ok 600kg) to miałem takie trzy sztuki po ok 0,8m. praktycznie zawsze dawały radę, chociaż raz udało mi się pierwszą wygiąć w banana.
teraz do P1 mam też trzy takie szpilki z kątownika 50x50x5 ale długie prawie 1,5m oraz taśmy do 20m - jak to dobrze razem zapne to jestem wstanie przeciągnąć się przez większość przeszkód.
Ja po prostu tego za jakiś czas spróbuję. Czasem nie chce mi się wyważać otwartych drzwi, więc pytam czy już ktoś próbował zawalczyć w ten sposób.
Dzięki Stu! Miło usłyszeć, że ktoś tu jeszcze lata OR. Szpilki wbijasz jedna za drugą co ok 1m i łączysz liną/ taśmą? Jak je później wyciągasz?
pierwszą szpile wbijam najcześciej na długość liny wyciągarki plus ew. przedłużki. następne lokuję w jak najstabilniejszym gruncie - po to mam pasy 20mz napinaczmi. czasem są w jednej lini, czasem w litere Y. a do wyciągnięcia używam tego samego młota, którym je wbijam (4kg), choć raz, jak wbiłem kątownik między jakieś korzenie, to musiałem go szarpnąć autem.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
To wszystko dawno temu wymyslili nawet w ksiazce do LR chyba seria III to bylo opisane i z rysunkami
Czwarte serce 

Apropos drzwi. Czasem można je wykorzystać jako trapy.jradek pisze:Ja po prostu tego za jakiś czas spróbuję. Czasem nie chce mi się wyważać otwartych drzwi, więc pytam czy już ktoś próbował zawalczyć w ten sposób.
Właściciele 5 drzwiowych longów są w uprzywilejowanej sytuacji

Koniecznie przećwicz ten manewr

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
zgadza się.gebels pisze:To wszystko dawno temu wymyslili nawet w ksiazce do LR chyba seria III to bylo opisane i z rysunkami
pytanie było, czy ktoś stosuje i czy to działa.
ja czasem stosuję i działa.

pzdr