Uszkodzony wirnik WARN WOUND
Moderator: Misiek Bielsko
- Lukaszek :)
-
Uszkodzony wirnik WARN WOUND
Witam
Mam silnik do grzechotnika Warn Wound i okazuje się że ma uszkodzony wirnik. Tu pytanie czy można próbować skutecznie naprawić, czy wymienić. Czy da się kupić sam wirnik czy tylko silnik jako całość.
Pozdrawiam
Łukasz
Mam silnik do grzechotnika Warn Wound i okazuje się że ma uszkodzony wirnik. Tu pytanie czy można próbować skutecznie naprawić, czy wymienić. Czy da się kupić sam wirnik czy tylko silnik jako całość.
Pozdrawiam
Łukasz
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Re: Uszkodzony wirnik WARN WOUND
znajdz dziś kogoś kto jeszcze umie wirnik przezwoic i zrobi to dobrze
inna sprawa że trzeba by potem taki wirnik wyważyc i jak to policzysz do kupy to masz taniej nowy chiński wirnik czy tam cały silnik
trzeba pamiętac że ten nowy chiński może by gorszy od starego naprawianego
pisz do Zibiego może ma sam wirnik a jak nie to silnik ma lub może zciągnac

inna sprawa że trzeba by potem taki wirnik wyważyc i jak to policzysz do kupy to masz taniej nowy chiński wirnik czy tam cały silnik

trzeba pamiętac że ten nowy chiński może by gorszy od starego naprawianego

pisz do Zibiego może ma sam wirnik a jak nie to silnik ma lub może zciągnac

Czwarte serce 

Sciagnij manuala tego modelu - na koncu masz spis wszystkich czesci potem - amazon.com i voila
LC GRJ120
http://www.tlc.org.pl
http://www.tlc.org.pl
-
W manualu silnik występuje jako całość, a ja wiem gdzie można kupić cały silnik i niestety wiem ile to kosztuje.
Szukam sposobu żeby zorganizować wirnik bo wieżę że będzie tańszy.
Wiara czyni cuda.
Pozdrawiam
Łukasz
Wiara czyni cuda.
Pozdrawiam
Łukasz
Chińskie wirniki mają takie same wymiary (przypadkowo oczywiścieLukaszek :) pisze:W manualu silnik występuje jako całość, a ja wiem gdzie można kupić cały silnik i niestety wiem ile to kosztuje.
Wiara czyni cuda.
Pozdrawiam
Łukasz

Patrz tylko na zakończenie wałka i jego długość. Płetwa albo wieloklin (też całkowicie przypadkowo z tym samym modułem zęba).
ps.
Zgodne wymiary geometryczne nie oznaczają, że parametry będą takie same po wsadzeniu innego wirnika.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
Witam
Odgrzewam temat z nowym problemem
.
Otóż potrzebuję odtworzyć sznurek na wirniku przy komutatorze. Taki zaklejony na amen co trzyma razem komutator.
Pytanie jest takie jakiego kleju użyć żeby nie przewodził prądu i nie stopił się w wysokiej temperaturze, no i jaki sznurek. Myślałem o dratwie.
Pozdrawiam i proszę nie nabijać się z mojego niefachowego słownictwa
Odgrzewam temat z nowym problemem

Otóż potrzebuję odtworzyć sznurek na wirniku przy komutatorze. Taki zaklejony na amen co trzyma razem komutator.
Pytanie jest takie jakiego kleju użyć żeby nie przewodził prądu i nie stopił się w wysokiej temperaturze, no i jaki sznurek. Myślałem o dratwie.
Pozdrawiam i proszę nie nabijać się z mojego niefachowego słownictwa

Możesz zalać distalem albo inną żywicą i olać dratwę.
Pamiętaj o wyważeniu wirnika.
Pamiętaj o wyważeniu wirnika.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
A to z wyważaniem to mnie zaskoczyłeś.
Można zrobić to w garażowych warunkach, czy trzeba oddać to w ręce fachowców?
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź
Pozdro
Można zrobić to w garażowych warunkach, czy trzeba oddać to w ręce fachowców?
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź

Pozdro
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
jak chcesz aby łożyska ci długo służyły(jak i całoś) to daj do kogoś na maszyne
zobacz jakie masz przełożenie przekładni, to zobaczysz jak szybko się ten wirnik kręci ( bo wolnoobrotowy to on na pewno nie jest, bo nie taka jest istota działania silnika szeregowego prądu stałego)
to działa tak jak z niewyważonymi kołami w samochodzie
jak masz wystarczająco duzo czasu to da się to zrobic w domu, wytarczy rozpędzi odpowiednio wirnik i znaczyc w jakiej pozycji się zatrzymuje,
powtarzasz to kilka razy za każdym razem znacząc, potem albo wybierasz materiał albo doważasz z drugiej strony, zalezy co jest możliwe do zrobienia i tak do skutku aż za każdym razem będzie się zatrzymywał inaczej
ale w ten sposób załatwisz tylko jedną oś, bo drugiej nie
zależy co było robione z wirnikiem i jak ktoś się do tego przyłożył, bo jak się dobrze przyłożył to takie wystarczy
ja bym się do tego przyłożył bo każdy minimalny opór czy to na łożyskowaniu czy tez na stykach przełoży się na zwiększony pobór prądu, a przy napięciu 12V coś co generuje opór czy to mechaniczny (da się to przeliczy na opór elektryczny) czy elektryczny na poziomie 0,5 Ohma to bardzo dużo
zobacz jakie masz przełożenie przekładni, to zobaczysz jak szybko się ten wirnik kręci ( bo wolnoobrotowy to on na pewno nie jest, bo nie taka jest istota działania silnika szeregowego prądu stałego)
to działa tak jak z niewyważonymi kołami w samochodzie
jak masz wystarczająco duzo czasu to da się to zrobic w domu, wytarczy rozpędzi odpowiednio wirnik i znaczyc w jakiej pozycji się zatrzymuje,
powtarzasz to kilka razy za każdym razem znacząc, potem albo wybierasz materiał albo doważasz z drugiej strony, zalezy co jest możliwe do zrobienia i tak do skutku aż za każdym razem będzie się zatrzymywał inaczej
ale w ten sposób załatwisz tylko jedną oś, bo drugiej nie
zależy co było robione z wirnikiem i jak ktoś się do tego przyłożył, bo jak się dobrze przyłożył to takie wystarczy
ja bym się do tego przyłożył bo każdy minimalny opór czy to na łożyskowaniu czy tez na stykach przełoży się na zwiększony pobór prądu, a przy napięciu 12V coś co generuje opór czy to mechaniczny (da się to przeliczy na opór elektryczny) czy elektryczny na poziomie 0,5 Ohma to bardzo dużo
Czwarte serce